NOVO PRIZNANJE

Hrvatica uvrštena među 10 najvećih europskih glumačkih nada: ‘Bit će mi zanimljiva ova veljača...‘

Radi se o 19-godišnjoj Graciji Filipović, zvijezdi filma ‘Murina‘, koja nije odabrala studiranje na ADU-u već - biologiju na PMF-u

Gracija Filipovic

 HAVC

Nakon Zrinke Cvitešić, Marije Škaričić i Tihane Lazović, Hrvatska je dobila još jednu glumicu koja je uvrštena među 10 najvećih europskih glumačkih nada programa Shooting Stars. Radi se o 19-godišnjoj Graciji Filipović, zvijezdi filma "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović, čiji je debi igrani dugometražni film do sada osvojio 22 nagrade na pedesetak festivala od svoje premijere srpnju, među kojima su i one na Cannesu i Pula film festivalu.

Program European Shooting Stars svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije, pa će tako, doznajemo, i Filipović u veljači otputovati na taj festival.

"Impresionirani smo njenom intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njene godine," - tako glasi obrazloženje odluke žirija da Filipović uđe u program European Shooting Stars.

image

Gracija Filipović

Neja Markičević

"Osjećam se jako sretno i uzbuđeno i stvarno mi je velika čast biti dijelom jednog takvog programa. Naravno da ima malo i treme, pogotovo uzimajući u obzir da sam mlađa od ostalih koji su izabrani, ali mislim da je ovo super način za poticanje mladih europskih glumica i glumaca, ali i prilika za upoznavanje bitnih ljudi na europskoj filmskoj sceni i promociji na međunarodnoj razini. Sve u svemu, jedva čekam ići na Berlinale i vidjeti kako to sve skupa izgleda", izjavila je za HAVC Filipović nakon što je obznanjena ta vijest.

Jubilarno 25. izdanje programa European Shooting Stars, u kojem sudjeluje sedam glumica i tri glumca, odvijat će se u hibridnom obliku od 11. do 14. veljače, odnosno tijekom prvog vikenda 72. Berlinalea. Sudionici će se za to vrijeme imati prilike upoznati s mnogim casting direktorima, producentima, filmašima, novinarima i ostalim ključnim stručnjacima iz filmske industrije. Posljednjeg dana će se održati svečana dodjela European Shooting Stars nagrade koja će biti uručena svim sudionicima programa.

image

Gracija Filipović

Neja Markičević

Mladoj Dubrovčanki inače ovo nije prvi odlazak na Berlinale. Bila je na tom uglednom Festivalu i s 15 godina i to zbog kratkometražnog filma "U plavetnilo", također redateljice Antonete Alamat Kusijanović iz 2017.

- Sjećam se da mi je to sve bilo doslovno čudesno i nevjerojatno - kratko nam odgovara Filipović koja je inače ušla i u finale nagrade Jutarnjeg lista Zlatni Studio u kategoriji najbolje ženske glumice čija je završnica također u veljači.

Glasajte za pobjednika u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Da bit će mi zanimljiva ova veljača, posebno jer su mi tada i svi ispitni rokovi - smije se Flipović koja nije upisala glumu već biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Obzirom na ovaj razvoj situacije pitamo je ima li novih planova što se tiče glumačkih angažmana i hoće li ih prihvatiti, posebno jer nije odabrala Akademiju već PMF.

- Imam nekih planova, još ništa nije javno, no čini mi se to nekim logičnim slijedom. Vjerujem da će mi Berlin pružiti još šansi, a u svakom slučaju ako mi se ponudi projekt i uloga koja me zanima, prihvatit ću ga - odgovara Filipović.

image

Gracija Filipović

Neja Markičević

Uostalom u glumi je odmalena, kako kroz kazalište u rodnom Dubrovniku, tako i na filmu, jer je već sa 11 godina dobila svoju prvu ulogu u kratkometražnom igranom filmu "Mali debeli rakun" redateljice Barbare Vekarić. Pored toga Filipović je profesionalna plivačica i step plesačica.

European Shooting Stars projekt je koji organizira European Film Promotion (EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. EFP već godinama organizira nekoliko programa na prestižnim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2009. godine.

Impresivnu Graciju Filipović možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:38