NAGRADE AMBASADOR

Aklea Neon: ‘Bizarno je u 2020. dobiti nagradu za izvođača godine, a ja ih imam čak dvije‘

U Opatiji su peti put dodijeljenje nagrade Ambasador, koje odlaze najboljim ostvarenjima elektroničke glazbe
Aklea Neon na dodjeli nagrade Ambasador
 Impala studio

Prošlog tjedna su u centru Gervais u Opatiji peti put dodijeljenje nagrade Ambasador, koje odlaze najboljim ostvarenjima elektroničke glazbe.

Nagradu za izvođačicu godine dobila je Aklea Neon koja je na pozornici u šali rekla da je bizarno u 2020. godini dobiti nagradu za izvođača godine, a ona je osvojila čak dvije takve.

"Bila sam mega iznenađena jer sam se našla u konkurenciji s velikim imenima ove scene. Mislila sam da ću ja pljeskati nekome drugome, no drago mi je da se ipak pljeskalo meni. Tim više što sam žena! Nadam se da će to biti inspiracija i drugim curama," rekla je Aklea, pozdravljajući općenitu ideju nagrade Ambasador.

"Teško je uopće postići da ljudi počnu shvaćati elektronsku glazbu ozbiljno, no kroz ovu se nagradu to uspijeva. No to je jedan odgroman val, val koji meni mijenja život u svakom pogledu - i kad sam ispred i kad sam iza sound systema," izjavila je ova glazbenica.

Radijskom emisijom godine proglašen je Mojo Soundsystem kojeg na Yammat FM-u vodi Ivona Kovačević.

Nagradu za disco, dance/electro pop izdanje godine osvojila je pjesma "Tajna" misterioznog benda Nipplepeople, a dvojac koji čini bend ni prlikom preuzimanja nagrade s glave nije skidao neobične maske koje su im zaštitni znak.

Nagrada za najbolje bass izdanje godine pripala je pjesmi "Serious Music" koju potpisuju Filip Motovunski i Joe Raygun, objavljenoj na Ram Recordsu, a za najbolje techno izdanje godine nagrađen je "Ghostmachine", suradnja Gregora Treshera i Petra Dundova objavljena na SCI+TEC etiketi.

"Sretan sam i oduševljen nagradom. S Gregorom radim već deset godina, a ova nagrada je priznanje struke za taj rad i govori nam da idemo u dobrom smjeru. Na početku godine sam bio tužan i puno mi je gaža otkazano, ali sam se na kraju pomirio sa sudbinom, okrenuo se produkciji i shvatio koliko sam zapravo vremena izgubio s tim putovanjima. Vratio sam se tamo gdje sam kao autor i krenuo, a to mi je probudilo inspiraciju, što će se i vidjeti na novim izdanjima," rekao je Petar Dundov, dodajući da vjeruje da će i kolegi s kojim je radio na izdanju biti iznimno drago da su njihov trud i kvaliteta prepoznati.

Zanimljvo je da je za najbolje ambijentalno izdanje nagrađen Nik Orosi, koji je široj javnosti poznat kao uspješni barista i vlasnik Eliscaffea u zagrebačkoj Ilici.

Najviše nagrada odnio je zagrebački label Dobar House, koji je proglašen najboljom nezavisnom izdavačkom kućom godine. Pjesma "Do I Know You" Tom Buga i IDE fLO koju su objavili odabrana je kao house izdanje godine, dok je EP "Moving" Groove Mastersa kojeg je ilustrirala Hana Matić nagrađen kao najbolje vizualno rješenje godine.

Popis svih dobitnika može se vidjeti ovdje.

Na dodjeli organiziranoj u četiri dijela, koju je publika mogla uživo pratiti putem live video streama, svoje su elektroničke nastupe uživo izveli glazbenici iz Rijeke i okolice; Full Ferry & Bruns Lay, Mystic Live Marinada, Flip Flop Fatality i The Siids.

Prije dodjele nagrade održao se i novi program "Simpozij", koji je početak ideje udruge Klubska kultura, koja organizira dodjelu, da uz nagradu svake godine ide i prigodna konferencija koja će se baviti evim aspektima glazbene industrije.

U sklopu toga su održana tri panela o aktualnostima na elektroničkoj glazbenoj sceni.

Raspravu "Plan otvaranja event industrije - koncerti, clubbing, festivali" moderirao je Adnan Mehmedović Medo, organizator Fresh Island festivala i voditelj Radne skupine za event industriju pri Glasu poduzetnika. Gosti panela bila su četvorica organizatora renomiranih festivala; Krešimir Biškup (Forestland festival); Marin Biočić (Seriously Twisted); Sanjin Djukić (LAA, Exit festival); Simon Horvat (Sonus festival).

"Po uzoru na mnoge europske zemlje koje su već najavile otvaranje event industrije bilo bi dobro da Hrvatska učini isto jer je za organizaciju svakog eventa potrebno nekoliko mjeseci kako bi se organizatori pripremili. Upravo zato je sad oko Uskrsa krajnji čas da se organizatori obavijeste o planu pod kojim uvjetima i na koji način će moći organizirati događanja u ovoj sezoni i ovog ljeta kako bi mogli planirati i promovirati. Primjerice Velika Britanija, Portugal, Španjolska, Nizozemska, Belgija, Irska i Danska već su sve objavile plan evenata, a svaka je zemlja osigurala i sigurnosni fond za organizatore koji će pokriti sve nastale troškove u slučaju otkazivanja događanja." istaknuo je Adnan Mehmedović Medo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:26