TRI, DVA, JEDAN - TIŠINA!

EKSKLUZIVNO: 'THE VOICE' KREĆE UŽIVO S 13 kamera pokriva se svaki pedalj studija, show je razrađen do zadnje sekunde, a improvizirati smiju samo suci

 
 CROPIX

Stotinu ljudi u produkciji, deseci kilometara kabela. 13 kamera koje pokrivaju 960 četvornih metara studija. 16 kandidata, svaki s jednom pjesmom, i četiri suca koji odlučuju o njihovoj sudbini.

I više od pola milijuna Hrvata koji čekaju subotu, da točno u 20 sati i pet minuta upale televizore i počnu gledati prvi “The Voice” na HTV-u uživo.

Brojke iza trenutačno najvećeg i najboljeg talent-showa na televiziji su impresivne, ali tek uživo u HRT-ovu studiju “Anton Marti” osjeti se koliko je to velik pogon.

Jutarnji list jedini je bio iza kulisa, na probi za tu prvu emisiju uživo koja kreće sutra. Natjecatelji jedan po jedan izlaze na pozornicu, a snima ih 13 kamera s kojima “operira” 12 muškaraca i jedna žena. Probe se prate i na ekranima koji su razmješteni svuda po dvorani, a mnogi od tehničara imaju specifične zadatke, nevidljive gledateljima.

Marko Todorov / CROPIX

Gdje su stolice

Nekima je zadatak gurati kamermana po konstrukciji koja izgledom podsjeća na ljestve, drugi operiraju kranovima na koje su obješene kamere. Tim je uigran do takvih detalja da postoje oni kojima je jedini zadatak nositi stolice, kao i oni koji se samo brinu da su svi mikrofoni na broju i na svome mjestu.

Kako nam objašnjavaju, dobra podjela posla je krucijalna za to da bi hrpa manjih radnji proizvela glatku i savršenu sliku koju gledamo na ekranu. Kao puzzle kad sve sjednu na svoje mjesto.

- U režiji imamo desetak ljudi, a brojka ide i do 30, ako tu računamo i tonce i tehničare - kaže producentica Marija Nemčić dok nas vodi kroz studio. “The Voice” je, dodaje, jedan od HRT-ovih najgledanijih projekata i sve mora biti savršeno. Objašnjava nam da režijska ekipa radi na svim projektima koji se odvijaju u studiju “Anton Marti”, ali i puno više od toga.

Marko Todorov / CROPIX

- Radimo i na serijama, dokumentarcima, drugim emisijama... Sada smo se baš vratili iz Rijeke, gdje smo pratili otvorenje Europske prijestolnice kulture. Nikada se u ovoj našoj režiji nije dogodio veći propust u emisijama uživo. Sve je perfektno organizirano, a istovremeno i zabavno. Nikada nije bilo povišenog tona - objašnjava nam Marija Nemčić, a njezini kolege potvrđuju.

- A što je najvažnije, na kraju svakog posla svi zajedno odemo na piće - dodaju djelatnici iza kamere. Dok razgovaramo, u režiju ulazi još jedan njihov kolega.

- Evo, imate sreće da je i on došao! To je kolega koji osim televizijskog posla ponosno nosi i titulu meštra od fešte - kroz smijeh ga predstavljaju, dodajući da je baš on često zaslužan za organizaciju druženja nakon posla.

Prije probe u studiju je atmosfera opuštena. Među kandidatima je pala čak i jedna masaža.

Svi se međusobno ohrabruju, a producentica čita raspored izvedbi kako bi se znali adekvatno pripremiti. Ivan Dečak i Davor Gobac, mentori i članovi žirija, su prisutni, a Vanna i Massimo Savić zbog poslovnih obaveza nisu. Oni ne moraju nužno biti na probama jer su njihovi komentari spontaniji dio emisije, improvizacija, no često dođu kako bi poslušali svoje kandidate u ovom studijskom okruženju.

Marko Todorov / CROPIX

Dečak snima

Sjedeći u udobnom naslonjaču žirija, Dečak članove svojeg tima i snima mobitelom kako bi kasnije imali materijal na temelju kojeg mogu komentirati izvedbe. Voditelji Iva Šulentić i Ivan Vukušić svoj dio posla obavljaju rutinski, ali srčano. Omakne se tijekom probe tek jedna greška - umjesto Parnog, kažu Prljavi valjak, pa se cijeli studio smije na tu grupu, hibrid Parnog valjka i Prljavog kazališta.

Jedan od tehničara nam kaže da je “Anton Marti” najveći televizijski studio u Hrvatskoj iako je “s obzirom na sve veće potrebe zapravo mali”.

- Naš je studio definitivno jedan od boljih u regiji kada je riječ o rasvjeti, što nije mala stvar. Zato i možemo tu raditi ovako zahtjevne projekte poput ‘Plesa sa zvijezdama’ ili ‘Pjevanja sa zvijezdama’, ‘The Voicea’ i ‘A strane’. A mogu reći da je ‘The Voice’ apsolutno zahtjevan. Emisija se od početka do kraja vizualno značajno mijenja. Ništa nije po špranci kada govorimo o scenografiji, vizualima, postavu kamera... No zanimljivo je prihvaćati takve izazove - kaže nam.

A stvari su se od početka u potpunosti promijenile ne samo za tehničku ekipu nego i za natjecatelje.

Prvi doticaj s “The Voiceom” imali su još u lipnju, kada su održane prve predaudicije, dok su audicije krenule u rujnu. Intenzitet emisije s vremenom se značajno povećavao, a ovih su dana u potpunosti posvećeni “The Voiceu”. Samo u srijedu, kada smo se mi motali po HRT-u, natjecatelji su imali dvije probe, a kako se bliži vikend, pripreme postaju sve intenzivnije.

Pauzu između proba proveli smo s troje od 16 natjecatelja u showu, kojih će nakon subote ostati tek osam. Na HRT-u su već kao doma, a ovakve pauze koriste za odmor.

- Jedemo, pijemo kavu, družimo se, razmišljamo o sudbinama naših fakulteta - smiju se Jakob Grubišak i Filip Rudan. - Sva je ekipa tu, pa se uvijek nađe netko tko ti ne da mira - ubacuje se Bernarda Bobovečki, prebacujući pogled prema Jakobu. Njemu i Bernardi ovo će biti prvi televizijski nastup uživo, dok je Filip već imao to iskustvo u “Supertalentu”.

- Tempo u emisijama uživo je ubrzan. Dijelovi scenarija se nižu, pa idu reklame, no sve je vrlo dinamično. Stres je, dobiješ 13 sijedih dlaka po emisiji, ali je i gušt - kaže iskusniji Filip, inače student sociologije na Hrvatskim studijima. Iako se on i Jakob šale o “sudbini svojih fakulteta”, Filip je na pauzu od probi došao s dobrom viješću da je prošao ispit.

Marko Todorov / CROPIX

Sama svoja frizerka

Osim ove dvije probe koje su se odvile u srijedu, čeka ih još jedna, pa onda i finalna generalna proba. U potpunosti su posvećeni “The Voiceu”.

- Ja sam inače iz Slavonskog Broda, no sada boravim u Zagrebu. Želim se ozbiljno baviti glazbom, tako da se planiram i preseliti u Zagreb. Sada kad imamo live emisije cijeli tjedan sam tu pa ću, ako prođem, ostati i dulje - otkriva nam Bernarda, kreativka koja inače i crta, a zanima je i dizajn odjeće.

-Za emisije si sama pravim frizuru i šminkam se, a ovdje mi tek malo poprave šminku ako bude nekakav propust - kaže, a dečki dodaju da njihovo šminkanje u rukama stručnjaka traje samo nekoliko minuta. Odjeću biraju sami, ali u dogovoru sa stilistima.

Super je što nam se glazba svira live, a ne preko matrice, tako imaš osjećaj te žive energije, kažu.

Marko Todorov / CROPIX

Inače, svi oni svaki se dan nalaze sa svojim mentorima i u prosjeku tri sata vježbaju. Dok razgovaramo, naš trio upušta se u raspravu koje bi pjesme trebali pjevati ako prođu dalje. Moraju imati širi popis jer su pojedine pjesme već bile u emisiji ili će jednostavno kroz raspravu s mentorima shvatiti da im neka stvar ne leži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 23:23