TUŽAN PRIZOR

Ida Prester: ‘Posjetili smo resort duhova. Nekadašnji dragulj Jadrana danas je opasan za klince‘

Nekadašnji luksuzni hotel i resort koji je 1972. otvorio izdavač Penthousea, danas je primjer nemara i propale arhitekture

Ida Prester

 Cropix/

Pjevačica Ida Prester iskoristila je produljeni vikend za druženje sa svojom obitelji, a odlučili su posjetiti Haludovo, nekadašnji luksuzni hotel i resort koji je 1972. otvorio izdavač Penthousea, a danas ga turisti obilaze kao primjer nemara i propale arhitekture.

"HALUDOVO - resort duhova. Nevjerojatna ruševina nekoć predivnog dragulja Jadrana, arhitektonski masterpiece Borisa Magaša. Ovdje se uživalo u dekadenciji, danas je posve propalo.

Posjetili smo nakratko, nije preporučljivo s klincima, baš ima puno razbijenog stakla i čavala... ako vas zanima fascinantna povijest ovog mjesta, pogledajte video i javite dojmove. Za one koji žele znati više - tu je i sjajna epizoda Betonskih spavača.

Nadajmo se da će se ova tužna situacija ubrzo riješiti i probati spasiti bar nešto od impozantne građevine. Ali prema onome što smo zatekli - slabe su šanse", napisala je Ida u opisu videa koji je podijelila na društvenim mrežama.

Inače, Haludovo je opisano u izdanju Penthausea od lipnja 1972. kao "bogati resort smješten na idiličnom otoku Krku, nekoliko milja južno od Trsta i točno nasuprot Venecije".

"Arhitektonsko središte naselja je Penthouse Palace, graciozna građevina u stupovima i kolonadama u čijem je centru elegantni interijer velebnog loungea, okruženog visećim vrtovima, bazenima i fontanama. Anglo-američki Penthouse Casino smješten u centru Palacea može se usporediti s najfinijim kockarnicama u Las Vegasu i drugim glavnim kockarskim centrima", pisao jenovinar Slobodan Stanković za medij koji je osnovala američka vlada kako bi se pokrivalo teme o kojima se u Istočnoj Europi, "iza željezne zavjese", nije moglo najslobodnije pisati.

Punih 50 godina nakon otvorenja, kako smo ranije pisali, spominjani Magašev Penthouse Palace je, zajedno s velebnim loungeom, visećim vrtovima i fontanama, ruševina zarasla u bršljan, s razbijenim staklom i pločicama po podu, išarana grafitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:23