DOBRI DUH HRT-A

Helga Vlahović dala mi je savjet života: ‘Kad povjeruješ da si samo to, lice s ekrana, to je početak tvog kraja‘

Duško Ćurlić prvi je put nominiran među pet najboljih TV voditelja u zemlji za nagradu Zlatni Studio

Duško Ćurlić

 Cropix

Duško Ćurlić ove je godine prvi put nominiran među pet najboljih televizijskih voditelja u zemlji. Dosad su nominacije i nagrade Zlatnog Studija dobivale emisije koje je on vodio, ali on sam se među najboljima, prema odluci žirija Jutarnjeg lista, našao tek sada. Slaže li se stoga s onima koji smatraju da je uvijek dobro vrijeme za pravu stvar?

- Slažem se i dodajem da nikad nije kasno. Hvala lijepa žiriju Jutarnjeg lista, baš me je razveselila ova nominacija, a čitatelji će, naravno, reći što o tome misle. Već sam dobio Zlatni Studio kao dio ekipe za emisije, ali ovo mi je prva nominacija za najboljeg TV voditelja. Iskreno, dobar je to osjećaj - priznaje Duško koji je za nominaciju doznao tijekom snimanja novogodišnjeg programa na HTV-u. Među prvima su mu čestitale supruga i kćeri, a potom su počele dolaziti čestitke od kolega i prijatelja.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Kad sam doznao da sam nominiran, prvo sam u mislima prevrtio što sam sve radio tijekom 2022. godine, a bilo je toga zaista puno. Što se mojih djevojaka kod kuće tiče, one su mi apsolutna podrška i drago mi je zbog nominacije. Pao je i dogovor da ih zbog nominacije počastim jednim dobrim ručkom. Bacili ste me u trošak - kroz smijeh kaže Duško koji je 2022. godinu počeo "A stranom", a potom su slijedili "Dora", "Zvijezde pjevaju", i to dva puta ove godine, Zagrebački festival, komentiranje Eurosonga, Splitski festival, otvorenje Pelješkog mosta, Oliverov "Trag u beskraju" u Veloj Luci, razne dodjele nagrada...

image

Duško Ćurlić

Matija Djanjesic/Cropix

- Svaki od tih poslova na neki mi je svoj način bio i ostao izazov. Ja sam vam od onih ‘bedaka‘ koji zaista vole svoj posao i trudim se pošteno ga raditi, uz poštovanje i publike i gledatelja. Nekad bolje, nekad manje dobro, ali uvijek s guštom i respektom - ističe čovjek kojeg nazivaju najboljim glasom i dobrim duhom HRT-a. Zna li za to i kako to komentira?

- Ma, znam ja i za manje privlačne nazive (smijeh), ali to vam je tako. Ne bi bilo prirodno ni normalno da se svima sviđaš i da te svi vole. Sklizak je to teren. Znate onu izreku - nisi burek, ne mogu te svi voljeti (smijeh). A što se komplimenata iz vašeg pitanja tiče, hvala onima koji me tako doživljavaju - kaže Duško kojeg pitamo koje odlike mora imati dobar televizijski voditelj

- Moraš znati prihvatiti sebe i uvijek pomicati granice koliko ti okolnosti dopuste, vjerovati ljudima s kojima radiš i svaki novi posao prihvaćati s novom znatiželjom i željom da bude kvalitetno napravljen. Moraš poštivati publiku, gledatelje, ali i sebe radeći na sebi. Ima toga još, ali ovo mi je prvo palo na pamet - objašnjava Duško koji je karijeru počeo još krajem 80-ih, a na samom startu legendarna Helga Vlahović Brnobić dala mu je jedan savjet kojeg se on i danas drži. Kako on glasi?

- Kazala mi je: ‘Kad povjeruješ da si samo to, to lice s ekrana, samo to i ništa više, onda je to početak kraja tvoje karijere, kakva god ona bila. Uči, čitaj, gledaj, slušaj, idi u kazalište, kino... Radi na sebi jer svaka pročitana knjiga, predstava, film, izložba, koncert, sve se to vidi na ekranu‘. Fali gospođa Helga itekako, kao i gospodin Saša Zalepugin kojemu sam se zaista iskreno profesionalno divio, a nedavno nas je, nažalost, napustio - kaže Duško koji se prisjeća i savjeta što mu ga je za dobar glas dala Ljiljana Molnar-Talajić.

- Rekla je: ‘Moj je recept ovakav: ugriješ dobro tavu, dodaš malo slanine, ispržiš glavicu luka, razmutiš na to tri-četiri jaja, pa kad kruhom počistiš tanjur, uzmeš dobru čašu crnog vina i zapjevaš iz duše što god ti je gušt‘. Moderno bi se reklo comfort food u najboljem izdanju (smijeh). Ali, da, ne biste vjerovali koliko se u glasu osjeti kako ste u tom trenutku sami sa sobom i u sebi - naglašava voditelj koji je posljednjih tjedana ovaj savjet malo češće primjenjivao jer je grlo poderao bodreći "vatrene" ispred TV-a.

- Emotivno sam pratio utakmice i navijao vrlo glasno sa svojom ekipom. Velik je ovo uspjeh jedne zbilja sjajne momčadi, a uz svemirca Modrića pogotovo vesele neki novi mladi igrači. Sve čestitke svima - poručuje Duško kojega pitamo kako će proslaviti nagradu ako uspije osvojiti Zlatni Studio.

- Vidjet ćemo što će prvo reći vaši čitatelji, idem li u drugi krug među troje nominiranih, a ako prođem, onda je sve moguće. Ako se to dogodi, jedno dobro čašćenje ekipe, prijatelja i obitelji se podrazumijeva. Usput, ako se ne varam, dodjela nagrada je oko mojeg rođendana, tako da ću i ovako i onako slaviti - uz osmijeh zaključuje Duško.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:08