IZ PRVE RUKE

Boris Svrtan: Ispao u showu "Zvijezde pjevaju" pa se hrabro okrenuo Josipu Brozu Titu

‘Nemam straha da će se netko naljutiti, jer predsjednici u političkoj areni navikli su na udarce, a ovo je ipak kazalište‘
Boris Svrtan
 Darko Tomaš/Cropix

Na dan kada su ga televizijski gledatelji pratili kako se sa svojom mentoricom Leom Mijatović oprašta od daljnjeg sudjelovanja u HTV-ovu showu "Zvijezde pjevaju", kazališna publika premijerno ga je mogla vidjeti u ulozi Tita u predstavi kazališta Kerempuh "Predsjednici&ca" za koju je naš sugovornik Boris Svrtan, zajedno s Tarikom Filipovićem, napisao scenarij. Tako to biva u životu: jedna vrata se zatvore, druga se otvore.

Već nakon prvih izvedbi predstave "Predsjednici&ca",jasno je da se radi o hitu. Koje sastojke mora imati hit predstava?

- To je format koji uvijek privlači pozornost, naravno da je i tanki led. Presudna je idealna podjela i savršen trenutak, oboje je Tarik savršeno pogodio. Da je moguće biti uspješan baš svaki put, bilo bi već stotinu takvih predstava nakon "Spike na spiku". To je tako, potrebna je intuicija, hrabrost, i kao u onoj grčkoj poslovici - ili se vratiš sa štitom ili na štitu.

Sjećam se, neki su kolege tada tu moju predstavu označili estradom, uglavnom oni isti koji su se igrajući Krležu služili niskim glumačkim trikovima. Ali to je priča o zavisti, sve sam to prošao kao mladi glumac i naučio se na to ne obazirati. Za dobrim se konjem prašina diže, ali konj se zbog te prašine ne treba umisliti da je ne znam kakav lipicaner, to je ipak samo prašina koju vrijeme slegne.

Koliko dugo ste Tarik Filipović i vi pisali scenarij?

- Od veljače kad mi je donio prvu skicu i predložio da sve radimo zajedno. Ja sam pomogao scenaristički, dramaturški i glumački. Budući da je imao jasnu sliku, ohrabrio sam ga da sam režira predstavu i to je bio pun pogodak, jer je strpljiv, uporan, kreativan i tolerantan.

Je li vas bilo strah hoće li se glavni likovi naljutiti kada vide kako su prikazani na sceni?

- Nema straha, jer su do sada predsjednici u političkoj areni navikli na udarce, ali ovo je ipak kazalište koje je iznad svih nas. Od Aristofana, Plauta, Molièrea i Držića smo saznali i naučili da je oslobađajuće šaliti se na svoj račun i na račun društvenih anomalija.

Po kojem kriteriju su birani glumci?

- Glumce je birao Tarik i veliko mi je zadovoljstvo i inspiracija igrati s njim u svojevrsnom boks meču Tita i Tuđmana, s Hrvojem Kečkešom koji igra zapanjujuće točno Mesića, Ornelom Višticom kao nevjerojatno sličnom Kolindom, te sa Sinišom Miletićem koji je precizno utjelovio Josipovića i kojeg sada upoznajem kao odličnog partnera na pozornici. Nadopunjujemo se i zajedno smo nadogradili mnoge situacije u jednoj od najveselijih suradnji u mojoj dosadašnjoj karijeri. Velika hvala i Romanu Šuškoviću koji je prepoznao veliki potencijal ove predstave.

Koji vam je ovo put da igrate Tita?

- Sedmi put igram Tita, od toga tri puta na TV-u. Ovo je prvi put cjelovečernja uloga i samim time najzahtjevnija. Njegov gestus, psihološki profil i govor je glumački jako zanimljiv, jer je i on sam bio glumac s velikim smislom za politički mizanscen. Budući da je današnje društvo proizašlo iz njegova nasljeđa, i dalje ima potencijal za istraživanje i povijesno i kazališno. Naravno, ovaj naš pogled je humorističan, što je i bolje za sve nas, da ne ulazimo u dubioze koje nas duboko dijele i oslabljuju. Odličnog oponenta ima u Tuđmanu koji mu u lice kaže, doduše naknadno, sve što mu netko treba reći.

Za one koji još nisu uspjeli pogledati predstavu, možete li otkriti što se zbiva kada se u jednom stanu na večeri okupi 5 uglednih gostiju, bivših predsjednika?

- Dogodi se okupljanje koje kroz humorne i oštro zajedljive razgovore pomalo razotkriva zbivanje iza kulisa politike kojega su protagonisti petoro rasterećenih predsjednika. Tu naravno doprinosi smijehu i razgovor živih i mrtvih. Kako vidimo, aktualni su u zadnje vrijeme razni klubovi koji razigravaju maštu običnih ljudi, kao i posljednje narcisoidne prepirke dvojca koji su prešli sve granice žanrova. Nadam se samo da će aktualni predsjednik i predsjednik Vlade smiriti loptu jer u državi imamo ozbiljnog posla.

Donedavno smo vas subotom na HTV-u pratili u showu "Zvijezde pjevaju". Što vas je privuklo tom projektu?

- Sretan sam da sam nastupao u emisiji "Zvijezde pjevaju" i da smo Lea Mijatović i ja i tako ljudima ovo trpljenje učinili lakšim. Privukla me želja da osjetim mikrofon i zvuk najboljeg banda iza leđa. Zaista sam uživao i mislim da se to vidjelo, itekako. Pjevao sam i zahtjevne pjesme poput Oliverovih i "Kristine", posvećene mojoj ženi, jer sam uvijek više na strani srčane greške nego neke ukočene težnje za savršenstvom. Upoznao sam divne muzičare i mlade pjevače i zbilja bih volio da Lea i drugi naprave velike karijere, jer se i oni bore za svoju pjesmu kao lavovi u ovom zakovidanom vremenu.

Jeste li prije ovog showa ikada javno pjevali i što je bilo tada na repertoaru?

- Pjevao sam u predstavama kao i na svakom tulumu na kojem se nađem, unajmio sam čak od samoga sebe svoje usluge i na Kristininoj i mojoj svadbi, ali nikad do sada nisam pjevao ovako javno. Nadam se da za publiku nije bilo bolno.

Je li vam sada, nakon ispadanja, krivo zbog toga što ste bili u ovom showu?

- Ne daj bože, bilo mi je fenomenalno. Nikad ni za čim ne žalim, a za ovim najmanje. Mislim da treba biti hrabar i da ne treba ništa mistificirati ni precjenjivati svoju ulogu, niti biti bolesno sujetan, kao neki političari. Žao mi je što publika ispred televizora nije mogla glasati, možda bi onda raspored ispadanja bio drugačiji, ali treba odati priznanje HTV-u da je velikim angažmanom prije ljeta stvorila puno zabave za ljude u ovakvoj jeseni.

To je važno za mentalno zdravlje. Drago mi je da ću za HTV na poziv Renata Kunića snimiti monodramu "Moj slučaj Vlade Gotovca", koji između ostalog kaže: "Patnja nekoga uništava, a nekome je vodič s onu stranu vremena". To će vrijeme skoro doći, jer svaka kriza nosi nešto novo, svježe, drugačije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:23