Šibensko-kninska županija ima novi turistički proizvod - Dane otvorenih kušaonica

promo

Proljeće u Šibensko-kninskoj županiji već je tradicionalno rezervirano za jedinstveni eno-gastro doživljaj - Dane otvorenih kušaonica kojima je cilj svim zaljubljenicima u dobru vinsku kapljicu pokazati najbolje od najboljeg. Ove godine manifestaciji traje 27.i 28.4. a u njoj sudjeluje čak 13 vinarija ovog kraja.

image

promo

"Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu" - rekla je Ivana Lušić iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije najavljujući vinske sorte koje dominiraju ovim krajem i koje se mogu kušati u kušaonicama ovog kraja.

image

Primošten

Nikola Zoko

Kako izgledaju Dani otvorenih kušaonica u Šibensko-kninskoj županiji?

Kako bi domaćini to najbolje pokazali, prije same manifestacije održana je ‘generalna proba‘ za medije tijekom koje su svoja vrata otvorile vinarije, kušaonice i odabrani hoteli s vinskim kapljicama kojima je teško odoljeti. Upravo ovaj način kušanja vina bilo je ogledni primjer kako uživati u Danima otvorenih kušaonica 2024.godine. Simulacija jedne od ruta tako je počela u hotelu Borovnik u Tisnom u kojem je uz delicije na stolu (dalmatinske specijalitete među kojima je dominirao carpaccio od sipe, salata od hobotnice i domaće maslinovo ulje) Davor Slamić predstavio svoje vinske etikete. Posebno je oduševljenje izazvalo pjenušac Didin San (nastao kombiniranjem sorti karakterističnih za ovo podneblje - trbljan, debit, pošip i maraština). S mora u Šibensko-kninsko zaleđe putem koji je doveo do Vinarije Vizzulin. Vrata imanja s vinogradom i divnom kušaonicom otvorili su domaćini, bračni par Smiljan i Višnja Reljić. U ovoj kušaonici svakako vrijedi probati opojni Merlot, maraštinu Marušku ali i svježi, drski i vrlo upečatljiv pošip kojeg oblikuje vinograd specifičnog položaja (nalazi se na južnim stranama planine Promine, na mjestu gdje se zahvaljujući riječi Čikoli sastaju mediteranski i kontinentalni zrak). Kako su Reljići odlični domaćini uz vino svakako naručite platu drniškog pršuta i domaće uštipke ili peku gdje nećete znati što je bolje - meso ili krumpir.

image

Slamić vina

Nikola Zoko
image

Slamić vina

Nikola Zoko
image

Vizzulin vina

Nikola Zoko

Suprotnost tradicionalnoj vinariji u okolici Drniša svakako je vinarija ŠkoVina. Nalazi se u zaseoku Razvođe nedaleko Roškog slapa. Izvana klasična građevina za ovaj kraj, a kad prođete ulazna vrata ulazite na prekrasno imanje koje podsjeća na kulisu francuskog filma. Kušaonica ŠkoVina smještena je u obiteljsku kuću koju nova generacija predvođena Tomislavom Tukićem polako pretvara u biser turizma ovog kraja. Na ovom se mjestu spaja tradicija u svakoj kapi debita, maraštine i merlota, cabernet sauvignona ali i moderno u finim kanapeima koje za ovo mjesto ekskluzivno kreira restoran Zrno soli iz Splita. Kad ste u ovoj vinariji kušajte Rose aromatično vino od 80 posto plavine i 20 posto Merlota nagrađeno zlatom na prestižnom Concours Mondial de Bruxelles, u konkurenciji 1200 svjetskih vina.

image

Ško vina

Nikola Zoko
image

Ško vina

Nikola Zoko

Kušajte vina, spavajte u bačvi!

Kako bi uživali u kušanju vina, ali i nešto ostavili za drugi dan, ostanite u znaku vina i užitka i utonite u ugodan krevet skriven u jednoj od bačvi. Da dobro ste čuli - u Razvođu se nalazi Agroturizam Duvančić specifičan po tome što apartmansko naselje izgleda kao bačvograd. Njega je u potpunosti kreirao i svaku staru bačvu Dalmacijavina restaurirao Marko Duvančić pružajući brojnim gostima jedinstveni doživljaj. Nakon mirnog sna iz zaleđa se spustite prema moru točnije do nekadašnjeg premoštenog otoka Gola glava/Caput Cista koji se danas zove Primošten. Na njega pazi njegova zaštitnica Gospa od Loreta čiji se vidikovac nalazi iznad grada. Kip gospe visok je 17,50 metara, spada u najveće kipove Gospe u Europi, a za vrijeme sunčanih dana, kaže priča, da se kip vidi i iz talijanskog grada Loreta. Na ovom mjestu puca pogled i na vinogradarski položaj Bucavac koji otkriva u krš smještene ‘kazete‘ u kojima se sadi babić. Upravo taj babić stvara poseban doživljaj u vinima Prgin kojeg će vam servirati vlasnica vinarije Ivana Prgin. Do vinarije ćete stići manjom cestom kroz sela Primoštenskog kraja, a oduševit će vas činjenica da se nalazi u staroj mjesnoj školi. Nju su Ivana i njezin suprug restaurirali i u potpunosti prilagodili sebi i svim ljubiteljima vina. Uzmite si vremena za degustaciju u ovoj vinariji - fino vino, zvuk jazza i pogled na krajolik vrlo brzo će vas ‘opiti‘ omogućujući vam uživanje koje ćete pamtiti.

image

OPG Duvančić

image

Agroturizam Duvančić

Nikola Zoko
image

Marko Duvančić

Nikola Zoko
image

Prgin vina

Nikola Zoko

Želite li uživati u Danima otvorenih kušaonica?

Zabilježite datume 27. i 28. travnja u svojim kalendarima i dođite na putovanje okusima Šibensko-kninske županije! Započnite svoj produženi vikend kapljicom dobrog vina! Dnevna ulaznica (koja se kupuje na www.magtours.com) može se kupiti po cijeni od 30 eura, dok ulaznica za dva dana košta 50 eura. Cijena ulaznice se odnosi na isključivo organizirani prijevoz, a za individualne posjetitelje odlična vijest - u vinarijama će tasting biti po promotivnim cijenama 50 % povoljniji.

Više informacija saznajte na Facebook, Instagram ili Web stranicama Turističke zajednice Šibensko kninske županije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:29