NOVI PROJEKT

‘Godina za pamćenje‘: Tog ljeta osnovani su Zeppelini, glavni hit bila je pjesma ‘Jedan dan‘... A gdje ste bili vi?

Riječ je o pravoj televizijskoj poslastici, posve novom zabavno-nostalgičnom formatu HRT-a

Godina za pamćenje

 Renato Branđolica za HRT

Te, sada već davne 1968. godine na Eurosongu je pobijedila Španjolska, a ‘Dubrovački trubaduri‘ s pjesmom ‘Jedan dan‘ bili su sedmi. ‘Beatlesi‘ su objavili svoj čuveni ‘The White Album‘ s pjesmama poput ‘Ob-la-di, Ob-la-da‘, ‘Dear Prudence‘, ‘While My Guitar Gently Weeps‘... U Londonu je osnovana grupa ‘Led Zeppelin‘, a Jimmy Hendrix snimio je svoj posljednji studijski album. Te godine u studenom grupa 220 na čelu s Dragom Mlinarecom (čija je pjesma ‘Osmijeh‘ još ranije postala hit), objavila je svoju prvu autorsku ploču nazvanu ‘Naši dani‘. U kinima smo gledali ‘Diplomca‘ s Dustinom Hoffmanom i Annom Bancroft, ‘Rosemarynu bebu‘ Romana Polanskog, Kubrickovu ‘2001: Odiseju u svemiru‘... U Vijetnamu je bjesnio rat, a Đurđica Bjedov osvojila je zlatno na Olimpijskim igrama u Meksiku... Svega toga, i ne samo toga, prisjetit ćemo se zahvaljujući novoj emisiji HRT-a, nazvanoj ‘Godina za pamćenje‘.

Riječ je o pravoj televizijskoj poslastici, posve novom zabavno-nostalgičnom formatu, koji će na originalan i televizičan način, uz puno isječaka iz arhive, kako filmskih, tako i glazbenih, obrađivati slavne godine iz naše povijesti. Show ‘Godina za pamćenje‘ vratit će gledatelje u određenu godinu iz prošlosti, uz pomoć voditeljice Daniele Trbović i dva kapetana, Roberta Ferlina i Marija Lipovšeka Battifiacu, koji će svaki sa svojim timom odgovarati na pitanja koja se odnose na najveće glazbene hitove te godine, legendarne televizijske trenutke, neobične izume, filmske scene, svjetske vijesti...

- ‘Godina za pamćenje‘ svojevrsni je zabavni kviz u kojem se prisjećamo pojedinih godina. Riječ je o licencnom formatu ITV Studiosa iz Nizozemske, gdje se emitira već šesta sezona, a ovaj format se prikazuje u još desetak zemalja - objašnjava urednica emisije Gordana Škaljac Narančić, koja nam otkriva kojih ćemo se sve godina svi zajedno prisjetiti u ‘Godini za pamćenje‘.

image

Daniela Trbović

Renato Branđolica za HRT

- U ovoj smo sezoni izabrali 1962.,1968.,1974.,1979.,1983., 1987.,1996. i 2000. godinu. Odabrali smo, kao što vidite, i neke godine koje će stariju generaciju naših gledatelja vratiti u njihovu mladost, ali tu su, na primjer, i 1987. godina u kojoj se u Zagrebu zbivala Univerzijada, pa 1979. godina koju pamtimo i po tome jer je tada Split bio domaćin Mediteranskih igara... U ovoj sezoni emitirat ćemo osam emisija, od kojih je svaka, u trajanju od 70 minuta, posvećena jednoj godini za pamćenje. Startat ćemo u srijedu, 22. studenog, na HTV1, u udarnom terminu od 20.15 sati - kaže Gordana Škaljac Narančić koju pitamo tko sve čini tim emisije koji se, ne sumnjamo, morao dobrano zavući u arhivu kako bi na svjetlo dana ponovo iznio sve ljepote prohujalih godina koje smo, možda, već pomalo i zaboravili.

- Tim emisije nije velik. Uz voditeljicu Danielu Trbović, kapetane Maria Lipovšeka Battifiacu i Roberta Ferlina, tu su i naši majstori šminke: Zdravka Bolf, Buga Maljković i Kruno Garguljak, kostimografkinja Barbara Bursać i kostimerka Anita Cesarec. Uz njih tu su još sastavljači pitanja Anton Samovojska, Siniša Škarica, Boško Picula, Davor Stanković, Igor Gabor i Domagoj Jović koji je ujedno i ‘question producer‘. Treba, naravno, spomenuti redatelja Vladu Kneževića, nezaobilazne Ninu Ćuk (sekretarica režije), Anu Tilić, Ružu Novak i Pavlu Ivanišević (asistentice redatelja), montažera Igora Kožića, naše sjajne kamermane, scenografkinju Danielu Boban, majstoricu rasvjete Anu Matičević, rekvizitere, producenta Nevena Mateja Domljana... Bez svih njih ne bi bilo ovog projekta. Naravno, kao i bez naših dragih gostiju, poput Almire Osmanović, Otokara Levaja, Drage Diklića, Stephana Lupina... - naglašava Gordana Škaljac Narančić, dok mi gledamo Danielu, Ferlina i Battifiacu, koji zahvaljujući vještim rukama i trudu šminkera i kostimografa izgledaju kao da su izašli iz vremeplova.

Jer, u svakoj emisiji, voditeljica i njena dva kapetana i modno će ulaziti u godinu koja se obrađuje, pa se tako u 1968. godini - koju ćemo na televiziji prvu vidjeti, uz gošće glazbenicu i modnu kreatoricu Matiju Vuicu i bivšu košarkašku reprezentativku i kraljicu aerobika Natašu Bebić - Daniela pojavljuje u narančastoj haljini s pixie frizurom kakvu su tada nosile brojne dame Hollywooda. Ferlin je neodoljiv u smeđom odijelu s hlačama koje padaju u blagom trapezu, kosa mu je svježe obojena, kako bi se sakrile njegove sijede, dok je Battifiaca u plavim kariranim hlačama, žutom sakou i s perikom ‘beatlesicom‘, smeđom bradom i brkovima skoro pa neprepoznatljiv.

image

Godina za pamćenje

Renato Branđolica za HRT

Koju godinu po modi najviše pamti Daniela?

- Najzanimljivija mi je, vjerojatno i zato jer je najviše udaljena, bila moda šezdesetih. S obzirom na to da danas naokolo hodam u tenisicama, širokim hlačama i ‘oversized‘ majicama, šezdesete sigurno nisu bile udobne, ali su bile ženstvene. Govorim to iz prve ruke jer smo šezdesete već snimili i baš sam si bila drukčija, a onda opet svoja jer sam nakon uske suknje ponovo uskočila u tenisice i traperice - kaže Daniela, koju pitamo koja joj je godina bila ona za pamćenje.

- Godina "kapitalka" je svakako 2000. jer sam te godine postala mama i bit ću to, naravno, doživotno - kroz smijeh govori jedna od naših najboljih televizijskih voditeljica, koja je, znamo, i velika zaljubljenica u dobru glazbu. Pa, koji joj je onda glazbeni period bio najviše po guštu?

- Inače, najviše volim šezdesete, pa naše šansone kao i francuske, a glazbeno volim i osamdesete, jer je to bio sjajan glazbeni period i kod nas i u svijetu. No nakon snimanja ‘Godine za pamćenje‘ možda ću ubuduće na ovo pitanje drugačije odgovoriti, jer tijekom emisija svaki čas jedni drugima govorimo: ‘Ajme, pa sjećaš li se te pjesme, baš je dobra‘... - priznaje Daniela, koju pitamo kakvi su joj njeni kapetani, slušaju li je.

- Iskreno, ponekad se osjećam kao razrednica na maturalcu, ali ne trebaju me slušati jer oni su spontani, duhoviti, svoji i ljudi ih vole pa tako onda i ja - u svom stilu uz smijeh kaže Daniela, dok Ferlin dodaje kako obožava snimati ovakvu emisiju jer iz godine u godinu izgleda sve mlađe.

- Boje mi kosu za svaku pojedinu emisiju, a što se mene tiče dođe mi da se iz pojedinih godina i ne pomaknem - govori poznati riječki radijski i televizijski voditelj i novinar koji, poput Daniele, isto ne može izdvojiti samo jednu godinu koja bi mu bila ona za pamćenje.

- Stvarno se ne mogu odlučiti. Bilo je kod mene tih godina za pamćenje i previše. I uglavnom ih gotovo sve pamtim po dobru: od godina rođenja moje djece, putovanja, do nekih poslovnih izazova i novih projekata i važnih sportskih događanja kojima sam svjedočio uživo... - kaže Ferlin kojeg pitamo kako se osjeća u ulozi kapetana.

- Ne previše kapetanski, jer se s ljudima koji igraju u mom timu uglavnom osjecam kao kad na kavi pričam s frendovima kako je nekad bilo, pa pretresamo sve: od mature pa do današnjih dana - objašnjava Ferlin, dok Battifiaca dodaje:

- Sjajno se zabavljamo snimajući ovu emisiju. Svi skupa prisjećamo se nekih dobrih starih vremena, a dodatna fora mi je pogled u ogledalo koje me prikazuje u jednom skroz novom izdanju u kojem ne prevladava bijela boja. Sad bez šale: ovo je emisija koja oživljava neka dobra sjećanja, u kojoj ćemo slušati dobru glazbu, gledati što se sve nosilo u proteklim desetljećima, a malo ćemo se i igrati. Budite s nama, jer retro ne samo da je ponovo u modi, nego iz mode nikada nije ni izašao - poziva glazbenik i radijski i televizijski voditelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:14