MIA ANOČIĆ VALENTIĆ

Domaća glumica iskreno: ‘Godinu dana nakon smrti, učim živjeti sa spoznajom i osjećajem da sam bez oca‘

Usklađivanje majčinstva, posla i braka prava je umjetnost, kaže nam glumica koja se priprema za praizvedbu predstave

Mia Anočić Valentić - glumica

 Tomislav Kristo/Cropix

Ulazimo u glavu jedne naizgled prosječne djevojke Maše i putujemo s njom kroz njezinu maštu, susrećući razne likove iz njezine podsvijesti, pomoću kojih Maša upoznaje samu sebe. Predstava je prožeta izvrsnim songovima, za koje su zaslužni Willem Miličević i Melita Lovričević te zanimljivim projekcijama koje je osmislio Filip Mikić. Predstava je šarena, a na trenutke mračna, baš kao i život, te bi se mogla svidjeti pretežito mlađoj publici, ali i onima kojima su godine samo broj, kaže nam mlada glumica Mia Anočić Valentić, koja se priprema za praizvedbu predstave “Happy End” ili “Putovanje kroz maštu Mašinu” Nikole Zavišića i Dore Golub, koja će se održati 22. travnja u Satiričnom kazalištu Kerempuh.

Glumica je u 9. godini krenula na dramsku radionicu i vrlo je brzo shvatila da će se tamo zadržati, zatim je 2015. godine diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Željka Vukmirice te iste godine postaje stalna članica ansambla Kerempuh. Kako kaže, želje se ostvaruju.

Pamti ga po humoru

- U predstavi igram upravo Mašu, glavnu protagonisticu ove slojevite predstave, kojoj smo zajedničkim snagama mog predivnog ansambla i autorskog tima, na čelu s neponovljivim redateljem Nikolom Zavišićem i dramaturginjom Dorom Golub, udahnuli novi život. Na prilici da odigram ovu ulogu upravo ja i više nego zahvalna. Hvala mom prijatelju i kolegi Josipu Brakusu s kojim bih doživotno dijelila kazališne daske. Mislim da je ovo predstava kakvu još nismo imali prilike vidjeti na daskama Kerempuha - nastavlja Mia, poručujući da nakon izvedbe ide na odmor pa onda u nove pobjede o kojima će govoriti kada dođe vrijeme za to. I

za glumice je teško razdoblje u kojem je iznenada ostala bez oca, glumca i redatelja Saše Anočića, koji je preminuo prošle godine u dobi od 52 godine.

- Godinu kasnije, još se učim živjeti s tim osjećajem i spoznajom. Mislim da napredujem iako nije lako. Uzme me rutina pa zaboravim što se dogodilo. I onda kad uhvatim slobodno vrijeme, ponovo se sjetim. I tako u krug. Ali korak, po korak… Najviše ga pamtim po humoru - kaže, komentirajući što joj je rekao njezin pokojni otac kad je odlučila studirati glumu, ali i stric Živko Anočić, također glumac.

- Obojica su me pustili da sama uplovim u taj svijet. Znali su što me čeka pa se nisu miješali previše. Ali sam uvijek imala njihovu podršku - dodaje, ali nam ne otkriva najvažnije savjete o glumi koje je dobila od njih dvojice.

- Uh, onda bih vam odala tajnu ‘anočićevštine’ - samozatajno će. Osim glume, Mia Anočić Valentić sedam godina bavila se plesom i to hip hopom, jazz-danceom i break danceom.

Bezbrižan raspored

- Jako volim ples. Prestala sam ga intenzivno trenirati kad sam upisala glumu. Pokušala sam se vratiti na treninge, no bilo je gotovo pa nemoguće uskladiti akademiju i treninge. Zato se veselim svakom novom projektu u kojem ću uz glumu moći ozbiljno zaplesati, a i zapjevati - prisjeća se.

Godine 2018. glumica je postala majka sina Marlija. Ispričala nam je kako kombinira majčinstvo i posao te pokazuje li Marli umjetničku crtu.

- Usklađivanje majčinstva, posla i braka je umjetnost. Na sreću, imam divnog partnera Aleksandra, koji mi omogućava da što bezbrižnije uživamo u našem rasporedu. Marli voli publiku. Ali voli i robote. Svašta je moguće u toj maloj glavici. Krila su tek počela rasti - kaže Mia, rođena Osječanka koja trenutačno živi u Zagrebu.

- Najviše mi nedostaju obitelj i prijatelji te šetnje i kupanje na Dravi… Nastojimo svaki slobodan trenutak otputovati u Osijek - dodaje. Osim glumačkih obaveza, nađe nešto vremena i za predah.

- Uglavnom odemo negdje u prirodu, nekad iznajmimo kućicu za odmor, odemo u Osijek, a nekad samo uživamo doma nas troje zajedno. I naravno, nastojim dio slobodnog vremena odvojiti za samu sebe: prošetati sama, pročitati knjigu, napisati nešto - zaključila je Mia Anočić Valentić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:30