18. KOLOVOZA

Specijalno izdanje Svijeta kulture: Kratke priče 11 najboljih autora Jutarnjeg

Ne propustite knjigu kratkih priča u paketu s Jutarnjim listom u četvrtak 18. kolovoza

Kratke priče autora Jutarnjeg lista

Imamo poslasticu za kraj ljeta!

Knjiga kratkih priča najboljih autora Jutarnjeg čeka vas 18. kolovoza na kioscima u paketu s Jutarnjim listom. Riječ je o specijalnom, limitiranom izdanju Svijeta kulture koje na 150 stranica donosi 11 priča. Potražite na svim boljim kioscima po cijeni od 25 kuna, a više o autorima doznajte u nastavku.

JURICA PAVIČIĆ: Izvještaj o nesreći

image

Jurica Pavičić

Jurica Pavičić, novinar, prozni pisac i scenarist rođen je 1965. u Splitu. U književnosti debitirao 1997. romanom Ovce od gipsa. Objavio devet romana, dvije zbirke priča, jednu ilustriranu knjigu za djecu, te više esejističkih i filmoloških knjiga. Po njegovoj pripovijetci Patrola na cesti 2016. je snimljena TV serija u režiji Zvonimira Jurića. Godine 2017. objavio je roman Crvena voda. Francuski prijevod romana dobio je nagradu Le Points za najbolji europski krimić, te nagradu Grand prix de la litterature policiere. Od 2000. je filmski kritičar i kolumnist Jutarnjeg lista.


SLAVENKA DRAKULIĆ: Tako bez topline

image

Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić (1949.), književnica je i novinarka. Jedna od najprevođenijih hrvatskih spisateljica. Njezina posljednja knjiga Café Europa Revisited: How to Survive Post-Communism objavljena je 2021. izdavačkoj kući Penguin Random House. Objavila je romane Hologrami straha, Mramorna koža, Kao da me nema, Božanska glad, Frida ili o boli, Optužena, Dora i Minotaur, Mileva Einstein, teorija tuge i knjigu priča Nevidljiva žena i druge priče. Njezina prva publicistička knjiga Smrtni grijesi feminizma (1984.), jedan od prvih priloga feminizmu u Istočnoj Europi. Nakon toga objavila je i publicitičke naslove Kako smo preživjeli, Oni ne bi ni mrava zgazili, Cafe Europa, Balkan Express, Tijelo njenog tijela i Basne o komunizmu, a Cafe Europa dobila je i nastavak Cafe Europa Revisited.

ANTE TOMIĆ: Harač, rajo, harač!

image

Ante Tomić



Književnik, novinar i scenarist Ante Tomić prvu knjigu, zbirku priča Zaboravio sam gdje sam parkirao, objavio je 1997. Tri godine kasnije objavio je roman Što je muškarac bez brkova. Nakon toga objavio je sljedeće romane: Ništa nas ne smije iznenaditi (2003.), Ljubav, struja, voda i telefon (2005), Čudo u Poskokovoj Dragi (2011) i Punoglavci (2011.). U Jutarnjem listu radi od 2001. godine, gdje pored reportaža, komentara, tekstova o književnosti, filmu i glazbi, svake subote piše kolumnu Klasa optimist.

DALIBOR ŠIMPRAGA: Crnozemac

image

Dalibor Šimpraga


Dalibor Šimpraga rođen je 1969. u Zagrebu. Radi kao urednik u Jutarnjem listu. Studirao je na Elektrotehničkom i Filozofskom fakultetu. Objavio knjigu proze Kavice Andreja Puplina (Durieux, 2002.), roman Anastasia (Durieux, 2007.; nagrada tportala za roman godine), knjigu priča Izvještaj o generaciji (Durieux, 2021.) te antologiju novih hrvatskih prozaika 1990-ih 22 u hladu (s Igorom Štiksom, Celeber, 1999.). Član je uredništva časopisa Fantom slobode.

EDI JURKOVIĆ: Čovjek kojem su države dolazile pod prozor

image

Edi Jurković


Edi Jurković rođen je 1964. u Rijeci gdje živi i radi. Prvu knjigu, zbirku poezije Priroda i društvo objavio je 1984. u zagrebačkoj biblioteci Quorum, a do danas mu je objavljeno 5 knjiga poezije i proze. Autor je i 5 monografija od kojih je za posljednju Kad je život bio novi val o 15 godina izlaženja lista Val dobio 2022. i godišnju nagradu Grada Rijeke. Više od četiri desetljeća radi kao pisac, novinar i urednik, a posljednjih godina i kao komunikacijski stručnjak.

FILIP PAVIĆ: Čovjek opasnih zabluda

image

Filip Pavić


Filip Pavić, novinar i reporter Jutarnjeg lista od 2018. godine. Povremeno za Svijet kulture piše o filmu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

IVICA IVANIŠEVIĆ: Doktore, pomozite, ako Boga znate

image

Ivica Ivanišević


Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas kolumnist i književni kritičar. Objavio desetak knjiga, pretežno proze. Ovih mu dana u nakladi V.B.Z.-a izlazi deveti roman, Kao pakao. Piše dramske tekstove za kazalište i radio te scenarije za film i televiziju. Kad ne piše, onda čita.

SRĐAN SANDIĆ: (Ne)dostupnost

image

Srđan Sandić


Srđan Sandić (1985.) pisac je, novinar, književni i kazališni kritičar, kolumnist. Do sada je objavio knjigu drama S(i)nu bez s(i)nova (Sandorf, 2012.), knjigu razgovora s autoricama Književne večeri sa Srđanom Sandićem (Velvet, 2013.) te u suatorstvu s Raphaëlle Oskar knjigu izvedbenih tekstova Vrati se i kaži zbogom (HDP, 2015.). Kao dramaturg surađivao je na projektima Lux in Tenebris (Teatar &TD, 2011.) s Marijem Kovačem, Mala noćna čitanja (2014.), Ženski pozdrav Matošu (Centar za ženske studije, 2014.) te Carmen koreografa Ronalda Savkovića u HNK Rijeka.


TANJA MRAVAK: Neka bolest

image

Tanja Mravak


Tanja Mravak rođena 1974. u Sinju, spisateljica, učiteljica i magistra defektologije. Živi u Splitu, radi u Centru za autizam. Napisala je dvije zbirke priča: Moramo razgovarati (2010.) i Naša žena (2017.). Stalna je sudionica festivala usmenog pripovijedanja Pričigin. U Magazinu, subotnjem prilogu Jutarnjeg lista, već godinama piše kolumnu Etička dilema.


TANJA TOLIĆ: Što ću reći tijelu koje sam napustio

image

Tanja Tolić


Tanja Tolić (1975.) novinarka je, urednica, književnica i književna kritičarka. Godine 2010. osnovala je Najbolje knjige, najčitaniji hrvatski portal za knjigoljupce. Trenutno u Globusu uređuje rubriku Kultura, a u Svijetu kulture Jutarnjeg lista prilog Kritičar. U izdanju Naklade Ljevak 2014. godine objavila je roman Zovem se nebo, koji je nagrađen Sferom za najbolji hrvatski znanstvenofantastični roman u 2014. godini i nagradom Artefakt za najbolje književno djelo iz spekulativne fikcije u 2014. godini. Trenutno piše drugi roman, Tamno srce priče.


ŽELJKO IVANJEK: Pisani mačak

image

Željko Ivanjek


Željko Ivanjek (Zagreb, 1954.), pisac, novinar, urednik, televizijski redatelj i scenarist, književni kritičar Jutarnjeg lista. Autor osamdeset dokumentarnih i dokumentarno–igranih filmova. Dosad je objavio 20-ak knjiga: U sjeni Južnog medvjeda (1978.), Kraj povijesti (1989.), Knjiga pingvina (1992.), Mali rječnik romantizma (2001.), Staljingrad (2010.), Brk i Vrabac (2019.), Dječak za zatvor (2020) i druge. Knjigu Branko Belan — zaboravljeni klasik (2018.) napisao s Nenadom Polimcem. Za tisak priredio knjigu Saga o hrvatskom borbenom lovcu (2022.) Jana Ivanjeka.

image

Knjigu potražite na kioscima 18. kolovoza u paketu s Jutarnjim listom



Redovno izdanje Svijeta kulture na kioscima je u nedjelju 14. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:19