A EPIDEMIJA BUKTI

Crvena jabuka održala koncert u Beogradu, Srbi bijesni: ‘Pa ovog nigdje na svijetu nema!‘

Mnogima nije jasno da se koncerti uopće održavaju u vrijeme kada epidemiolozi zahtijevaju oštre mjere kako bi suzbio novi val zaraze
 Screenshot/Twitter

Poznati bend Crvena jabuka održao je sinoć već drugi po redu koncert u Beogradu. Na ulazu u dvoranu Kombank mjerena je temperatura, kapaciteti su bili smanjeni, a u publici su držali distancu, koliko je to uopće bilo moguće tijekom koncerta, javlja Nova.rs.

Koncert je inicijalno bio zakazan za 7. ožujak pa je zbog pooštrenih mjera koje su trajale tijekom vikenda pomaknut za ponedjeljak i utorak, odnosno 8. i 9. ožujak.

Iako je frontmen Dražen Žerić Žera izjavio da će se koncerti održati prema svim propisanim epidemiološkim mjerama, mnogim građanima Srbije nije jasna činjenica da se koncerti uopće održavaju u vrijeme kada epidemiolozi zahtijevaju najoštrije mjere kako bi suzbili novi nalet broja zaraženih.

'Je l’ se vi šalite s nama? Kombank dvorana večeras', napisala je jedna korisnica društvene mreže Twitter, koja je podijelila video sa sinoćnjeg koncerta.

Komentari ispod njenog tvita bili su negativni – od onih koji ne mogu vjerovati da se ljudi ne mogu suzdržati od koncerata, do onih koji smatraju da je ovo uvreda za liječnike.

'Ovo je uvreda i nepoštovanje prema svim liječnicima', 'Prijatelji iz Slovenije i dalje misle da ih zezam kada kažem da u Srbiji sve radi normalno i da ljude (stoku) boli uvo za pandemiju. Smiju se u fazonu – ma daj to nigdje na svijetu nema! Ima kod Srba nesretnika', “Da se ja pitam, sad bi im taj koncert trajao dva tjedna i nitko u međuvremenu ne bi izašao iz sale. Pa neka pjevaju!”

'Da li je u zemlji Srbiji ikada bilo nešto normalno? Svi znamo da je odgovor ne, tako da što je čudno?' - nizali su se komentari.

Putem društvenih mreža oglasio se i nogometaš Crvene zvezde Radovan Pankov, koji je naveo da je ljutit i revoltiran, te podsjetio da je publika na utakmicama zabranjena, i upitao, kako je moguće da se održava koncert Crvene jabuke, javlja Nova.rs.

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene snimke s koncerta, stigla je i kazna radi kršenja epidemioloških mjera.

'Kombank dvorana je prekršila epidemiološke mjere i protiv nje će biti izrečena odgovarajuća kazna', saznaje Nova.rs od izvora bliskog Vladi Srbije. Također, ubuduće neće biti dozvoljeno održavanje koncerata u ovom objektu.

'Pozvali su se na ono što je dozvoljeno ustanovama kulture, onu mjeru koja se odnosi na kazalište. Ipak, ona ne vrijedi kada je riječ o koncertima, jer je za ovakve događaje neophodna suglasnost Kriznog stožera, koju nisu imali', kazao je izvor.

U Srbiji jučer više od 4500 novih slučajeva

U Srbiji se, unatoč pojačanim ograničenjima preko vikenda, u utorak nastavlja rast broja novih zaraza i broja umrlih od covida 19, što je dodatno ojačalo zahtjeve medicinskog dijela Kriznog stožera da se strožim mjerama na najmanje tjedan dana presječe trend širenja infekcije.

U protekla 24 sata umrlo je 20 oboljelih, a od 16.816 testiranih uzoraka 4.576 bilo je pozitivno na koronavirus, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Povećan je i broj pacijenata na covid odjelima u bolnicama diljem Srbije - danas ih 4279, od kojih189 na respiratorima. Po broju novozaraženih i dalje prednjači Beograd - 1331, dok po više od 300 zaraženih imaju i Novi Sad (359), te Niš (304).

Ranije najavljena sjednica Kriznog stožera nije održana do utorka popodne, a iz tog tijela stižu konfuzne ocjene o namjerama i mogućim odlukama da se što prije, uvođenjem najmanje sedmodnevnog zatvaranja, uspori i zaustavi širenje zaraze.

"Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor", izjavio je epidemiolog i član Stožera dr. Predrag Kon.

Uz ocjenu da se "epidemiološka situacija pogoršava", Kon je ponovio ranije upozorenje i zahtjev medicinskog dijela Kriznog štaba da se sve djelatnosti rizične za širenje zaraze moraju "zaključati" na "najmanje tjedan dana" kako bi se osujetilo širenje infekcije i smanjio pritisak na zdravstvene djelatnike, jer se iz dana u dan povećava broj hospitaliziranih.

Politički dio Kriznog stožera u međuvremenu oklijeva, nastojeći postići balans kako bi se što većem dijelu gospodarstva omogućilo da radi i osigura dotok novca u državni proračun.

Istodobno, oštre mjere traže i liječnici, upozoravajući da se kod novoprimljenih bolesnika teške kliničke slike brzo razvijaju od početnih simptoma do obostrano progresivne upale pluća, što se pripisuje novim varijantama koronavirusa, nedavno registriranim i u Srbiji.

Zamjenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić rekao je za RTS da su kapaciteti covid bolnica u Beogradu popunjeni skoro do maksimuma, pa ne treba biti iznenađenje ako se pacijente iz Beograda uskoro mora prebaciti na manje opterećene covid odjele bolnica izvan srbijanske prijestolnice.

Srbija je od početka epidemije testirala ukupno 3.072.096 uzoraka i registrirala 494.106 oboljelih, a uz sadašnji trend širenja zaraze prije kraja tjedna premašit će pola milijuna potvrđenih zaraza, počev od 6. ožujka prošle godine kada je službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je dato ukupno 1.704.790 doza cjepiva, dok je u ukupnom broju cijepljenih 623.424 primilo i drugu dozu.

Srbija je, prema objavljenoj statistici, prva u regiji po broju cijepljenih na milijun stanovnika, ali i po broju drugih doza, dok je po ukupnom broju cijepljenih druga u regiji, poslije Rumunjske, objavio je RTS. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:34