46 GODINA POSTOJANJA

FOTO: Pogledajte kako je nekad izgledalo partijanje u Saloonu

 Arhiva Saloona

Ovih se dana na Facebooku naveliko dijele i komentiraju 20 i više godina stare fotografije snimljene u kultnom zagrebačkom klubu Saloon koji bi, da radi, ove godine proslavio 46 godina postojanja.

Na njihovoj službenoj stranici na Facebooku objavljeno je nekoliko desetina fotografija snimljenih tijekom osamdesetih i devedesetih u klubu, a na njima se osim slučajnih posjetitelja mogu prepoznati i brojne poznate osobe iz naše i susjednih zemalja koje su bili redoviti gosti kluba.

No, to je tek kap u moru.

U pripremi je monografija koja će sadržavati 45 godina rada Saloona kao i više od 1.500 fotografija. ‘Bit će to više fotomonografija jer ćemo se truditi objaviti što više slika svih dragih gostiju i poznatih ličnosti koje su nas posjećivale’, rekao nam je kratko Maro Srezović koji je uz svog oca Vlahu i vlasnik kluba.

Saloon je otvoren 1970. godine na inicijativu Pere Zlatara koji je sve prepustio Vlahi Srezoviću i Albertu Papi, ljudima zaslužnima za ono što će Saloon tek postati.

Teško je nabrojati sva slavna imena koja su ondje zaplesala, no tijekom gotovo pola stoljeća Saloon su posjetili Pierce Brosnan, Catherine Deneuve, Ali MacGraw, Costa Gavras, Paul i Linda McCartney, Bono Vox, John McEnroe, Alberto Tomba te mnogi drugi. ‘Najviše pamtim iz tinejdžerskih dana upoznavanje svojih tadašnjih sportskih idola Dražena Petrovića i Zvonimira Bobana, a kroz godine sam upoznao skoro cijelu muzičku estradu. Također mi je bila čast upoznati Johna McEnroea i, naravno, neizostavne Janicu i Ivicu Kostelić’, kaže Srezović koji je ponosan na klub, no još uvijek ne zna kad će ponovno otvoriti svoja vrata:

‘Otvorenje Saloona ovisi o sudskom sporu za naknadu štete koja je nastala nasilnom provalom te potom uništenjem kluba koji se gradio 45 godina i bio u samom vrhu s ostalim klubovima tolike godine. Čak ni Studio 54 u New Yorku nije izdržao koliko smo izdržali mi! Dakle, otvorenje ovisi o brzini suda i novčanoj isplati štete s kojima bi se klub ponovno obnovio.’

Monografija bi trebala izaći na jesen, no još uvijek nedostaje sponzora: ‘Drago nam je da su ovaj projekt izdavanja monografije prepoznali i financijski sponzorirali naši dugogodišnji suradnici i prijatelji kao što su Ožujsko pivo, Cockta, Hrvatska glazbena unija, Granolio d.d., Badel, pa se nadamo da će se i ostali sponzori javiti kako bi zajednički mogli realizirati ovaj projekt na najbolji način’, rekao je Srezović.

Do tad dio prikupljenih fotografija možete pogledati na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 12:41