MARKO TOLJA

‘Grašo i Massimo su opaka konkurencija za Zlatni Studio, no ja sam najmlađi pa možda imam šanse‘

Unatoč koroni iza Tolje je uspješna godina u kojoj je ima novi hit, tu su Porini, duet s Huljićem, ali i nominacija za Zlatni Studio
Marko Tolja
 Neja Markicevic/CROPIX

Iza Marka Tolje je, unatoč koroni, uspješna godina. Pjesma "O tebi ovisan", koju je 36-godišnji glazbenik napisao tijekom proljetnog lockdowna, mjesecima je bila na prvim mjestima top-ljestvica, tu su i Porini za najbolju mušku vokalnu izvedbu i najbolju vokalnu suradnju, a kraj godine začinio je neočekivanim hit-duetom s Tončijem Huljićem.

U finalu ste Zlatnog Studija, i to u dvije kategorije: za pjevača godine i pjesmu godine. U kojoj od tih kategorija bi vam bilo draže osvojiti nagradu?

- Svaka nominacija i kategorija nosi svoje veselje. Već sama činjenica da sam ušao u top 3 velika mi je stvar jer sam i lani bio nominiran u istim kategorijama. Biti to dvije godine zaredom stvarno nisam očekivao. Budući da još nikad nisam osvoji niti jednu nagradu koja se tiče pjesme, a imam, na primjer, dva Porina za najbolji vokal, onda mi se ova kategorija za pjesmu godine čini nekako egzotičnija. Tim više jer sam u pjesmi 'O tebi ovisan' autor glazbe i teksta.

U obje kategorije konkurenti su vam Grašo i Massimo. Što procjenjujete, kakve su vam šanse za pobjedu?

- Male (smijeh). Ali, mislim da tako treba i biti jer sam ja ipak tu najmlađi. Oni su pjevači s više godina iskustva, a time i sa širom publikom. Ali, vjerujem da sva trojica zaslužujemo nagradu, svatko na svoj način.

Kada je i kako nastala pjesma 'O tebi ovisan'?

- Ironično, ali to je jedna od mojih pozitivnijih pjesama koja je nastala u vrlo negativnom vremenu - u lockdownu. Valjda je to bio moj obrambeni mehanizam da se izborim s teškim trenucima. Isto je tako spontano završila na Splitskom festivalu i osvojila drugo mjesto publike, na moje veliko iznenađenje. Nakon toga je njezin put u radijskom eteru rapidno krenuo. Dandanas ne silazi s nacionalnih top-lista i publika ju je jako zavoljela. Jako sam ponosan što sam barem na taj način uveseljavao slušatelje. Da bar u tih 3.30 minuta zaborave na pandemiju i potrese.

Kako su korona i potresi djelovali na vašu glazbenu inspiraciju?

- Pisao sam, ali ne previše. Ipak takva situacija ne budi baš neku inspiraciju. Svejedno, mislim da sam napravio i neke dobre pjesme koje ću svakako snimiti. Tijekom lockdowna najviše sam se bavio 'svirkama iz sobe'. Pjevao samo svojoj publici svakodnevno i ostvarivao im muzičke želje. Nekako sam to shvatio kao svoj poziv u ovim teškim vremenima.

Kada ste imali posljednji koncert?

- Za manje od mjesec dana bit će točno godinu dana! Zastrašujući podatak.

Vratimo se malo u prošlost; vaš stric je poznati glazbenik, jeste li i vi oduvijek znali da ćete se u životu baviti glazbom?

- Nisam. Dugo vremena sam želi biti kuhar, što mi je danas omiljeni hobi. Uvijek sam bio u glazbi i okružen glazbom, ali nisam mislio da bi mi to jednog dana mogao biti život. Sve dok nisam prvi put malo ozbiljnije stao na pozornicu i shvatio da zapravo ništa drugo u životu ne želim raditi.

image
Mirjana Bohanec, Marko Tolja i Zrinka Cvitešić na dodjeli nagrade Zlatni Studio 2019.
Marko Todorov/CROPIX

Koliko ste godina imali kada ste imali svoj prvi pjevački javni nastup?

- Bio je to festival Mikić '95 i imao sam jedanaest godina. Pjevao sam u duetu s prijateljicom iz razreda pjesmu 'Ča smo mi' i na kraju smo i pobijedili. Nakon tog 'povijesnog uspjeha' uzeo sam si malu pauzu - do 2006. godine (smijeh).

Lanjsku godinu ćete osim po koroni i potresima pamtiti i po Huljiću. Kako je nastala vaša suradnja s Tončijem koja je rezultirala hitom 'Od Božića do Božića'?

- Tončija bih isto slobodno mogli svrstati u kategoriju 'prirodnih nepogoda'. Šalim se! Kao i sve dobro u životu, i ta se suradnja desila vrlo spontano. Ljetos sam se našao igrom slučaja par dana kod njih na vikendici i tu je Tonči već napisao glazbu za našu zajedničku pjesmu. Nekako smo si kliknuli kao ljudi, a to je i njemu i meni najvažnije. Par dana nakon toga on je već znao da će to biti božićna pjesma. Odlučili smo ići na zafrkanciju jer nam se činilo da nam je to jedino i preostalo na kraju 2020. Ljudi su je fantastično prihvatili i vjerujem da će se pjevati još puno godina.

Nezahvalno je pitati: ali, kakvi su vam glazbeni planovi za 2021.?

- Teško mi je planirati budućnost jer mi fali i sadašnjost. Ona prava, normalna sadašnjost. Ipak se nadam da ćemo do ljeta krenuti i s nekakvim manjim svirkama jer ovo je već dosta neizdrživa situacija za nas glazbenike. Uskoro mi izlazi i novi singl 'Budi budna', prekrasna ljubavna balada koju je napisao priznati kantautor Sergej Četković. Vjerujem da će i ona naći svoju publiku jer se radi o pjesmi i glazbi kakva se više ne piše, a svi ju nekako volimo pjevati. Vraća u neka ljepša vremena raskošnih melodija i aranžmana.

Maro je, sudeći po vašim objavama na društvenim mrežama, pravi tatin sin: voli glazbu, more, ali i snijeg. Po kojoj njegovoj osobini se još vidi da je poput svog tate?

- Po glupiranju! Kada gledam neke moje snimke kada sam bio klinac, vidim da imamo iste mote i smisao za show i glupiranje… i moram priznati da me to malo zabrinjava! (smijeh).

U vašoj karijeri nema skandala, pa ste sebe nedavno opisali kao dosadnog tipa. Zašto?

- Pa medijski sam ja stvarno dosadan tip! Bar za ove moderne medije. Ne miješam poslovni s privatnim životom, ne izlazim u medije s nečim što nije vezano uz glazbu. Ne vidim smisao u tome. Ja sam muzičar, nisam reality zvijezda. Slava i popularnost sama po sebi me ne zanimaju niti vesele. To nekako smatram nuspojavom mojeg posla. A današnjim medijima to nije dovoljno. Vijest da si 'snimio novi album' ili 'rasprodao koncert' je postala nebitna i 'dosadna'. Eto, valjda sam onda i ja dosadan tip?! Ili ipak nisam? Jer, publika na kraju kaže svoje i to je jedino što vrijedi.

image
Zlatni studio
Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:13