REPOVI INAUGURACIJE

HRVATSKE PJEVAČICE REAGIRALE NA KAZNENU PRIJAVU PROTIV JOSIPE LISAC, NAŠA GLAZBENA DIVA TVRDI 'Sigurno nije namjerno izvela himnu onako...'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

- Ovo s kaznenom prijavom Josipe Lisac za himnu nije zajebancija, jel da? Molim vas. Molim. Na koljenima. Bokte ne vidio što se među nama kreće. Ja bi njega prijavio za uznemiravanje, uznemirilo me majke mi..., ovim je riječima glazbeni kritičar Anđelo Jurkas na društvenim mrežama prokomentirao potez diplomiranog pravnika iz Opatije i vlasnika jednog internetskog portala Boška Županovića, koji se pobrinuo da izvođenje himne Josipe Lisac na predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića dan poslije dobije svoj nastavak, piše Slobodna Dalmacija.

Na adresu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva poslao je kaznenu prijavu protiv legendarne pjevačice te je na temelju kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda RH sumnjiči da je himnu izvela i intonirala na omalovažavajući način.

Izrugljiva asocijacija

U svom obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji unatoč njezinu osebujnom glazbenom opusu i izričaju nisu društveno prihvatljivi. Smatra da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno skladateljskog izričaja.

Stoga je predložio tužiteljstvu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

Inače, članak 349. Kaznenog zakona navodi da će se onaj tko javno izvrgne ruglu, prijeziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

Zagreb, 060220.
Hotel Esplanade.
Dodjela glazbenih nagrada Top.HR Music Awards. 
Na fotografiji: Gabi Novak. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Gabi Novak

To je nečuveno!

Nismo uspjeli dobiti komentar Josipe Lisac, no zato su nam njezini kolege, svi redom, rekli da je ova tužba izvan pameti i nadasve nečuvena.

- Moram vam kazati da Josipi sigurno nije lako, nismo se čule u međuvremenu, ali nije to lako. Taj silni negativni publicitet usmjeren prema njoj! Zaista nije u redu i nepodnošljivo je to što joj se događa.

Josipa je Josipa i od nje se točno zna što se može dobiti i da će pjesme izvesti na jedan specifičan način. Ona je to maestralno odradila, štitim je i branim ovim putem. Stoga kakva tužba? Nema smisla niti da pričam o tome i svi kolege glazbenici trebali bi biti na strani Josipe - rekla nam je Gabi Novak.

- Svi znamo tko je Josipa i koliko vrijedi - kratko je poručila Tereza Kesovija, a Maja Blagdan drži da tužba nije utemeljena.

- Svakako sam na Josipinoj strani, ne podržavam tu tužbu i smatram je pretjeranom - kazala je Blagdan.

Tomislav Krišto / CROPIX

Kondža: Sigurno nije namjerno!

Splitska pjevačica Zorica Kondža ističe da joj je žao zbog svega što se dogodilo Josipi i da je uopće do ovoga došlo.

– Sigurno nije namjerno izvela himnu onako kako je izvela. Učinila je to na svoj način, smatrajući da u izvedbi nema ništa loše i neprimjereno.

Nikako s mišlju da povrijedi nečije osjećaje. Nisam se mogla nadati da će netko podići tužbu, ali eto, očito je tom gospodinu povrijeđen ponos.

Svatko se ima pravo buniti, ali treba imati valjanu osnovu. U ovom slučaju, autori hrvatske himne nisu ni živi. Još bih dodala da se svi mi glazbenici trebamo pridržavati pravila struke i uvijek paziti da ne povrijedimo autora nekog djela, on je ipak tu najvažniji - veli Kondža.

A da je riječ o čistom pravnom egzibicionizmu, odlučan je odvjetnik Anto Nobilo.

– Nema tu nikakve podloge za pokretanje kaznenog postupka. Josipa je legitimno dala svoju glazbenu verziju himne i riječ je o njezinoj umjetničkoj slobodi, nekome se može svidjeti, nekome ne.

Ona ovime nije naštetila ugledu Hrvatske i država se u ovo ne smije miješati - zaključio je Nobilo, naglašavajući da ne pamti da je ikad netko nekoga tužio radi izvođenja himne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:20