OBLAK U SLUŽBI ZAKONA

Dijana Vidušin i Ozren Grabarić: ‘Više i ne brojimo koliko smo puta bili u ‘braku‘‘

Program za razbibrigu i opuštanje na Hrvatskoj televiziji kreće 9. siječnja, a donosi razne zgode s krimi-zapletima

Ozren Grabarić i Dijana Vidušin

 Biljana Blivajs

Jagoda Oblak priprema tortu i piće kako bi što ljepše s obitelji proslavila rođendan. U međuvremenu je provaljeno u Mašin kiosk koji je tik uz policijsku postaju. Zaokup­ljen pljačkom i ljut što njegov stariji sin Bruno umjesto da uči stalno visi u birtiji kod Ludviga i Suvog, a mlađi Ratko pak premalo vremena provodi izvan kuće, policajac Nikola zaboravi rođendan svoje supruge. Ovo je radnja prve epizode nove HRT-ove serije “Oblak u službi zakona”, koja je premijerno prikazana na novinarskoj projekciji početkom tjedna, a na male ekrane stiže na HTV1 u ponedjeljak 9. siječnja u 21.15.

Radi se o dopadljivoj seriji za cijelu obitelj, koja ima i krimi zaplete, jer ipak je Nikola - kojeg je odlično, što nije nikakvo iznenađenje, utjelovio Ozren Grabarić - predstavnik zakona. No “Oblak u službi zakona” prije svega je humoristična serija, ona nenametljivog, finog, čak i diskretnog humora kakav već odlikuje iskusne scenariste Snježanu i Gorana Tribusona. Nakon “Odmori se, zaslužio si” ovaj je tandem kreirao priču o Nikoli Oblaku, policijskom naredniku, idealistu i poštenjačini, te njegovoj obitelji koja je ipak malo drukčija od glave obitelji.

image

Ozren Grabarić

Biljana Blivajs/Cropix

Njegova supruga Jagoda (Dijana Vidušin) ne može naći posao, a kako bi pridonijela ionako malom kućnom budžetu, često pribjegava radu na crno. Nikola i Jagoda imaju dvojicu sinova, adolescenata, koji su doslovce svaki na svoju ruku, posve različiti. Bruno (Toma Medvešek) nikako da završi školu i većinu vremena provodi u lokalnoj birtiji kod Suvog (Zoran Čubrilo) i Ludviga (Goran Navojec) koji se, iako stariji, ne razlikuju previše od njega. Mlađi, Ratko (Borna Fadljević) intelektualno je nadmoćan svima u kući, i to prilično koristi.

U svakoj epizodi Nikola rješava i jedan kriminalistički slučaj: provalu u kiosk, krađu automobila, provalu u kvartovski dječji vrtić, sitne prevare, a iako je u poslu uspješan, inteligentniji i bolji policajac od svog partnera Požgaja (Igor Mešin), kao i od šefa Bože (Željko Königsknecht), nikako da napreduje u policijskoj hijerarhiji.

image

‘Oblak u službi zakona‘

Hrt/Hrt

Školske obveze

U seriji glume i Ksenija Marinković, Zoran Čubrilo, Dora Fišter i drugi, a režiju potpisuju Snježana Tribuson i Dražen Žarković. Serija se snimala od sredine srpnja pa do kraja rujna ove godine i snimljeno je 14 epizoda od 40 minuta na lokacijama diljem Zagreba.

- Lokacija je bilo puno jer smo sve snimali u naturalnim objektima. Svaku lokaciju pomno je izabrao scenograf Mario Ivezić, koji je napravio izvrstan posao. Mislim da smo kroz lokacije uspjeli pogoditi onaj zagrebački štih obiteljskih kvartova srednjeg staleža u kojem se svi poznaju i međusobno pomažu - govori nam Jasmina Božinovska Živalj, urednica projekta.

Najizazovnije u realizaciji ove serije, otkriva Božinovska Živalj, bilo je okupiti tijekom ljeta izvrsnu ekipu, posebno se to odnosi na glavni cast, ali i na sve gostujuće uloge kojih je zaista bilo puno. Nije bilo lako ni odabrati glumca za ulogu Ratka Oblaka, najmlađeg, ali najpametnijeg u obitelji Oblak. Odlučili su se za Bornu Fadljevića, koji je, kaže, itekako opravdao njihovo povjerenje. Morali su samo uskladiti probe s njegovim školskim obvezama, ali na kraju se sve dobro posložilo.

- A po čemu ću pamtiti ovo snimanje? Po velikim vrućinama, ali i izvrsnoj atmosferi na setu. No najviše po vrlo ukusnoj slanoj piti koju je Ozren Grabarić ispekao i donio nam na jedno noćno snimanje… - uz smijeh odgovara urednica.

A atmosfera je bila i na samoj projekciji organiziranoj u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema ne samo izvrsna nego i prisna. Upravo tako ovo snimanje opisuje i Ozren Grabarić, kao jako lijepo iskustvo.

image

Borna Fadljević i Toma Medvešek

Biljana Blivajs/Cropix

Poput familije

- Svi smo bili kao neka familija, imao sam takav osjećaj, iako smo radili ljeti pa je bilo i jako vruće, a to je uvijek težak period za snimanje. No moram priznati da niti jedan dan nismo imali nekih poteškoća, a morate znati da je to 12-satno radno vrijeme. S radošću sam se budio u pet ujutro i kuhao kavicu, ali naravno išao bih spavati već u deset navečer. Čim bih došao sa snimanja ponovio bih tekst za sutra i pravac krevet, nema tu nekog drugog života, ali bilo mi je divno, jer je ekipa bila tako divna, duhovita i zato je sve to bilo lako - govori Grabarić.

Rad s Dijanom Vidušin bio mu je dodatni plus u svemu. Jer ne samo da su njih dvoje kolege iz Gavelle nego su i odlični prijatelji koji su, što se tiče glumačkog iskustva, više puta bili bračni par, poput Milića u serijalu filmova o Koku. Koliko su točno puta bili u “braku”, ni sam ne zna, jer tu su i kazališne uloge, a kada ne bi bili supružnici, bili bi neki duo.

- Dijana i ja smo jako dobri prijatelji, znamo se još od Akademije, ali naše se prijateljstvo intenziviralo kada je iz Splita prešla u Gavellu. To je postao odnos u kojem znamo puno stvari jedno o drugome za koje nitko drugi ne zna. To je ono pravo prijateljstvo, onakvo kada ti je loše i u depresiji si, znaš koga zoveš, kome se obraćaš i znaš da možeš sve reći i mislim da se to osjeti i na ekranu - priča Grabarić.

image

Oblak u službi zakona

Tomislav Krišto/ Cropix/

A kada je u pitanju već spomenuta slana pita, što je naravno samo pridonijelo obiteljskoj atmosferi na setu, Grabarić otkriva kako ga je tom jelu s mesom i porilukom naučila njegova majka Zorana, a da to nije bilo jedino čašćenje. Tako se nakuhao i za svoj rođendan koji su svi zajedno slavili 17. srpnja (pripomogla mu je i mama), pa ne čudi što govori da mu je to bilo jedno od najljepših snimanja.

- Jako intenzivno, a opet ni u jednom trenutku teško, jer sam bio okružen tako dobrim ljudima. Bilo je i puno smijeha jer su Dražen Žarković i Snježana Tribuson, koji su nas vodili, duhoviti ljudi. Imali smo jednu scenu koju smo Dijana i ja jedva izgovorili jer nam je bila toliko duhovita iz samo nama znanih razloga. Već su svi bili umorni, bio je to sam kraj snimanja, svi su htjeli ići doma, a mi ni jednu repeticiju nismo mogli izvesti a da ne puknemo u smijeh jer je scena bila toliko duhovito napisana. Na jedvite jade snimili smo je iz osmog ili devetog puta - priča Grabarić, koji je u međuvremenu snimio i drugu sezonu “Mrkomira Prvog” pa se prebacio na set u Beograd i tamo snimio jednu dramsku seriju.

image

Ekipa serije ‘Oblak u službi zakona‘

Tomislav Kristo/Cropix

Umirali od smijeha

I Dijana Vidušin imala je pune ruke posla u protekloj godini kada su TV setovi u pitanju. Prvo je snimala nedavno emitirane “Metropolitance”, u kojima je glumila Mariju Galić, suprugu glavnog junaka Petra kojeg je tumačio Rene Bitorajac, a onda je u srpnju krenula s “Oblakom”.

- Baš smo Ozren i ja razgovarali kako nam je bilo ugodno raditi ovaj projekt, jedino neugodno bile su ljetne vrućine. No na to nismo imali utjecaja i svaka čast šminkerima koji su morali uskakati svako malo da nam obrišu znoj i poprave šminku da možemo nastaviti - kaže Dijana Vidušin, a potom se složila s Grabarićem da jako pomaže u radu ako ste s kolegom bliski, kada se poznajete i možete sporazumjeti bez mnogo objašnjavanja.

- S Ozrenom mi nikada nije ništa preteško osim kada izgubimo koncentraciju jer nam je nešto jako smiješno. A on je strašno duhovit čovjek pa ja ne mogu izdržati, posebno kad je u kombinaciji sa Ksenijom Marinković (igra mesaricu Gretu op. a.), to je domino-efekt - uz smijeh će Dijana Vidušin dok oko nje trčkaraju njezine dvije preslatke blizanke, osmogodišnje Marla i Vida.

Cjelodnevna snimanja koja je imala prošle godine uspjela je, kaže, ipak uskladiti s obiteljskim životom.

- ‘Metropolitanci’ su se snimali dulje od tri mjeseca, ali tamo je bila ekipa s više od 80 glumaca, tako da sam ja imala nekih 17 snimajućih dana koji su bili raspoređeni u tom razdoblju. Ali ljeto s ‘Oblakom’ jest bilo malo izazovno, srećom imam mamu i tatu koji su dobro, naša obiteljska kuća je u Medulinu, tako da su Marla i Vida bile s njima i uživale u ljetu i moru. Zapravo je svima bilo dobro, na čemu sam im jako zahvalna - govori Vidušin.

Jesu li potegnule glumački gen, s obzirom na to da je i Dijanin suprug Mario Knezović glumac i glazbenik, još ne zna.

Cure su narasle

- Kad su krenule u drugi razred, dogovorili smo se kako bi bilo dobro da uključimo neki sport i nešto za dušu. Našli smo se na plivanju, a za dušu su si izabrale Marla dramsku, a Vida likovni. Što će biti jednog dana, ne znam. Ja im neću braniti ako žele ići tim putem - kaže glumica.

Sada su već dovoljno velike da ih može voditi sa sobom na premijere (bile su i na projekciji “Metropolitanaca” op. a.), a u međuvremenu ih je, naravno, prestalo zbunjivati kada vide mamu na ekranu.

- Kad su bile manje, nije im bilo jasno kako sam istodobno na televizoru i pored njih doma i onda su s vremenom shvatile da mama ide snimati, a onda se poslije prikazuje. Sada su već publika iz nekog svog osmogodišnjeg poimanja svijeta, govore mi što im se sviđa, a što ne. Odgledale su ‘Metropolitance’, sad će i ‘Oblaka’, a ja uživam slušati njihove komentare jer mislim da djeca vide stvari na drugačiji način od nas s odraslim očima, i to mi je izuzetno zanimljivo - otkriva Dijana Vidušin. Izvršnu produkciju “Oblaka u službi zakona” potpisuje Ivan Maloča odnosno Interfilm za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:25