Tko su 4 mudraca i zašto su tako pitki?

promo

 Miljenko Hegedic/

U prvoj epizodi treće sezone projekta “Startaj Hrvatska” upoznali smo bračni par Martinu i Miroslava Vukovića iz Križa koji u maloj pivovari Pivski mudraci kuhaju svijetlo pale ale pivo 4 mudraca. Miroslav nam je odmah objasnio što se krije iza neobičnog imena - 4 mudraca su četiri ključna sastojka za pripremu craft piva – voda, slad, hmelj i kvasac.

Životna prekretnica

Vukovići su o pokretanju vlastita biznisa razmišljali godinama, ali Miroslavove životne nedaće usporile su njegov san o proizvodnji piva. Imao je teško djetinjstvo, a 2009. stradao je u prometnoj nesreći i završio u komi. No, to ga nije spriječilo od ostvarenja sna. Nakon kome je sam sebi, kaže, bio neprepoznatljiv, ali u oporavku su mu pomogli prijatelji. Nesreću je doživio kao najveću životnu prekretnicu.

Napravio svoj sustav

Prije ulaska u poduzetništvo Miroslav nije bio pivski znalac, ali zbog strasti i želje za učenjem hobi je pretvorio u krasnu priču. Prvi sustav za proizvodnju piva izradio je sam uz prijateljevu pomoć, a sam je radio i prepravke i inovacije kad se posao povećavao. Godine 2015. počeo je aktivno kuhati pivo na tavanu, kombinirajući različite stilove proizvodnje. Posao se širio, Vukovići su povećali ulaganja, a 2021. su i službeno otvorili pivovaru. U siječnju 2022. iz nje je poteklo prvo pivo.

Kuhanje na drva

image

promo

Miljenko Hegedic/

Pale ale svijetlo pivo imena 4 mudraca je punog, pomalo voćnog okusa, s aromom slada, pripremano prema tradicionalnoj metodi. Pale ale je pivo gornje fermentacije, a kvasci se zadržavaju na površini, dok je fermentacija intenzivnija i na višim temperaturama. Ovo pivo, 4 mudraca potpuno zadovoljava hladni lanac, što korisnicima jamči užitak, jer je proizvod onakav kakav je izašao iz pogona ‒ sa svim sačuvanim blagodatima nepasteriziranog i nefiltriranog piva. Pivo svoju pitkost i punoću okusa zahvaljuje jedinstvenoj metodi koja je prisutna jedino još u Pivskim mudracima, gdje se pivo kuha na drva.

Izvrsne ocjene kušača

Reakcija korisnika je presudna, a Miroslav je od početka izazivao one iznimno pozitivne. To mu je bio poticaj za učenje, napredovanje i pokretanje posla. Pivo je davao na kušanje prijateljima ili ga nudio u različitim prigodama, da dozna ide li u dobrom smjeru.

Sklad i ljubav obitelji Vuković doveli su ih do projekta “Startaj Hrvatska” u kojem njihov proizvod ima priliku postati HIT proizvod 2022. Pivo 4 mudraca može se kupiti u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske. Preostale inspirativne poduzetničke priče pratite nedjeljom u 16 sati na Novoj TV u emisiji Startaj Hrvatska!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:20