IZ PRVE RUKE

Giuliano: ‘S Doris sam snimio heavy metal pjesmu Osmog putnika koja će šokirati‘

Glazbenik otkriva detalje neobične suradnje s velikom estradnom divom koju je uspio ostvariti zahvaljujući pjesmi ‘Tajna‘
Giuliano
 Tom Dubravec/CROPIX

Glazbenik Giuliano Đanić iznenadio je publiku najavivši novu pjesmu i duet s Doris Dragović, koja će izaći za mjesec dana. Riječ je o obradi pjesme benda Osmi putnik s kojim Giuliano posljednjih tjedana snima album. Za taj specifičan heavy metal duet "Tajna" spot se intenzivno snimao na raznim splitskim lokacijama. Popularna pjevačica izletom u rock vode oduševila je sve, a pristala je na suradnju čim je čula pjesmu. Na taj način ispunila je i Giulianovu dugogodišnju želju, jer od početaka karijere sanja duet upravo s Doris.

Pandemija koronavirusa ponajviše je pogodila glazbenu industriju, mjesecima se nisu održavali koncerti, no, kaže Giuliano, jedna su mu se vrata zatvorila, a druga otvorila. Osim što pušta bradu i snima pjesme, Giuliano ima i svoj večernji show na Radiju Dalmacija, kojim je osvojio srca slušatelja.

Pozitivno ste iznenadili javnost najavom da uskoro izlazi hard duet s Doris Dragović. Kako ste uspjeli nagovoriti pjevačicu na suradnju i koja joj je bila prva reakcija?

- Nisam bio siguran da će joj se svidjeti pjesma jer to nije njezin đir. Zapravo, bilo je puno lakše i brže od očekivanog jer joj se pjesma dopala odmah. Prva njezina reakcija je bila: 'Ovo je neka borba dobra i zla, a zapravo je ljubavna pjesma'. Riječ je o heavy metal pjesmi Osmog putnika.

Kako je nastala ideja o staroj skladbi u novoj izvedbi?

- Planiramo izlazak 'best off' albuma Osmog putnika pa će se i ta pjesma naći na njemu. Doris nam je prva pala napamet jer s njom ova pjesma ima drugu dimenziju i nevjerojatnu energiju. Ljudi će se ugodno iznenaditi. Najava spota je fascinantna, nešto poput filmske priče.

Opišite nam sate snimanja.

- Spot će biti fenomenalan. Radila ga je Nina Mimica, poznata svjetska redateljica nominirana za Oscar sa svojom filmskom ekipom. Snimalo se dugo, nekoliko dana na više lokacija u Splitu, što je za današnje vrijeme prava rijetkost.

Ni Doris ni vi ne pripadate tom glazbenom pravcu. Kako ste se, prema vašem mišljenju, snašli u burnijim glazbenim vodama?

- Za razliku od Doris, odrastao sam na rocku i tu dobro 'plivam'. Međutim, Doris je to otpjevala kao da pjeva rock-pjesme cijeli život. Baš nam je lijepo legla pjesma.

Pjesma "Tajna" pred publiku će za otprilike mjesec dana. Kakve reakcije očekujete?

- Isprva šok i iznenađenje, a iza toga totalno uživanje.

Godinama priželjkujete duet s Doris, a sad ste san ostvarili preko treće suradnje. Je li to ono o čemu ste maštali?

- Nisam baš očekivao da ću na takav način snimiti duet s Doris. Ali vrijedilo je čekati jer je ispalo vrhunski. Tko čeka, taj dočeka valjda.

Posljednjih mjeseci ozbiljno ste prionuli poslu na Radio Dalmaciji kao voditelj. Što vas je privuklo?

- Zapravo sam godinama imao ideju napraviti radioemisiju koja bi bila ekvivalent nekadašnjoj 'Sedmoj noći', ali nisam imao vremena. Kako je epidemija sve zaustavila, otvorila mi se prilika da tu svoju veliku želju pretvorim u djelo. Uz pomoć ekipe s Radio Dalmacije to mi se i ostvarilo, velika im hvala na tome. Emisija ide svake srijede od 20 do 22 sata i veselimo se s gostima i slušateljima, imamo razne igre, svira se uživo. Divota.

Budući da su vam gosti bile javne osobe iz različitih područja, koga biste mogli izdvojiti kao najzabavnijeg slušateljima?

- A koga sad izdvojiti? Ajmo reći da smo se najviše smijali (prema reakcijama slušatelja) s klapom Rišpet i Jacques Houdekom. Svakog gosta nastojimo iznenaditi pa tu bude komičnih situacija.

Kako su ostali pjevači reagirali na vaš show?

- Prvo su bili ugodno iznenađeni, a sad pitaju kad su na redu.

image
Giuliano
Jakov Prkic/CROPIX

Nastupili ste i na ovogodišnjem Splitskom festivalu s pjesmom "Nebo vidi sve". Jeste li danas zadovoljni kako se singl "primio" kod publike?

- Apsolutno jesam. Pjesma se i danas još dobro vrti na radiopostajama, što joj je bila namjena, jer još nema masovnih koncerata.

Okušali ste se i u turizmu sa suprugom Kristinom prije nekoliko godina, otvorili ste beach bar na plaži u Podstrani. Zbog čega ste odustali?

- To je Kiki bila velika želja, ja nisam baš bio za to. Nekako sam više za drugu stranu šanka, ali nakon četiri godine bilo joj je dosta.

S obzirom da vam je žena bivša plesačica, kako se snalazite na plesnoj sceni?

- Nikako. To mi je kao da pitate - s obzirom da vam je žena bivši kardiolog, kako se vi snalazite u operacijskoj sali? Zapinjem za kabele i zaplićem sam sebi noge, eto tako.

Dugo ste skupa, imate li poseban recept za dug i uspješan brak?

- Imam. I kad misliš da si u pravu, žena će biti u pravu. Točka. Baš sam dobre volje. Mislim da je to sve stvar volje za kompromisom.

Vaš sin Mark uskoro je punoljetan. Što je naslijedio od roditelja, muzikalnost ili pokrete?

- Ništa. Zanimaju ga kompjutori i programiranje, pametno neko dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:22