3D MODA

Franka se pojavila u izdanju kojem nije odoljela zapljeskati ni Maja Šuput: ‘Ja sam prva u Hrvatskoj u ovome‘

Na ideju je Jasenka Tudor Bevanda došla inspirirana temom same emisije - vremeplovom

Franka u Plesu sa zvijezdama

 Ivana Dobrovoljec

Kako sam se osjećala kao osoba koja se u Hrvatskoj u javnosti prva pojavila u 3D printanom kombinezonu? Sjajno! - kaže Franka Batelić, pjevačica i članica žirija showa 'Ples sa zvijezdama' koja je u nedjelju navečer pred televizijskim kamerama zasjala u kreaciji Jasenke Tudor Bevande - 'Future F' korzetu, prvom 3D printanom odjevnom predmetu u Hrvatskoj, i kombinezonu napravljenom od 'sustainable' materijala koji predstavljaju budućnost u modi.

image

Franka u Plesu sa zvijezdama

Ivana Dobrovoljec

Na ideju je Jasenka Tudor Bevanda došla inspirirana temom same emisije - vremeplovom. No, dok su ostali sudionici emisije 'putovali' u prošlost, Franka je u njenoj kreaciji 'krenula' u budućnost. Jer 3D print za potrebe modne industrije trenutačno se testira u cijelome svijetu.

Sama provedba, od početne ideje do finalne izrade, trajala je tri mjeseca, a startala je 3D scanom Frankina tijela. Uslijedio je posao na dizajnu korzeta i programskom modeliranju, pa 72-satno printanje korzeta na 3D printeru, te dizajniranje kombinezona izrađenog od poliestera nastalog recikliranjem plastičnih boca.

image

Franka Batelić Ćorluka

Ivana Dobrovoljec

- Vodila sam se idejom održive mode koju prihvaća sve više modnih brendova u želji za održanjem našeg planeta, a divno mi je što smo sve ovo proizveli samo dva dana nakon Dana planete Zemlje - kaže Jasenka Tudor Bevanda, i nastavlja:

- Za printanje korzeta bio je zadužen Igor Milanković, vlasnik obrta Filament 3D, s kojim sam dosad radila na mnogim projektima. Više od dva mjeseca trajala je zahtjevna izrada korzeta i probnih printeva sve dok nije dobivena finalna verzija koja je u potpunosti odgovarala prvotnoj viziji. Korzet pod nazivom 'Future F' u ovom stajlingu spojen je s kombinezonom kojeg potpisuje Kristina Burja, dizajnerica koja stoji iza brenda Krie Design te i sama promiče koncept održive mode, a koja je kombinezon izradila od recikliranog poliestera nastalog recikliranjem plastičnih boca - kaže Jasenka Tudor Bevanda koja otkriva da se korzet može reciklirati i vratiti u izvorni oblik od kojeg se potom može printati nešto novo.

image

3D printani kombinezon

Ivana Dobrovoljec

Spomenimo još i da je za potrebe Frankinog staylinga u showu upravo od ostatka probnih printeva Jasenka Tudor Bevanda dizajnirala i nakit izrađen tehnologijom 3D printa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:18