Ukrajinski eksperti u kulturi u Šibeniku: Upravljanje baštinom u fokusu šestodnevnog programa na Tvrđavi sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana

 promo

Na kampusu Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku od ponedjeljka 1. srpnja Tvrđava kulture Šibenik uz podršku Erste Stiftung Foundation provodi inovativni edukacijski program "Transforming a Community through Sustainable Management of Cultural Heritage". Program u trajanju šest dana ukrajinskim kulturnim stručnjacima pruža jedinstvenu priliku za proširivanje znanja i vještina u održivom upravljanju baštinom i revitalizaciji, te umrežavanje i suradnju na međunarodnoj razini.

image

Tvrđava sv. Ivana

promo

Cilj je pružiti strateške uvide u održivo upravljanje baštinom, korištenje EU fondova za kulturne projekte te predstaviti Tvrđavu kulture Šibenik kao model uspješne provedbe. Ova inicijativa poslužit će kao platforma za razmjenu znanja i prikazati uspješno korištenje EU fondova u projektima kulturne baštine u Šibeniku. Ključne točke programa su revitalizacija kulturne baštine, obnova infrastrukture uz korištenje EU fondova, održivo upravljanje, razvoj publike i marketing, međunarodna suradnja te korištenje digitalnih tehnologija.

image

Tvrđava sv. Ivana

promo

„Tvrđava kulture Šibenik ističe se kao primjer dobre prakse u upravljanju kulturnom baštinom na europskom i međunarodnom nivou. Suradnja s Erste Foundation na ovom programu omogućila nam je da sažmemo svoje dugogodišnje iskustvo i pretvorimo ga u edukativni program. Na početku naše priče bilo je malo primjera inovativnog upravljanja kulturnom baštinom i veseli nas što ćemo kolegama ovime olakšati stjecanje znanja. Stručni tim Tvrđave kulture Šibenik osmislio je ovaj edukativni program kako bi kolege inspirirao kroz najbolje prakse, strateške uvide i praktične posjete povijesno značajnim lokacijama kojima upravlja naša ustanova, potičući suradničko i kreativno razmišljanje među sudionicima”, ističe Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

image

Tvrđava sv. Ivana

promo

Ukupno 16 ukrajinskih stručnjaka iz različitih kulturnih područja sudjelovat će u programu, uključujući institucije poput Instituta za arheologiju Nacionalne akademije znanosti Ukrajine, Nacionalnog rezervata "Kyiv-Pechersk Lavra”, Nacionalnog sveučilišta Lviv Polytechnic, Povijesnog i kulturnog rezervata “Mezhybizh”, Nacionalne akademije za kulturu, umjetnost i manadžment iz Kijeva.

"Rat predstavlja ozbiljnu prijetnju ukrajinskoj kulturnoj baštini kroz fizička oštećenja i namjerno ciljanje agresora koji žele potkopati ukrajinsku kulturu i identitet. Prema podacima UNESCO-a od početka rata oštećeno je 337 lokacija, uključujući 126 vjerskih objekata, 30 muzeja, 148 povijesno ili umjetnički značajnih zgrada, 19 spomenika, 13 knjižnica i jedan arhiv“, poručuje Yana Barinova, voditeljica projekta Europske politike i Ukrajina, ERSTE Foundation.

image

Yana Barinova

promo

Barinova ističe kako se procjenjuje da je broj nepoznatih lokacija koje su vjerojatno oštećena blizu tisuću te kako su kulturni stručnjaci i oni koji rade na očuvanju baštine postali su specifične mete u kontekstu ruske oružane agresije i hitno im je potrebna zaštita.

image

Yana Barinova

promo

„Tijekom oružanih sukoba, kulturna baština i njena transformativna moć često ostaju na periferiji strateškog odlučivanja, što smanjuje njen potencijal da oblikuje identitet i budućnost nacije. Bez potpunog razumijevanja njene važnosti, kulturna baština se zanemaruje. Ključno je za kulturne stručnjake i sve nas da usadimo dublje razumijevanje i cijenjenje vrijednosti kulturne baštine, osiguravajući njenu integraciju u naše strateške odluke. Upravo zato nam je ovaj program važan. Njime želimo osnažiti znanja i kapacitete ukrajinskih stručnjaka u kulturi”, zaključuje Yana Barinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 14:17