ŠMEKER S POKRIĆEM

Ima 93 godine, ali sinoć je rasturio na koncertu: Jimmy Stanić otkrio nam je tajnu svoje dugovječnosti

Stanić je s nastupima krenuo prije Dylana i Stonesa, a sinoć mu se na pozornici priključila i supruga Barbara Trohar

Jimmy u backstageu Vintage Industrial bara

 Bruno Gazibara/

Počeo je nastupati prije Boba Dylana, ali i u 94. godini života odradio je koncert za pamćenje. Stjepan Jimmy Stanić nastupio je sinoć u punom Vintage Industrial Baru i oduševio posjetitelje koji su se divili rasponu glasa, britkim šalama ali i činjenici da je legendarni pjevač na pozornici i - zaplesao.

Godine su za njega očito samo broj, a u netko je u publici dometnuo: Večeras svi muškarci u baru žele biti Jimmy Stanić.

-Slušam ga cijeli život i meni je posebna čast doći na ovaj koncert, govori nam obožavateljica koju susrećemo prije nego ćemo kroz velika vrata ući u backstage. Unutra, u oblaku dima sjedi njegov glazbeni sastav, te Jimmy sa svojom ljubavi života Barbarom. U ruci motana cigareta, u drugoj čaša- s gemištom.

Morali smo ga pitati još jednom- Koja je tajna vitalnog i zdravog tijela Jimmyja Stanića?

image

Jimmy Stanić natupio je u krcatom Vintage Industrial baru

Bruno Gazibara/

- Tajna? Nema tajne, tajna je ovo – rekao je Jimmy lagano prstom pokazivajući na životnu partnericu Barbaru Trohar. Pa doda: - Ona je moj podstrek, kak se veli, ona mi daje snagu i psihološku potporu.

Barbara mu se kasnije na koncertu i pridružila, otpjevali su dvije pjesme ali između numera održali i mali stand up show pričajući viceve po kojima je Stanić desetljećima poznat.

Na pozornici ih je pratio i novi trio sastav koji će Stanića pratiti na budućim koncertima. Njega čine vrsni glazbenici Mario Igrec, Jura Vrandečić i Hrvoje Galler. Oni će zajedno s Jimmyjem i Barbarom ove godine, barem kako je rekao Jimmy tijekom nastupa, imati još mnogo koncerta.

- Imamo novi sastav sada. Šef orkestra, ovog trija je Mario Igrec, koji je ujedno moj i Barbarin vođa. Mi ćemo nastaviti sa sviranjem, a ja se nadam da ćemo se osjećati još neko vrijeme dobro, rekao je Jimmy za Jutarnji list.

Nije samo dulje na stageu od Dylana, Stanić je nastupao i prije Rolling Stonesa, a jučerašnji je nastup otvorio jazz improvizacijom. Kroz ritam je pozdravljao publiku, i kroz ritam najavio je samoga sebe. Nastup je bio vrlo dosjetljiva i originalna kombinacija Stanićevih pjesama s vicevima i anegdotama iz njegova života. Tako recimo, kada bi pjesma završila, Jimmy bi započeo pričati anegdotu s njihove turneje u Italiji i kroz nju bi najavio iduću pjesmu.

image

Jimmy i Barbara

Mladen Pobi/Cropix/Cropix

Publika mu je, bez pretjerivanja, jela iz ruke. Mnogo spontanih aplauza, koji kako sam kaže Stanić - nagrađuju pjevača, dogodilo se kroz noć, publika se smijala čitavu večer, a neke od najvećih hitova iz presjeka karijere ovog zagrebačkog swingera – zapjevala je čitava dvorana.

- I dalje postoji trema, ali to nije više trema nego, rekao bi uzbuđenje prije nastupa. Ipak je to pred publikom pa mora postojati jedna mala nervoza. Uvijek je toga bilo. No, to je pozitivno. Ima ljudi koji imaju tolike treme da uopće ne mogu nastupiti. Ostatak mog trija, nitko od njih nema tremu, uglavnom – mi smo beztremaši, zaključio je Jimmy.

Jimmy Stanić je kroz čitavo vrijeme koliko je trajao nastup, stajao na bini. Nije imao potrebu sjesti ni odmoriti niti na trenutak. Jodlao je, pogađao visoke tonove i imao kako se to kaže, još zraka u rezervi. Otpjevao je brojne hitove kao što su ‘Dok Sem Bil Ja Dečko‘, ‘Dimnjačar‘ ili pak ‘Moja kobila Suzi‘. Izvanserijska energija, svakako, a u Vintageu je barem na jednu noć oživio duh starog Zagreba.

Savska cesta 160 u srijedu navečer je pretvorena u swing klub s nekom njujorškom adresom. Uhvatite ga dok stignete, nastupi ovakvog kalibra ne smiju se propustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:01