POPULARNI GLUMAC

Borko Perić: ‘Nekako me uvijek svi vide kao pozitivca, ali mogu ja biti i negativac‘

Snimanje filma o frajerici iz 3. c Paulini P. bilo je jedinstveno iskustvo, a najviše je pritom razveselio kćer Irmu

Borko Perić

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Frajerica iz 3. c, Paulina P., već više od dva desetljeća, otkako joj je početkom milenija literarni život udahnula dječja spisateljica Sanja Polak, ne prestaje biti intrigantna klincima njezinih godina, osnovnoškolcima koji njene školske dogodovštine “gutaju” kao opijeni, pa se u knjižnicama stvaraju liste čekanja za ovu popularnu knjigu, kao i njene brojne nastavke. Rekorde su Paulinine simpatične, iskrene zgode i nezgode, rušile i na kazališnim daskama, gdje su samo u zagrebačkom kazalištu Žar ptica doživjele gotovo 500 izuzetno posjećenih izvedbi, a sada je predstavljen i “remake”, no došlo je vrijeme da ova junakinja djevojčica i dječaka diljem zemlje, pa i šire, oživi i na filmu.

Dugometražni igrani film za djecu “Dnevnik Pauline P.” u režiji Nevena Hitreca počinje se od 23. ožujka prikazivati u kinima diljem Hrvatske uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odlučilo ovaj uradak uvrstiti i u kurikulum, pa će se ova vedra, obiteljska komedija s elementima fantastike prikazivati u kinima i školama u sklopu nastave medijske kulture, a uz sve dolazi i metodički priručnik autorice koncipiran kao spoj odgojno-kreativnih prijedloga u izvođenju nastavnog sata namijenjenog analizi djela.

image

Borko Perić

Uz Paulinu, glumicu Katju Matković, u dječjim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić, a “stroge odrasle” tumače naši poznati glumci Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić. Upravo Borko izazvat će, vjerujemo, najveće simpatije jer je u ulozi pomalo “smotanog”, ali dobroćudnog i nenametljivog učitelja koji je jedan od ključnih protagonista Paulininih avantura.

Priče Sanje Polak

Za 42-godišnjeg glumca kojeg pamtimo po brojnim duhovitim nastupima u kazalištu, ali i u filmskim rolama i televizijskim epizodama, snimanje filma bilo je jedinstveno iskustvo jer se, iako generacijski nije dio svijeta odraslog na pričama Sanje Polak, oduševio čim je doznao da kreativni tim i scenaristica Dora Delbianco baš njega žele u toj ulozi.

- U posljednje vrijeme imam mnogo posla, tako da nisam stigao pogledati film i stvarno se veselim premijeri jer je predivan, scenarij je odličan. Završili smo sa snimanjem prošlog ljeta, bili smo na prilično mnogo lokacija, uglavnom u Zagrebu, na Sljemenu... Za razvoj scenarija znam već godinama i to me oduševilo, ali zapravo do posljednjeg trenutka nisam znao da ću baš ja imati jednu od glavnih “odraslih” uloga, to me jako razveselilo, bio sam sretan kada me redatelj nazvao i ponudio mi ulogu - govori nam simpatični Puljanin.

Podjela filma

Kao i potpisnik ovih redaka, i svima omiljeni Borko odrastao je uz neke druge dnevnike, poput onog Adriana Molea, za koji književni kritičari kažu da je potpuni literarni antipod Paulini, “frajerici dobra srca”. No, Borka uz Paulinu vežu ne tako davna sjećanja kada je njome bila opsjednuta njegova, danas gotovo punoljetna kći Irma, koja se kao dijete nije odvajala od knjiga Sanje Polak. Ne skriva da je upravo kroz Irmu i sam zavolio Paulinu, a Irma mu je, moglo bi se reći, kao veliki zaljubljenik u njene dogodovštine bila svojevrsni neformalni savjetnik u razradi lika.

image

Snimanje ‘Dnevnika Pauline P‘

- Ona je bila najveći obožavatelj Pauline. Stalno mi je, kao djevojčica, govorila o njoj. Nekada sam i sam uzeo knjigu u ruke, no uvijek je bilo mnogo obaveza, nikada je nisam stigao pročitati kako treba, do kraja. No, Irma mi je zato uvijek sve govorila, zaneseno o njoj pričala, pa mislim da otprilike znam tko je Paulina - smije se Borko koji je, naposljetku, ipak Paulinu itekako dobro upoznao pri radu na ulozi. Ističe kako film pokušava vjerno pratiti književni predložak, barem koliko je to moguće s obzirom na različitost izražaja u filmu i u literaturi, jer je u romanu, kako kaže, uvijek ipak malo više naracije, a i publika je pomalo drugačija.

No, ističe popularni glumac, nada se da će publika uživati u filmu barem upola onoliko koliko su oni uživali snimajući ga. Nada se i da će film biti gledan, a svakako je dobrodošla i spomenuta preporuka Ministarstva jer će, radi nje, neki novi klinci saznati za Paulinu i kroz filmski medij.

Ulogu učitelja ovako nam opisuje.

- On je prije svega drag, dobar učitelj koji najviše voli svoj posao. Nije nametljiv, ali pomalo je smotan. To mi se sviđa kod njega. Posebno sam uživao raditi s djecom glumcima, s njima je uvijek jako zabavno. Ma, zapravo, uvijek je zabavno snimati kada je dobra ekipa, a mi smo stvarno bili dobar tim - iskreno će Borko. U tom timu su bila i mnoga poznata lica, Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković, Anđelko Petric, Ljiljana Bogojević, Luka Petrušić, Draško Zidar, Alen Šalinović, Dušan Gojić, Helena Buljan... Primjećujemo kako mnogi kažu da je s djecom, ali i za djecu, teže raditi nego s odraslima i za odrasle, a Borko proturječi.

image

‘Dnevnik Pauline P‘

- Ne mora biti! I za djecu i za odrasle se trudiš. Djeca su možda malo iskrenija, spontanija u svojim reakcijama nego odrasli, a to je baš ono što je lijepo, no i odrasla publika je zahtjevna - kaže.

S obzirom na to da je Borkova kći Irma “fan” Pauline, zanimalo nas je kako je reagirala kad je saznala da će tata glumiti u filmu.

- Bila je jako vesela. Ona je, znate, sad već velika, ali ipak ju je to razveselilo. Dolazila nam je i na snimanja, davala mi je konstruktivne savjete, stvarno je sve bilo super - kaže poznati glumac. Otkriva nam kako se posebno veseli druženju s publikom, djecom koja će film pogledati u gradovima diljem Hrvatske. Zanima ga njihovo iskreno mišljenje.

Borka pamtimo po brojnim ulogama, no nekako uvijek redatelji ga gledaju kao dobrodušnog, pozitivnog, katkad pomalo nespretnog i “smotanog”. Primjećujemo kako je još kao tinejdžer filmsku karijeru, kroz dramski studio Istarskog narodnog kazališta, započeo kao Hlapić u filmu koji je stvorio s Lukom Juričićem i Markom Juragom, a sada, nakon više od dva desetljeća, opet je “u lektiri”. Bili su tada, kaže, djeca koja su se igrala, a tu je igru zadržao i do danas, iako mu je sad, otkriva, neke stvari katkad lakše odraditi na krilima iskustva.

Ljetni tip

- Uživam glumiti nespretne likove, to mi je izazov, ali se i mogu poistovjetiti s njima. Uostalom, zašto bismo svi morali biti spretni, možemo nekad biti i malo smotani... Ma mogao bih ja, itekako, biti i negativac. Samo, nekako me uvijek vide kao pozitivca - smije se Borko pa malo ozbiljnije dodaje kako svoj mir najviše, kao dijete s mora, pronalazi u moru.

U posljednje vrijeme niže uspjehe, uz “Paulinu”, tu su i kazališne premijere i pretpremijere, uvijek dobro posjećene. Puno je posla. Nagrađivani Borko kaže nam kako se najviše veseli ljetu. Prije nekoliko godina ostvario je zacrtan plan i kupio si barku koja je na vezu u rodnoj mu Puli i kojoj se vraća kad god ima imalo vremena.

- Mali je to, zasad još bezimeni brodić, barka. Ali, stalno me zove da joj se vratim. To me najviše opušta, uživam u moru, na brodu, u sunčanju, plivanju. Pokušat ću se maksimalno opustiti ovo ljeto. Otići ću na Pula film festival, pogledati puno dobrih filmova, otisnuti se barkom na pučinu i uživati. Ljeto je moje vrijeme i namjeravam ga dobro iskoristiti - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:28