THE VOICE

Dva iskusna i dva nova mentora na mukama: Kako u moru izvrsnih glasova odabrati njih 10 za svoj tim?

Nakon dva predizborna kruga i nešto više od tisuću prijava, tek 85 natjecatelja odabrano je za izlazak pred četiri crvena stolca

The Voice Hrvatska, mentori

 Dinko Cepak/Hrt/

Od emitiranja dugo iščekivane četvrte sezone jedinstvenog pjevačkog natjecanja, ali i najboljeg glazbenog showa na svijetu, "The Voicea", dijele nas još tri tjedna, jer prva će se emisija na HTV-u, nakon više od tri godine stanke, emitirati 11. studenog. A nakon dva predizborna kruga i nešto više od tisuću prijava tek 85 natjecatelja odabrano je za izlazak pred četiri crvena stolca, odnosno četiri mentora, domaće zvijezde i neupitna glazbena znalca. I dok su dvoje sad već svojevrsni veterani, dva su se nova poznata imena tek trebala snaći u odabiru deset kandidata za svoje timove, u kojima su mjesto izborili isključivo svojim glasom i osobnošću.

Gledatelji će svojim glasovima izabrati najljepši glas tek u siječnju 2024., a dotad slijedi spektakl u kojem mentori biraju najbolje, s vrhunskom glazbom u glavnoj ulozi. Nasuprot novim kandidatima i novim mladim nadama u ovoj sezoni sjede Vanna, vokalna perfekcionistica i diva glazbene scene, i Davor Gobac s titulom kralja nonšalantnosti i neodoljivog stila koji je i nakon 40 godina ljubimac nacije. Uz njih su dva nova mentora: glazbenik iznimne karizme i neiscrpne autorske kreativnosti Damir Urban te vokalni virtuoz moćnog glasa Dino Jelusić, za kojeg s pravom stoji krilatica "svjetski, a naš". Svi imaju zajedničku misiju - iznjedriti pobjednika i najljepši glas Hrvatske, ali i od kandidata izgraditi buduće profesionalce. A dijele i istu muku - kako reći nekome da mora napustiti show.

image

Žiri četvrte sezone showa "The Voice" čine Davor Gobac, Dino Jelusić, Vanna i Damir Urban

Hrt/

DINO JELUSIĆ

Dino se, kaže, već našao u ulozi mentora u showu "Zvijezde pjevaju", ali to je posve drugačije od onog što ga je dočekalo u "Voiceu".

- Na prvu, ovo je show u kojem je presudan glas, no poslije više ne ovisi sve samo o glasu, nego o cijelom paketu. Kandidat me mora u sve uvjeriti. Imam sjajan tim, veselim se tim nastupima. No, ne veseli me to izbacivanje, to će biti bolno, ali je neizbježno - otkriva Jelusić na početku razgovora.

U njegovu su mentorskom timu glazbeni producent Filip Majdak, Dinin dugogodišnji prijatelj s kojim je i prije često surađivao, a vokalni coach je Matej Predojević, prijatelj s Akademije. Iako je u show došao potpuno neiskusan, iznimno je zadovoljan svojom odabranom desetorkom.

- Ekipa koju sam okupio u svojem timu apsolutno je odlična. Svi imaju neki soul element u svojem pjevanju, makar pjevali jazz, funk, pop ili nekakav rock. Svi imaju taj neki blues u sebi, a to sam od početka tražio i našao sam. Znači, mora me nešto dirnuti, tražio sam emociju. Kad se svi okrenemo, kandidat bira, a bila je napeta borba. Ja sam dobio kandidatkinju kojoj su se sva četiri mentora okrenula, tako da sam procvao - priča Dino i otkriva da je atmosfera među mentorima, unatoč zdravoj konkurenciji, fenomenalna.

- Izašli smo već desetak puta svi zajedno da se bolje upoznamo, podružimo se i dobri smo. Vrhunska ekipa. Ja sam, doduše, ipak najmlađi i najbliži kandidatima, no slažemo se izvrsno - govori.

Po pitanju kandidata, ova sezona, siguran je Dino, nije ništa slabija od prethodnih, a neki od njih uistinu su maestralni.

- Prošlo je više od tri godine od posljednje sezone i došlo je puno njih koji su tada bili premladi, a koji ubijaju. Ima njih od 18, 19 godina, ali pjevaju baš odraslo. Ja iskreno nisam tako pjevao u njihovim godinama, iako sam počeo kad mi je bilo deset. Baš zato i mogu sagledati iz svih kuteva. Bilo je strašno dobrih izvedbi, ima različitih žanrova, različitih glasova, više od pola će ih sigurno briljirati. Ja se nadam da će svi, tako da mi bude nemoguće za odabrati - priželjkuje.

Na samom početku bilo mu je, kaže, iznimno teško odlučiti koji bi se glas trebao naći u njegovu timu.

- Nisam znao što očekivati, gdje je taj prag i koji je kriterij. Okrenuo sam se prvoj curi i ona me odabrala. U kratkom sam roku pokupio četiri kandidata, a onda sam počeo kalkulirati. Nisam se okretao nekima koji su bili super i moram priznati da nisam spavao nakon drugog dana jer me mučilo što se nisam okrenuo nekome tko je bio odličan. Mene i Urbana to je rasturalo. Gobac i Vanna već imaju svoju šprancu odbijanja. Kod Gobca to otprilike glasi: ‘Ti si tak‘ dobra cura, ti buš uspjela u životu‘, a ja moram detaljno objasniti zašto se nisam okrenuo - smije se Jelusić.

I sam se prijavio na The Voice 2014., ali je odustao od natjecanja.

- Odustao sam jer sam taman izdavao svoj solo album, a da sam ušao u show, to ne bih mogao napraviti i odlučio sam da neću nastaviti - prisjeća se.

Dino je već godinama izuzetno zaposlen na svim kontinentima, uz svoju grupu Jelusick pjeva i u nekoliko svjetski poznatih bendova, a smiješi mu se i holivudska karijera.

- Ovih dana u Londonu sviram na jednom humanitarnom događanju s Robertom Plantom iz Led Zeppelina. Bas svira basist Pink Floyda, za bubnjevima je bubnjar Roda Stewarta, a na eventu će biti Sharon i Ozzy Osborne. Moj život je presmiješan. Baš sam nekidan dobio ponudu za preseljenje u Hollywood, no ja jako volim živjeti u Hrvatskoj. Sa svojim sam bendom Jelusick prije dva tjedna objavio novi album i to mi je trenutno najbitnije. U Whitesnakeu sam ispomoć, a Jelusick je moj bend i tu su moje pjesme te stalno sviramo. Imat ćemo turneju u Brazilu u ožujku, sad nas očekuju Indonezija, Singapur i Švicarska, osvajamo ih polako. Albumski rad je najbitniji, a ova gostovanja... sve je to lijepo i krasno... Robert Plant, Johnny Depp... perfektno, ali najbitnije je graditi svoju priču - zaključuje Dino.

DAVOR GOBAC

U showu već iskusni mentor, iz čijih je redova u prošloj sezoni izašao i pobjednik Vinko Ćemeraš, i ove je godine pomno birao svojih deset kandidata.

- Zadovoljan sam, nekako smo kliknuli kao ljudi, ugodno je raditi. Vidjet ćemo kako će se sve razvijati i tko će gdje završiti, ali zasad je sve u redu i baš su simpatični ljudi. Ovogodišnji tim se, naravno, razlikuje od prošlog, ali svaki ima neku svoju specifičnost. To su neki drugi ljudi. Nismo još razvili nikakav sustav tko će što, vidjet ćemo kad nastupe uživo, kad izađu na pozornicu - govori Gobac.

Kao što je slučaj i kod ostalih mentora, u showu se dogodi da propuste nekoga s iznimnim glasom.

- Zna se dogoditi da propustimo nekog dobrog. Mislim da se i dogodilo, ne previše puta, ali dogodilo se i da smo to propustili svi četvero jer, kao što je Urban rekao, ‘mi smo ljudi, nismo aplikacije‘. Ali, uz malo sreće, sve dobro ispadne - siguran je.

Nemoguće je bilo ne pitati ima li i u ovoj sezoni potencijalnog pobjednika?

- Ja uvijek mislim da imam potencijalnog pobjednika. Kakvo je to pitanje - u svom stilu odvraća Gobac.

S Vinkom Ćemerašem i dalje je u kontaktu.

- Vidimo se Vinko i ja, čak smo i svirali zajedno nekoliko puta. Dobar je album izdao, drugi mu je u pripremi, čovjek radi, to mi je drago - dodaje.

Iza svakog uspješnog mentora stoje i jednako uspješni pomoćnici.

- Imam najbolje pomoćnike na svijetu - Ginu, koja je voice couch i odlično radi taj posao, baš je pristupačna ljudima i kandidati je vole, te našeg producenta Skansija, koji je spretan, ima s čime raditi i zna raditi. Vrlo je kreativan kad slaže te matrice za naše kandidate. Mi smo mu neizmjerno zahvalni i ovaj bih mu put putem medija i javno zahvalio. Nemojmo zaboraviti ni našeg virtuoza Žugu, koji mi je omogućio da stalno lupam po tipki ‘h‘ - smije se Gobac.

Ono najdraže i najteže svim je mentorima uglavnom isto.

- Najdraže ti je kad vidiš da tvoj kandidat rastura, da je dobar, da su se svi digli, a najteže je izbaciti nekoga iz showa. To je uvijek bilo i bit će najteže - naglašava.

Dvojica novih mentora odlično su se, kaže, uklopila u ekipu.

- Dobra je atmosfera. Urban i Dino su baš legli. Ja nisam imao nikakvih problema, a, vidim, ni Vanna. Urbana znam već godinama, Dineka isto, al‘ bio je mali, a sad je veliki. Bit će okej. A svi su mi najveći konkurenti, svi su pobrali neke dobre kandidate - smatra Gobac.

Uz sudjelovanje u "Voiceu", i njegov Psihomodo pop sprema pregršt novih stvari, a slave i veliku obljetnicu.

- Izlazi nam ploča, a sada će i prvi singl. Bit će i dokumentarac, bit će i neke live ploče za 40 godina na vinilu. Bit će i knjiga s nekakvim fotografijama. I ‘ko zna što još - nabraja Gobac.

DAMIR URBAN

Ulazak u "Voice" za Damira Urbana pokazao se kao pun pogodak i nadišao sva njegova očekivanja.

- Suradnja sa svima mi je idealna, iznad svih mojih očekivanja, a imao sam visoka očekivanja, razgovarao sam s producentima i ostalima i otprilike sam znao što bih mogao očekivati, ali u svakom slučaju me iznenadilo - govori riječki glazbenik.

Kao mentor bi, kaže, prije svega htio tim mladim ljudima biti od koristi i pomoći im što više može.

- Htio bih im pomoći ne samo da nauče nešto nego da i ovo vrijeme koje provode u učenju iskoriste da im bude dobro, da se zabavljaju, da shvate koliko smo, zapravo, sretni što možemo biti dio ovakve emisije i što se možemo baviti glazbom, što nam je cilj u životu. Htio bih da osvijeste koliko su na neki način u boljoj poziciji od drugih kojima su okruženi, a da ne spominjem ljude drugih zemalja koje su sada u groznoj situaciji, da budu zahvalni na svemu ovome - objašnjava.

Izdvojiti deset kandidata za svoj tim nije mu, tvrdi, bilo teško.

- Moram reći da je broj mali i onda, kad vratim film unatrag, mislio sam da sam možda pogriješio, da sam trebao neku osobu prihvatiti, a ovu ne, lupit‘ kad nisam... Međutim, sada kad sam dobio priliku upoznati na probama svih deset kandidata, siguran sam da je svih deset jednako trebalo biti u ovom timu i da ovdje stvarno nije bilo ništa slučajno - siguran je Urban.

Koliko god da njegovi kandidati imaju zajedničkih poveznica, po osobnosti su, kaže, potpuno različiti.

- Nevjerojatna je ljepota upravo u tome što su generacijski slični, ali kao osobe su potpuno različiti i divno je vidjeti mlade ljude koji slušaju sličnu glazbu, ali toliko su različiti da je ponekad neprepoznatljivo, čak i da izvode istog autora ili autoricu, da se radi o istoj osobi. Oni su stvarno različiti kao osobe i ono što kažem jednome, na moju žalost, ne vrijedi i za sljedećeg kandidata i svakome treba pristupiti individualno. Ne mogu, nažalost, reći ‘sjednite ovdje i ja ću vam objasniti‘, nego ‘sad to govorim tebi i to vrijedi samo za tebe i nikog drugog‘. Kod drugog je to minus, a kod nekog plus - napominje.

U mentorskom timu potrudio se angažirati osobe koje će mu pomoći i olakšati neke stvari, a ujedno i kandidate pripremiti što je moguće bolje.

- Moja desna ruka i producent je Sandi Bratonja. S njim sviram u Urban & 4 već 25 godina. On je u međuvremenu otvorio svoj studio, radi s kazalištem i ima druge izvođače. On mi je super jer izvrsno barata tehnikom, a ujedno svira i muzikalan je te zna koliko mi je stalo do mojih ljudi i pokazalo se da je moj izbor bio najbolji mogući. Uz njega je i Paulina Đapo, koja je nevjerojatno talentirana i školovana glazbenica, dobra u svijetu opere i klapskog pjevanja. Ali, meni je sve to bila prednost dok sam razmišljao tko bi mogao biti vocal coach jer glazba je jedna jedina. Ona će svojim znanjem sigurno znati kako prići kandidatima bez obzira na to pjevaju li r‘n‘b ili blues, tako da se to pokazalo kao ispravno i izbor tih dvoje ljudi meni je trenutno ogromna pomoć u svemu ovome - kaže Urban, koji je i sam podosta naučio od svojih kandidata.

- Već sad su mi otvorili vrata u jedan potpuno nov glazbeni svijet jer sam glazbu koju su poželjeli i neke od pjesama koje slušaju čuo prvi put. I za neke izvođače koje vole čuo sam prvi put. Shvatio sam vrijednost nekih izvođača koji su danas popularni, zašto je to tako i u čemu je njihova veličina. Drago mi je da se to dogodilo jer sam jedno vrijeme bio poprilično izvan svega. Pomogli su mi da budem ‘in‘, kao i njihova energija, neiskvarenost, a nevjerojatan talent. Svaki od kandidata me naučio pojedinačno toliko stvari da je bolje da im to ni ne kažem - otkriva.

Paralelno sa snimanjem "Voicea" radi na novom albumu i održava koncerte.

- Zna se dogoditi da sam u dva dana u tri različita grada, međutim, nema veze, ‘ajde da i ja to doživim. Još sam tijekom ljeta završio materijal za album i sada čekamo prvu veću pauzu da se dogodi, da uspijemo ja i Sandi ne svirati samo pjesme za kandidate nego i vlastite. Čim se to riješi, snimit ćemo i njih, vrlo brzo izaći s novim singlom, a onda i s novim albumom - najavljuje.

VANNA

Šećer na kraju i jedina žena u mentorskoj četvorki posebno uživa u samom početku showa, kad je svih deset odabranih kandidata još na okupu.

- Tek smo počeli, to je još onaj dražestan dio u kojem su svi oni jedna vesela ekipa, druže se, mijenjaju međusobno kontakte i baš mi je lijepo vidjeti kako se povezuju. Sjećam se kako na kraju, kad sve skupa dođe do onog zadnjeg trena i ostane jedan, obično je tužan i depresivan i plače za ostalih devet iz tima, koji su otpali prije. Suze teku i govori se: ‘Nekad nas je bilo toliko, a sad sam tu samo jedan‘, a smisao svega je da ostanu najbolji. The Voice je jedna paklena naprava za nas emotivce. Zasad je zabavno, sa svima radimo najbolje što možemo, da se predstave u emisiji ‘Knockouta‘, njih desetero iz svakog tima. Radimo maksimalno da se pokažu u najboljem svjetlu jer će već od tih deset četvero otpasti - podsjeća Vanna.

Baš kako mentori biraju kandidate, izbor se odvija i u obrnutom smjeru.

- Bilo je jako teško odabrati deset od njih 85, iako nismo birali samo mi. I oni su birali nas. Ja sam se okrenula još mnogim kandidatima, ali nisu odabrali mene, a isti je slučaj i s mojim kolegama. U principu, birali smo se uzajamno. I uvijek je taj osjećaj da smo napravili neku nepravdu. Tako je bilo i u prošloj sezoni - prisjeća se glazbenica.

Novi mentori savršeno su se uklopili među starosjedioce.

- Novi su mentori super. Ja sam opet blažena među muškarcima, no nema to nikakve veze. Svatko je na neku svoju foru jako posvećen. Imam osjećaj da je Dino jako nabrijan, a Gobac je tako pristupio tome sveobuhvatno da me baš zanima kad će sagorjeti i pustiti prvu suzu. Što se tiče savjeta novim mentorima, spontano se dogodilo da smo i Gobac i ja počeli Dini i Urbanu pričati koje su potencijalne opasnosti i posebnosti Voicea - ispričala je Vanna.

U njezinu mentorskom timu nema nikakvih promjena od prošle sezone.

- U mojem mentorskom timu su ljudi iz prošle sezone koje ne bih mijenjala ni da su me to tražili. Goran Kovačić, moj prijatelj, producent i osoba s kojom sviram sve svoje koncerte, i Đorđija Palić, s kojom također idem na koncerte i pjeva mi prateće vokale. Ona je back vokal, ali i puno više. Ona je kreativac kao i Gorki i mislim da smo prilično dobar tim i jako se radujemo stvarati glazbene brojeve skrojene za kandidata - ističe.

Puno znanja dat će mladim kandidatima, ali i ona u hodu uči od njih.

- Oni to niti ne znaju, ali ja sam poznata kradljivica svega i svačega i imam sreću što još usvajam brzo nova znanja, tako da primjećujem puno toga što je trend. Od toga mi se neke stvari sviđaju, a neke, moram priznati, i ne. Nekima pokušavam naći uzrok, ali sve u svemu, za razumijevanje i publike i mlađe publike, općenito, kako ljudi funkcioniraju na neke stvari, kako ih upijaju i zašto je za mene ovo jako koristan show. Dogodi se da se prijeđe ta profesionalna crta i emotivno se vežeš za kandidate, što mi se događalo i prošle sezone jer to je nemoguće odvojiti. U nekom trenutku shvatite da sudjelujete izravno u kreiranju njihovih dosad najvažnijih nekoliko mjeseci u životu, kada se oni određuju ne samo profesionalno nego i privatno, te shvatite da su svi vaši mikropostupci itekako važni i da se interpretiraju na razne načine. Tu treba biti jako oprezan. Jer, treba biti i prisan i neposredan, ali i profesionalan, u protivnom se stvari jako obiju o glavu. Bitno je pružiti im maksimalno od onoga što im ja kao profesionalac mogu pružiti. Naravno da imam razumijevanja i za to da oni vrlo brzo sad postanu jako bolesni, razdražljivi, osjetljivi i tu profesionalizam ne pomaže puno. Onda počinju loše šminke, žuljave cipele, krivi autor i to je cjelokupni doživljaj ovoga. Budući da su oni ljudi koji se još formiraju, treba priskočiti - naglašava.

Vanna je posljednjih godinu dana punila Arene i održala brojne koncerte, a za svoju publiku upravo priprema pravu glazbenu poslasticu

- Uživam u činjenici da u posljednjih mjesec dana imam jednu od pjesama koje se kod nas najviše vrte, singl ‘Navika‘. To je moja autorska pjesma, koja prolazi jako dobro. Veselim se koncertima koji stižu i nadam se da ću završiti svoj prvi autorski album na kojem će biti devet mojih pjesama, pa da i to probam u životu - album za koji sve melodije i stihove potpisujem sama. Producenti su Goran Kovačić i ostali prijatelji koji će mi pomoći i to mi je velik izazov. Mislim da je uz ‘Voice‘ to prilično mnogo posla - kaže Vanna za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49