Tvrtka iz Zagreba smanjuje troškove izgradnjom solarne elektrane na vrhu svoje poslovne zgrade

Cropix

 Ronald Gorsic/Cropix

Klimatske promjene i emisije stakleničkih plinova naša su realnost danas. Europska unija, čiji smo član, postavila je ambiciozne energetske i okolišne ciljeve u svezi smanjenja emisija stakleničkih plinova i povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora (plan je do 40% manje do 2030.) i povećanje energetske učinkovitosti. Potrošnja energije u hrvatskom gospodarstvu i sveukupna energetska učinkovitost (potrošnja energije podijeljena po BDP-u) nalazi se iznad prosjeka EU-27 smo mjestu. Hrvatski industrijski sektor ima visok udio (cca. 18%) u konačnoj potrošnji energije, a više od 60 % potrošene energije dobiva se iz krutih i tekućih goriva. Stoga su nužne mjere na području energetske učinkovitosti i OIE koje će rezultirati kako postizanjem zajedničkih ciljeva EU tako i većoj energetskoj neovisnosti i posljedično konkurentnosti i održovosti hrvatske industrije.

image

Cropix

Ronald Gorsic/Cropix

S tom idejom i tim ciljevima ENERGO-TEHNA iz Zagreba je krenula u izgradnju fotonaponske elektrane. Tvrtka spada u kategoriju malih poduzeća, ali i kao takvo ima značajne energetske potrebe te kroz proizvodnju i ostale poslovne aktivnosti, ostvaruje značajan utjecaj na okoliš. Svjesni svoje uloge kako u gospodarskom i društvenom razvoju zajednice u kojoj posluje, tako i utjecaju koji proizvodna djelatnost ima na okoliš, poduzeće je pripremilo plan aktivnosti sa ciljem povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja ovisnosti od konvencionalnih izvora energije.

Važnost izgradnje fotonaponske elektrane za tvrtku Energo-Tehna bitna je u nekoliko segmenata:

  • ET Ostvarenjem ovog projekta postiže energetsku neovisnost, ne u potpunoj mjeri jer se oslanjamo na energiju Sunca, ali u značajnoj mjeri sasvim sigurno jer za vrijeme sunčanih dana na „ovoj“ lokaciji sva potrebna struja za rad strojeva, razne opreme, rasvjete i slično dolazit će od fotopanela koji su instalirani na krovu

  • Značajan benefit ovog projekta je svakako i smanjenje ispuštanja CO2 (stakleničkog plina) u atmosferu jer proizvodnja električne energije na ovaj način koristi samo energiju sunca za razliku od konvencionalne proizvodnje struje putem termoelektrana

  • Još jedan svakako bitan faktor je održivost, smanjenjem korištenja energije iz distribucijske mreže, smanjit će se troškovi poslovanja ENERGO-TEHNA d.o.o. što će povoljno utjecati na konkurentnost i dugoročnu održivost na predmetnom tržištu.

  • Aktivnosti poduzeća na području korištenja obnovljivih izvora energije će pozitivno utjecati na korištenje resursa na održiviji način, što doprinosi ciljevima prelaska na održivo i konkurentno gospodarstvo.

  • Ova elektrana ima doprinos i na naše društvo u cijelosti - briga za okoliš u vidu smanjenja emisije negativnih stakleničkih plinova koje se mjere u tonama, također ovim projektom pratimo i ambiciozne energetske i okolišne ciljeve EU-a. Važno je spomenuti kako je Vlada RH putem Fonda za zaštitu okoliša dala snažan vjetar u leđa malim i srednji poduzetnicima organiziranjem ovakvog natječaja te poticanjem istih za izgradnju ovakvih i sličnih projekata, a ovime se posebno zahvaljujemo državama Islanda, Lihtenštajna i Norveške na sufinanciranju projekta putem Financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014. – 2021. godina u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Rezultati projekta ogledaju se u povećanju instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora energije i ojačanim kapacitetima za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije na nacionalnoj bazi.

Na ovom postrojenju za proizvodnju energije iz obnovljive energije sunca: FN elektranom snage 753,75 kWp smanjuje se potrošnja električne energija isporučene iz distribucijske mreže za ovdje proizvodne procese u ukupnoj potrošnji energije od cca. 85%, što je sjajan podatak. Neposredni učinci provedbe projekta će se ogledati u proizvodnji električne energije, a što će rezultirati smanjenjem emisija CO2 od 197,16 tona/godinu.

image

Cropix

Ronald Gorsic/Cropix

Provedba ovog projekta će donijeti i važne društveno-ekonomske koristi, neposredne, u obliku manjih emisija koje su posljedica proizvodnje energije iz fosilnih goriva, zdravije životne okoline i manjeg negativnog utjecaja koju energetsko intenzivne proizvodne djelatnosti imaju na okoliš. Tu su i posredne koristi, prije svega u obliku doprinosa razvoju svijesti o važnosti provedbe mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u stvaranju održivog društveno-ekomskog okruženja na svim razinama, razvoj lokalnog poslovnog/tehnološkog okruženja, što će doprinijeti novim ulaganjima na predmetnom području i razvoju novih rješenja i načina primjene sustava za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, razvoju kompetencija pojedinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:27