TEMA BROJ JEDAN

Eurovizijski portal o Letu 3: ‘Masturbirali su u spotu... Valjda neće iskorištene čepove iz rektuma predstaviti u Liverpoolu‘

Prilično sam siguran da ovo ide u finale, na užas mnogih takozvanih znalaca, samo je jedan od komentara na pjesmu ‘Mama ŠČ‘

Let 3

 Livio Andrijic/CROPIX

"Oni su majstori provokacije, poznati po vulgarnim tekstovima i opscenim nastupima uživo. Masturbirali su u glazbenom spotu, a policija ih je kaznila jer su goli nastupali na koncertu na otvorenome. Prije petnaest godina zbog njih je prekinut televizijski talk show uživo u kojem su psovali i pretvarali su da ispaljuju čepove iz rektuma", ovako wiwibloggs, jedan od najutjecajnijih eurovizijskih portala, portretira Let 3, za koje se nadaju kako neće svoje već iskorištene čepove predstaviti na Eurosongu u Liverpoolu.

U članku navode kako je grupa osnovana u Rijeci, "gradu poznatom po svojoj habsburškoj baštini i bučnom karnevalu, koji je u Hrvatskoj bio epicentar punk scene".

- S obzirom na eklektične utjecaje kod kuće, možda nije iznenađujuće što bend ima različite interese - pišu na wiwibloggsu i nastavljaju: "Godine 2001. članovi grupe Let 3 surađivali su s arhitektima na izradi kipa Babin kurac, koji je prikazivao stariju ženu s brkovima kakve nose i članovi benda koji je dosad objavio deset albuma uključujući i ‘Nečuveno‘ iz 1997. godine koji je bio potpuno ‘prazan‘, ali svejedno rasprodan".

Wiwibloggs se osvrnuo i na to kako je izgledao nastup naših eurovizijskih predstavnika na Dori.

- Neki članovi nastupali su u haljinama, a brkovi na njihovim licima dočaravali su ozloglašene diktatore iz prošlosti. Pjevač je izgledao kao da je netom prije bio u borbi iz koje je izašao sav krvav. Digitalni plesači iza njih dočaravali su ugođaj koji smo dosad imali prilike vidjeti u koreografijama na masovnim spektaklima u Sjevernoj Koreji. Na kraju pjesme na sceni se pojavio luđak odjeven u crno, držeći dvije nuklearne bojeve glave. Slova na njegovom čelu i oružju mogu se ‘preurediti‘ tako da ispisuju ime Lenjin. Ovaj kaos miriše na Rocky Horror Picture Show u kojem Let 3 satirom komentira rusku agresiju na Ukrajinu. Oni pjevaju pjesmu koja ismijava diktatore čija žeđ za kontrolom i moći dovodi svijet u opasnost.

Smatra se kako se traktor iz pjesme odnosi na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za njegov 70. rođendan poklonio traktor, a nakon što su ruske snage napale Ukrajinu iz Bjelorusije, Minsk je nastavio podržavati Rusiju linijama opskrbe i medicinskom skrbi za trupe. U tom smislu Bjelorusija je za Rusiju ‘vozilo‘, odnosno traktor za vođenje rata - piše na wiwibloggsu u članku u kojem se naglašava kako Let 3 ne odobrava čin "mame koja je ljubila morona i koja kupuje traktor određenom idiotu koji misli kako je planet njegova igračka".

Komentari eurovizijskih obožavatelja ispod članka su različiti. Ima mnogo onih koji podržavaju Let 3 i kažu: "Oni su definitivno na Eurosongu u mojih Top 5! Obožavam cijeli ovaj paket na sceni, kao i ismijavanje rata", piše jedan komentator, dok drugi dodaje: "Prilično sam siguran da ovo ide u finale, na užas mnogih takozvanih znalaca".

image

Let 3 na Dori

Damir Skomrlj/CROPIX

Naravno, ima i onih koji misle drugačije: "Ovo je Borat s glazbenom podlogom starom 20 godina. Možda će se nekome dopasti, ali po meni je cijela priča vrijedna jedino jeze", smatra jedan od takvih.

- Nije li vrijeme trolova i nakaznih skladbi na Eurosongu završilo 2000. godine? Zašto Hrvatskoj nitko to nije objasnio - pita se drugi.

Da su mišljenja oko Leta 3 i "Mame ŠČ" jako podijeljena, jasno je i po kladionicama na kojima su naši predstavnici na Eurosongu već tjednima šesnaesti. Što se tiče kladionica koje predviđaju tko će u prvom polufinalu proći u završnicu Eurosonga, riječki rokeri trenutno se nalaze na osmom mjestu.

Podsjetimo, Let 3 u Liverpoolu nastupa u prvom eurovizijskom polufinalu, 9. svibnja, iz kojeg u subotnje finale od šesnaest zemalja prolazi njih deset. Ispred nas su, po kladionicama, u prvom polufinalu Finska, Švedska, Norveška, Izrael, Češka, Moldavija i Srbija. Bit će, dakle, ako je vjerovati kladionicama, gusto, no mi se nadamo da će Let 3 svojim energičnim i originalnim nastupom uživo "uništiti kladionice" i lagano ući u finale, u kojem je onda sve moguće, a granica je samo nebo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:47