promo

Već ovog vikenda u kinima možete pogledati nagrađivani film Milana Trenca "Ribanje i ribarsko prigovaranje"

promo

Dugometražni igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje, u režiji Milana Trenca, sniman je na autohtonim lokacijama djela koje je poslužilo kao predmet adaptacije (P. Hektorović: Ribanje i ribarsko prigovaranje).

Radnja se odvija od trenutka kada pjesnik Petar Hektorović napušta izgradnju svojeg utvrđenog ljetnikovca Tvrdalja te provodi tri dana u društvu dvojice lokalnih ribara, Paskoja i Nikole. Tijekom putovanja scene stvarnosti izmjenjuju se s pjesnikovim snovima i vizijama te sjećanjima na njegovu mladalačku ljubav. Kroz dijaloge koji katkad parafraziraju antičke i renesansne teme, narodne mudrosti i pjesme, odvija se ribarenje u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Sukob narodnog i knjiškog postaje priča o odnosu dva hvarska staleža s još uvijek bolnim sjećanjima na hvarsku bunu koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvara u opću ljudsku solidarnost.

image
promo

Film je realiziran u 19 snimajućih dana na Hvaru, Braču i Šolti od čega je ekipa zajedno s glavnim glumcima provela 70% na moru što je ovaj projekt, uz činjenicu da se radi o povijesnoj drami (kostimi, scenografija, jezik…), učinilo vrlo zahtjevnim.

Glavni glumci morali su učiti: veslati, bacati mreže i učiti starogrujski jezik ne bi li što bolje dočarali život plemića i puka u polovici 16. stoljeća. Iako se radi o žanru povijesne drame, film je dobio predznak romantičnog nakon više testnih projekcija koje su uslijedile prije prve festivalske promocije na Pula film festivalu. Film je tamo nagrađen Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu - Rade Šerbedžija, sporednu mušku ulogu - Leon Lučev te Igor Par za glazbu.

image
promo

Rade Šerbedžija u filmu glumi Petra Hektorovića, Leon Lučev ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić. Časnu sestru glumi Inge Appelt, Filip Mayer je mladi Hektorović, a Romina Tonković pučanka u koju se zaljubljuje.

image
promo

Ribanje i ribarsko prigovaranje je dobilo i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine s učenicima planiraju odlazak u kino. Ističe se da je riječ o „vrijednom djelu koje će učenike približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet“.

Ribanje i ribarsko prigovaranje, u produkciji Studija 9 i distribuciji Blitz filma može se u domaćim kinima pogledati već od danas, a ulaznice možete kupiti na blagajnama kina ili online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:15