KUD FICHFIRICHI

Ekipa stapa alternativnu kremu dalmatinske i istarske scene: ‘Ovo je vapaj za starim normalnim‘

Kulturno umjetničko društvo novog kova čine Saša Antić, Branko Dragičević, Marco Grabber, Ivan Arnold, Frane Delić i Vladimir Garić
Prokleta je Nedilja, novi singl KUD-a Fichfirichi

KUD Fichfirichi novi je glazbeni kolektiv koji je stopio kremu alternativne dalmatinske i istarske scene. Kulturno umjetničko društvo novog kova, koje čine Saša Antić (TBF), Branko Dragičević (Valentino Bošković), Marco Grabber, Ivan Arnold, Frane Delić i Vladimir Garić (4 Tenora), izbacuju svoj premijerni singl "Prokleta je nedilja" pod okriljem Dancing Beara, kojeg premijerno možete poslušati upravo na Jutarnji.hr.

Ova živopisna ekipa ne proklinje nedjelju jer iza nje slijedi najomraženiji dan u tjednu, već je njihova motivacija nešto drugačija.

"Naime, u ovo pandemijsko doba dojma smo kako je svaki dan pomalo proklet na neki način, osobito 'nedilja', koja je u našem društvu simbol druženja s najbližima. Nažalost, zbog korone je nedjelja izgubila svoj stari sjaj, a upravo su taj gubitak sjaja i svakodnevica puna straha glavna nit vodilja ovog singla," izjavili su članovi KUD-a Fichfirichi.

Osim što pjesma dočarava otuđenost i tjeskobu koja se nakupila u nama tijekom svih ovih mjeseci, ona je i vapaj za "starim normalnim".

"Pjesma reflektira vremena u kojima živimo, odnosno našu viziju tih vremena, kao da je svaki dan proklet, a najprokletija je nedjelja jer nam fali druženje s najbližim osobama i dragim ljudima", izjavio je o novom singlu Marco Grabber.

Atmosfera je dočarana i u spotu punom zanimljivih i pitkih metafora. Poput pjesme, spot dočarava otuđenost od svijeta i život unutar svoje "čibe" (kaveza). U spotu papiga (Saša Antić) predstavlja običnog malog čovjeka koji mašta o izlasku van "čibe" te povratku u normalan život. S druge strane, orao prikazuje vlast i dominaciju institucija nad našim životima, dok voditelj i publika predstavljaju imaginaciju papige o boljem svijetu izvan zatvora.

Tekst potpisuju Saša Antić i Branko Dragičević, a glazbu Marco Grabber i Ivan Arnold. U pjesmi gostuju tenor Vladimir Garić (4 Tenora), splitski meštar i glazbenik Frane Delić Cipa, gitarist Fog Frog Dog te slovenski gitarist Robert Pikl (Manouche). Krešimir Tomec (Cubismo) zaslužan je za mix i mastering, a producent pjesme je Marco Grabber. Pjesma je snimana po raznim splitskim studijima u siječnju ove godine.

Redatelj, scenarist i montažer spota za singl je Marco Grabber, dok je direktor fotografije Davor Ergo, a snimatelj Darko Ergo. Izvršni producent spota je Marin Babarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:34