‘NAPUCANA‘

Hrga oplela po gošći Dnevnika, profesorici Pravnog fakulteta: ‘Znam prepoznati TV pozere‘

‘Friška frizura, pedantna šminka pri tom neočekivano jaka, a početak intervjua s rukama u džepovima‘, opisala je Hrga

Sunčana Roksandić i Mirjana Hrga

 Screenshot Nova TV/Cropix

Bivša novinarka Mirjana Hrga ne miruje, posljednih dana neprestalno komentira aktualna zbivanja u Hrvatskoj. Tako je bilo i večeras, netom nakon završenog večernjeg Dnevnika Nove TV na društvenim mrežama objavila je poduži status, odnosno reakciju na prilog u sklopu Dnevnika, piše Slobodna Dalmacija.

Obrušila se ovoga puta na gošću, profesoricu Pravnoga fakulteta, koja je pozvana na razgovor o preprodaji Agrokora Ivice Todorića. Riječ je o Sunčani Roksandić, stručnjakinji za gospodarsko kazneno pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Novinarka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović o pravnoj trakavici razgovarala je sa Sunčanom Roksandić, stručnjakinji za gospodarsko kazneno pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Profesorica je odgovorila na pitanje bi li studenta, koji bi joj došao i rekao da je za važnog vještaka uzeo istog koji je već radio vještačenje jednoj od stranaka, srušila na ispitu.

"Da kaže samo tako, bez drugih obrazloženja, zašto je to napravio i u kojoj situaciji je vještak bio angažiran, na ispitu bi vjerojatno pao. Ali poanta je da se točno vidi što je vještak koji je imenovan u ovom postupku, u kojem dijelu postupka je radio za okrivljenog", rekla je.

Objasnila je da se eventualni sukob interesa mora točno utvrditi.

"Sukob interesa može biti stvaran ili može biti potencijalan. Što znači da se direktno treba vidjeti što su vještaci, u ovom slučaju KPMG, zaista radili u slučaju Agrokora", dodala je.

Na pitanje je li sramota za državno odvjetništvo koje je osam milijuna kuna dalo za vještačenje koje visi o niti, stručnjakinja kaže: "Sudjelovanje u gospodarskim kaznenim postupcima i vođenje je složeno. I DORH je toga svjestan jer u svojim izvješćima kažu da su to predmeti najsloženije naravi. Kad imamo veliku firmu kao što je Agrokor, imamo potrebu, kada sudjeluju u različitim financijskim vještačenjima i revizijama, da to rade najveća ovlaštena društva. Logično je da to radi tzv. velika četvorka koji su sigurno bili u jednim ili drugim slučajevima ovdje uključeni."

Okrivljenici čekaju već pet godina, a optužnica još nije potvrđena.

"Objektivno, pet godina biti u postupku, a da optužnica nije potvrđena, sigurno ne možemo govoriti o nečemu s čime se bismo se trebali ponositi. Ali nažalost, ovaj predmet je imao neke okolnosti za koje ni samo državno odvjetništvo nije moglo znati. Ali da organizacija suđenja u gospodarsko-kaznenim predmetima treba biti bolja jer su to nasloženiji predmeti, definitivno bi", rekla je Roksandić koja je komentirala i enormnih 100.000 stranica spisa.

"Takav broj stranica zahtijeva vremena da ga se prouči, a kamoli napiše. Čim imamo 15 potencijalnih okrivljenika, već na samom početku je jasno da će taj postupak biti duži. Može li se optužnica napisati na manji broj strana, iako je riječ o kompliciranom predmetu? Vjerujem da se ipak može", uvjerena je profesorica.

Tužiteljstvu baš ne ide ni u drugim postupcima protiv Ivice Todorića. Na pitanje koju ocjenu bi im dala, odgovorila je: "Ajmo čekati do kraja. Kao i na ispitu, ipak trebamo dati nekog vremena da vidimo kako će sve završiti. Kazneni postupak, da bi se došlo do rezultata je li netko kriv ili nije, zahtijeva pažljivo propitivanje."

Profesorica Roksandić komentirala je i slučaj Fortenove i moguće izbjegavanje sankcija.

"Moramo biti oprezni. Ako je izbjegavanje sankcija napravljeno namjerno i pod određenim preduvjetima, to može također predstavljati kazneno djelo. Ali s obzirom da je tu i nizozemski sud involviran, treba ispitati pravno što je tu i je li se nešto pogriješilo", zaključila je stručnjakinja.

Status koji je Hrga potom objavila, nakon završetka Dnevnika prenosimo u cjelosti:

"Silno me iznervirala u Dnevniku jedne tv profesorica Pravnog fakulteta, pozvana valjda da pokuša pomoći raspetljavanju atraktivne (pre)prodaje nekadasnjeg Agrokora Ivice Todorica.

Možda je žena vrhunski elokventna, ali utvaram da znam prepoznati tv pozere kojima važnost toga kako će izgledati oduzima veliku količinu energije.

Friška frizura, pedantna šminka pri tom neočekivano jaka za informativni program i zadanu temu, a početak intervjua s rukama u džepovima (!) pomno izabranog kombinezona - slika koja više pristaje zabavnom programu.

Pri tom žena u istoj rečenici govori "no međutim" i predaje studentima...

Naravno, ne moraš biti masne kose, s podočnjacima i ofucanim sakoom ali ovo...

OK Nova generacija profesora.

Moja je 4 godine hodala u istom sakou i hulahopkama kojima je "otišla očica". Jesam li joj zbog tog asketizma koji sam podvodila pod totalnu posvećenost znanosti više vjerovala, ne znam.

Možda.

Ali ova "model žena profesorica", s osmjehom C16, uklopila se odlično u novo vrijeme. Novih vrijednosti.

U novom vremenu izvori vode vrijede u najmanju ruku koliko i nafta.

Kupiti to u zemlji s 4 godišnja doba nazvao bi svatko tko ima mozga razumnim.

Hrvati nikako da shvate da ne možes u kapitalizam tako da ostaviš stare navike. Tržiste je igra za sebe, ne poznaje nacionalnosti. Država se tu i tamo može uplesti, ali moraš se sam pobrinuti za sebe.

Todorić im nije valjao, evo im u trećoj rundi Arapina (ili koga god već).

Možda je frajer samo paravan, možda stvarno kupuje ono što bi svatko normalan poželio imati, možda ekipa s Bliskog Istoka pametno širi svoj politički utjecaj bez tenkova - samo s parama, možda se Rusi ne osjećaju poslovno komotno u zemlji koja je rod rođeni Ukrajini pa proslijeđuju pošto poto...moze biti svašta. Motiva ne nedostaje.

Onako kako odlaze njive, voda, drvo...tako ce doći i dan kada će objaviti da vaše zdravstveno pokriva tek toliko da vas skrpaju u hitnoj, a za ostalo - mjesečno jedne skupe cipele manje, i stariji mobitel nije loš, kvadrat stana manje, mali čim napuni 18. ne treba 4-ti auto u obitelji. Te ce pare ići za zdravlje, odnosno nedaj Bože bolest.

I tako.

Mozemo se farbati. Jos malo odgađati.

Napucani pojavljivati na tv, ali ne koristi.

Nova vremena nose nova pravila, a spašeni će čini se biti "zaostali" s komadom zemlje i par kokoši", napisala je Hrka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 08:05