LAPADSKA OBALA FINANCIRA SE EU I DRŽAVNIM SREDSTVIMA

Sve je spremno za najvažnije kapitalno ulaganje u prometnu infrastrukturu Dubrovnika

promo 

Ishođenjem posljednje građevinske dozvole, čija je pravomoćnost nastupila 3. rujna, uklonjene su sve formalne prepreke za početak realizacije projekta sveobuhvatne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale u II, III i IV. fazi izgradnje. Kapitalno ulaganje u prometnu infrastrukturu u samom centru Dubrovnika vrijedno 70 milijuna kuna u potpunosti je financirano fondovima Europske unije i državnim sredstvima, a prema očekivanjima radovi bi mogli započeti već u prvoj polovici 2021. godine.

image
promo
image
promo

Projektom je obuhvaćeno proširenje i uređenje prometnice, parkirališnih i pješačkih površina te uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza. Uredit će se i oborinska odvodnja s pročišćavanjem oborinskih voda, projekt vodovoda, elektroenergetskog sustava s javnom rasvjetom i telekomunikacijskim sustavom. Od raskrižja s ulicom Nikole Tesle do raskrižja kraj benzinske postaje na Orsanu s ukupnom dužinom od 840 metara Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu. Investicijom se rješava i problem prodiranja mora u trup prometnice što dovodi do učestalog puknuća vodovodnih cijevi i prekide u prometu vozila.

image
promo
image
promo

Odobreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 69.857.603,15 kuna uz financiranje iz Kohezijskog fonda u razini 85% što iznosi 59.378.962,67 kuna. Ostatak od 15 %, odnosno 10.478.640,48 kuna financirat će se iz Državnog proračuna. Provedba projekta započela je 1. lipnja 2020. i traje do 31. prosinca 2023., što je krajnji rok završetka projekta.

image
promo

Uz pravomoćnost akata za gradnju Grad Dubrovnik je započeo postupak javne nabave za radove i nadzora izvođenja radova. Održana su javna savjetovanja, a nakon što dokumentaciju potvrdi Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) kao posredničko tijelo razine 2, objava poziva na nadmetanje uslijedit će početkom listopada. Po provođenju postupaka nabave za očekivati je da će se ugovori za radove i usluge nadzora potpisati u prvoj polovici 2021. godine.

image
promo
Lapadska obala

Usporedbe radi, povijesni kompleks dubrovačkih Lazareta obnovljen je uz 26 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, dok se Lapadska obala sufinancira s gotovo 60 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda. Sredstvima iz Europskih fondova sufinancirat će se i plaće projektnog tima (šest zaposlenika Grada Dubrovnika), i to u ukupnom iznosu nešto manjem od 2.2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:39