HIT U RUSIJI

Anja Šovagović Despot: ‘Svoju prvu ulogu bake odigrala sam s lakoćom i pristajanjem na starost‘

Ogrestin film "Plavi cvijet" prikazan je u natjecateljskom programu Moskovskog filmskog festivala, a Šovagović Despot glumi Violetu
Anja Šovagović Despot
 Ante Cizmic/CROPIX

Film redatelja Zrinka Ogreste "Plavi cvijet" nastao prema scenariju Ivora Martinića, odnosno njegovoj drami za kazalište "Drama o Mirjani i ovima oko nje", prikazan je u glavnom natjecateljskom programu Moskovskog filmskog festivala ove godine (22. - 29. travnja). Riječ je velikom uspjehu hrvatske kinematografije koja od 1990. nije često bila u glavnoj konkurenciji na europskim A filmskim festivalima. Neki od poznatijih primjera su Brešanovi "Svjedoci” prikazani u konkurenciji Berlinskog filmskog festivala, Ogrestin "Tu" koji se vratio sa Srebrenim kristalnim globusom u "Karlovy Varyma” (Ogresta i Brešan imali su više filmova u konkurenciji u Karlovy Varyma) a, konkretno, na festivalu u Moskvi u glavnom programu bili su Hitrecov "Snivaj zlato moje" i Schmidtovi "Ljudožder vegetarijanac", a "Metastaze" u prvom pratećem programu. Jedna od glumica u najnovijem Ogrestinu filmu "Plavi cvijet" je i Anja Šovagović Despot, u ulozi Violete.

- Upravo sam doznala da je 'Plavi cvijet' publika u Rusiji ocijenila prosječnom ocjenom 4,49 i trenutačno je vodeći film prema glasovima gledatelja na festivalu - rekla nam je jučer glumica.

Martinićeva "Drama o Mirjani i ovima oko nje" igrala se i u Zagrebu i u Beogradu, gdje su u naslovnim ulogama bile Alma Prica i Mirjana Karanović. Drama koja je sada pretočena u scenarij govori o sudbini zagrebačke službenice u Tvornici konca. Koja je razlika izmeđi drame i scenarija?

- Dramu je u scenarij adaptirao sam Ivor, a Zrinko ju je, naravno, doradio filmskim i svojim autorskim jezikom. Scenarij se razlikuje od drame jer se, zapravo, temelji na odnosima između majki i njihovih kćeri. Muškarci, prijatelji, prijateljice usputno se pojavljuju, a glavni odnosi se kriju u tom glavnom ženskom trojcu. Moram reći da sam svoju prvu ulogu bake odradila s lakoćom i pristajanjem na svoju 'starost' i zahvaljujući fenomenalnoj Vanji Ćirić koja igra glavni lik Mirjane, moje kćeri, a s kojom sam se osjećala kao da smo oduvijek zajedno na setu - nastavlja Anja Šovagović Despot.

Uvjerena je da je "Plavi cvijet" uvršten u glavni program Filmskog festivala u Moskvi i zbog svoje kvalitete, ali i zbog teme koju obrađuje.

- Odnosi i osjećaji između majke i kćeri neiscrpno su vrelo emocija, od ljubavi, ushita, ponosa i ljepote do netrpeljivosti, neispunjenih očekivanja, pritajene agresije, ljubomore i svih onih neizgovorenih, a duboko proživljenih i kompliciranih ženskih emocija. Rekla bih da se film čita i kao emotivni krimić u kojem do samog kraja ne možemo predvidjeti tko će i kako umrijeti od ljubavi. Ili baš suprotno, umrijeti bez ljubavi - rekla je glumica o filmu na tom festivalu koji je utemeljen 1935. godine.

Iznenadile su je brojne dobre kritike u ruskim medijima

- Jedan kritičar je svoju kritiku naslovio 'Nazovite roditelje', potresen odnosom glavnih junakinja. Uglavnom, Rusi prepoznaju veliku emotivnost filma, hvale atmosferu, suptilnost i dubinu karaktera, odličnu kameru, kao i vrhunsku produkciju. Zrinko je, osim toga, ozbiljan i prepoznat filmski autor u europskim okvirima: vrlo precizne pripreme i serioznost u pristupu radu te sjajan rad s glumcima, očekivano su urodili odličnim filmom - komentira glumica.

image
Tomislav Kristo/CROPIX

Ivor Martinić međunarodno je afirmirani dramski pisac, osobito je mnogo uspjeha imala njegova drama "Moj sin malo sporije hoda". Dosad je bio jedan od scenarista nekih serija, kao što su "Zauvijek susjedi" i "Počivali u miru", gdje je glumila Anja Šovagović Despot.

- U seriji 'Počivali u miru' Ivor je pisao pojedine epizode, a film 'Plavi cvijet' moj je prvi susret s njim kao piscem autorskog djela. Nakon prvotnog šoka kad mi je Zrinko povjerio ulogu osobe koja već ima i unuku u ozbiljnim adolescentskim godinama, opustila sam se potpuno jer su me Ivorove rečenice same vodile kroz film. Sve je nekako bilo jasno, i suzdržanost Violete koju sam pokušala učiniti manje hladnom i tuđom nego što mi se učinila na prvi pogled. Ima jedan njezin lajtmotiv koji se provlači kroz cijeli film, naime, stalno zaboravlja nešto jako važno što je htjela reći. Nekako vjerujem da je to riječ 'oprosti' koju smo premalo puta u životu u stanju izgovoriti i zbog čije neizgovorenosti i nastaju mnogi problemi i gropovi u trbusima, pretvarajući se u ozbiljne psihičke i fizičke bolesti. Pjesnik je rekao: 'Moglo bi bit da je lakše umrit nego ljudima reć' oprosti'. Taj tužni 'oprosti' čita se ispod Ivorova teksta, a Ogresta je njime snažno i temeljito obojio cijeli film - zaključila je glumica.

Iz Moskve su se svojedobno s nagradama 60-ih vraćali Bulajić za "Kozaru", Mimica za "Prometeja s otoka Viševice", Vrdoljak za film "Kad čuješ zvona".

- Uvrštenje u glavni program A festivala već je neka vrsta nagrade. Beskrajno mi je žao što zbog cijele situacije nismo mogli nazočiti našoj projekciji jer čujem da je film bio prikazan u fantastičnoj dvorani sa 1500 mjesta i da je publika sjajno primila film. Konferenciju za tisak odradili smo online pa sam jedino tako mogla osjetiti djelić festivalske atmosfere - govori glumica koja se lani, nakon što je njezin stan u centru jako stradao u potresu, odlučila preseliti u vikendicu na Braču. Kako izgleda bračka svakodnevica?

- Svakodnevica s odvija između radova u vrtu, šetnji otokom, online uključivanja u razne urbane događaje, dugih telefonskih razgovora s Despotom pa onih s mamom, učenja teksta za nove planirane predstave, odlazaka u Split i Zadar, gdje u HNK igram predstavu 'Usidrene', pisanja nove knjige, kuhanja svojim studentima koji studiraju online i čekanja na... povratak u budućnost - govori Anja Šovagović Despot koja je u međuvremenu igrala u HNK Split, u predstavi Elvisa Bošnjaka "Usidrene" u režiji Anastasije Jankovske, u kojoj igra glavnu ulogu Jakovice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:17