RAZGOVOR O VITKOSTI

Antonija Blaće: ‘Ako na dijeti doživimo propast, ne znači da je do nas. Možda je do dijete!‘

Za pisanje knjige Blaće je iskoristila vrijeme koronakrize, a sve što je stavila na papir iskusila je na vlastitoj koži
Antonija Blaće
 RTL

Televizijska producentica i voditeljica Antonija Blaće okušala se u nečem novom i drugačijem - objavila je svoju prvu knjigu, priručnik "#Ljeto bez parea" u kojem je odlučila podijeliti svoja iskustva o vječno aktualnim temama - vitkosti i zdravom načinu života.

Za pisanje knjige iskoristila je vrijeme koronakrize, a sve što je stavila na papir iskusila je na vlastitoj koži. Simpatična Antonija rekla nam je sve o tom osobnom pristupu i iskustvima, važnosti društvenih mreža na kojima je, zapravo, niknula ideja o knjizi, poslu te o svojim planovima za nove projekte ispred i iza kamere.

Kakve su prve reakcije na "#Ljeto bez parea". Jeste li zadovoljni?

- Jesam, tema je svevremenska, kile se skidaju i ljeti i zimi, ali smo baš tempirali da izađe za ovo “Isuse Bože, ljeto je pred vratima” skidanje kila. Doduše, savjeti iz priručnika primjenjivi su i na održavanje kilaže i općenitu promjenu stila života, ali takvog u kojem i dalje možete sve na jednostavan način držati pod kontrolom.

Odakle ideja da napišete priručnik o prehrani ili, bolje rečeno, o zdravom načinu života?

- A joj, nisam doktor pa to ne bih stavljala u kategoriju "zdrav način života", iako to jest moja želja. Točnije bi bilo reći - održivo mršavljenje i zadržavanje rezultata, a da ne morate na rođendanima brojati svaki zalogaj. Nisam ni nutricionist, iako usko surađujem sa savjetovalištem nutricionizam.hr. U ovoj knjizi sam samo obična cura koja o ovoj temi ima puno, puno iskustva, zna jako dobro što pali, što ne pali, zašto neke metode uspijevaju, a neke ne. Ideja je postojala dugo, ali vremena je bilo malo. Sada se taj vremenski prozor otvorio pa sam sjela i napisala. Cure me pitaju za savjete preko društvenih mreža, vide da treniram, kuham neke fora obilne obroke, a i dalje mršavim, pa rekoh, ajde, neka to bude negdje zapisano.

image
Knjiga Antonije Blaće

S obzirom na to da se savjeti o prehrani i zdravijem životu mogu naći posvuda, da je to tema koja svakoga zanima i ljudi su jako kritični oko svega, sigurno je trebalo i malo hrabrosti za odluku da objavite knjigu?

- I jest i nije. U knjizi se ne postavljam kao autoritet, to je moja osobna priča i iskustvo, više sam kao supatnik... Ideja je bila da, upravo zbog šume savjeta, netko tko je skoro sve isprobao napiše svoje iskustvo i sve nekako jednostavno sistematizira. Želja mi je bila da čitatelji, čak i ako ne budu pratili moje savjete, nauče dovoljno trikova da barem znaju prepoznati glup savjet kad naiđu na njega. To bi bilo jako puno. Jer zbilja, ovo je neiscrpna tema koja češće nabija komplekse nego što pomaže riješiti ih se. Kod mene imate i pizzu i tortilju, nije sve piletina i salata. Priručnik je zapravo za ljude koji vole hranu i ne žele iz prikrajka sliniti nad tuđim tanjurom, nego žele uzeti stvar u svoje ruke i na svoj način postići što žele.

Radili ste na "Životu na vagi". Što ste vi osobno naučili u tom projektu, što vam je koristilo i u vašoj svakodnevici?

- Teško je održavanje uvijek iste razine entuzijazma kad se okolnosti oko vas mijenjaju, moja je filozofija da prilagodite prehranu sebi, a ne sebe prehrani. Ako ne stižete pojesti pet malih obroka na dan, vjerojatno nećete nikad ni stići, i nema potrebe da se time uopće zamarate. Često “padamo” nakon nekog vremena nekoj dijeti jer traži previše od nas i ne ubraja u raspored tko smo, kako živimo i koliko vremena imamo. Nije do nas - do njih je. Dijeta mislim.

Vaš suprug je sportaš – je li vam on pomogao savjetima o vježbanju kad ste radili na knjizi?

- Ma joj, ja sam knjigu pisala u potpuno naopakim uvjetima, bili smo iseljeni iz stana zbog potresa, zima, ne rade teretane, znači - uvjeti za pomak nikakvi, ali sam si baš tad rekla - e baš ćeš sad! I samo krenula. Sjela i pisala i, isto tako, krenula i s treningom i malim izmjenama u prehrani, skinula sam gotovo 10 kilograma. Vratila sam se na svoje normalno i sad idem u finiširanje. Zapravo, ne težim mršavosti, draža mi je čvrstoća i sportska pokretnost, brzina i snaga. A kile padaju kao nuspojava treninga i reguliranja prehrane.

Vrlo ste aktivni na društvenim mrežama, sa svojim pratiteljima dijelite i neke privatne trenutke. Kolika je prava doza privatnosti po vama? Koliko su vam važne društvene mreže?

- A i tu sam kampanjac. Dogodi mi se da se deset dana ne oglasim, a onda dođe neki trenutak kad mi se sve da, kad mi se nešto simpa događa što želim podijeliti. Nije mi to mrsko, dapače, volim tu komunikaciju s ljudima. Dobra se tamo kod mene grupa skupila, smijemo se, dijelimo slične trenutke. Najdraže su mi “priče iz auta” - prije nekoliko mjeseci sam objavila da sjedim i “blejim” u autu po 15-20 minuta ne radeći ništa i pitala radite li i vi to... Krenula je lavina. I sad svaki put kad curke zasjednu tako u autu šalju mi slike. Sve razmišljam da i to postane neki ženski pokret (kažem ženski jer smo preko Instagrama utvrdile da dečki to ne rade, njihov ekvivalent je recimo noćna vožnja u prazno). Automobil je kao neka kapsula u kojoj si uzmeš 20 minuta za sabiranje misli i doživljaja, i razmišljam da radimo zoom valove iz auta i dijelimo ženske brige.

Hoćete li možda proširiti priču i stvoriti svoj brend #ljetobezparea?

- Snimila sam nekoliko IGTV-epizoda kuhanja, ali nikako da ih objavim. Davno sam to snimila, pa mi je sad čudno gledati sebe puniju nego sad i smeđe kose, ali objavit ću svakako u idućim danima. A i sam priručnik gledam kao neki početak i kao bazu neke buduće platforme koja bi se bavila ovim temama.

U kakvim biste se ulogama voljeli naći na malim ekranima - ispred i iza kamere - u godinama koje dolaze?

- Živimo u nekom novom vremenu koje mislim da otvara nove poglede. Volim televiziju, razmišljam o njoj puno. Nije mi se još potpuno iskristalizirala moja TV-budućnost, ima nekoliko disciplina u kojima se mogu zamisliti. Mimo vođenja projekata, rado bih mentorirala mlade kolege, općenito spajala sve platforme i opcije koje televizija nudi. Intuicija je moj superskill i jako je iskoristiva u poslu kojim se bavim. Vidjet ćemo, svijet se mijenja, zapravo, već se i promijenio samo još to nismo osvijestili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:35