Ples boja i smijeha na Kvarneru

 Balinjerada, Photo: Petar Keursch, TZ Opatija

Dok zima obavija obalu u svojem hladnom zagrljaju, karnevalski duh budi se na Kvarneru. Svaka destinacija donosi svoje jedinstveno iskustvo karnevalskih čarolija koje obogaćuju živote lokalnog stanovništva i privlače posjetitelje iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Opatijska rivijera: Peto godišnje doba

Opatijski karneval, poznat i kao “Peto godišnje doba” donosi čaroliju, smijeh i veselje. Od 17. siječnja do 14. veljače, posjetitelji mogu uživati u raznim događanjima poput Dječjeg karnevalskog korza (28. siječnja) gdje će oni najmlađi predstaviti svoje kreativne maske na ruti od gradske tržnice do Slatine. Isto tako 2. veljače održava se i 15. Maškarani klapski maraton koji predstavlja popularne napjeve u klapskoj obradi, ali u posebnom karnevalskom izdanju. Balinjerada – utrka vozila na kugličnim ležajevima održava se 4. veljače, a svake godine ovaj jedinstveni događaj privlači sve više posjetitelja.

Rijeka: Najveći hrvatski karneval

U Rijeci, vrijeme karnevala je posebno, maskirani su trgovci, ugostitelji, vozači, prolaznici što i potvrđuje ovogodišnji slogan Budi što želiš!, a cijela karnevalska priča počinje razvlašćivanjem gradonačelnika kada ključeve grada preuzima pusni meštar karnevala.

Izbor Kraljice Riječkog karnevala održava se 19. siječnja, a označava početak riječkog karnevalskog ludila. Program izbora Kraljice i primopredaje ključa Grada održat će se u Exportdrvu 19. siječnja s početkom u 20:00 sati. Program će trajati otprilike sat vremena, nakon čega će uslijediti koncert grupe "Fiesta" i nastup DJ-a koji će zabavljati publiku sve do ponoći.

U subotu, 20. siječnja 2024., trinaesto izdanje Carnival Snowboard Sessiona održat će se na Platku, donoseći dašak Riječkog karnevala na omiljeno primorsko skijalište. Dječja karnevalska povorka održava se 27. siječnja te broji 63 skupine i preko 5.000 mališana.

Ne propustite Maškarane tance petkom ili Dane smijeha u Karnevalu koji uključuju cabaret, predstave i stand-up komediju. U petak, 9. veljače, s početkom u 20:00 sati, na Botelu Marina održat će se 12. Noć krinolina na Brodu Marina, humanitarni bal u korist Sigurne kuće. Ova ideja proizašla je iz želje za oživljavanjem karnevalskih balova u Rijeci koje je posjećivalo europsko plemstvo.

Vrhunac slijedi 11. veljače s Međunarodnom karnevalskom povorkom koja privlači sudionike i publiku iz cijelog svijeta. Međunarodna karnevalska povorka predstavlja spoj tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje kroz svoje maske interpretiraju aktualne društvene događaje. Riječki karneval, sa svojim jedinstvenim europskim karakterom utemeljenim na povijesnim i kulturnim običajima, poziva sve da dođu i dožive ovu posebnu manifestaciju koja ne može biti u potpunosti opisana ili dočarana fotografijama ili televizijskim prijenosom. Stoga, svi ste pozvani da doživite i proživite Riječki karneval - mjesto gdje možete biti ono što želite!

image
Riječka karnevalska povorka, Photo: TZ Rijeka

Crikveničko-vinodolska rivijera: Tradicija Maškara od 1895. godine

Crikvenica ima dugu maškaranu tradiciju koja seže unatrag do 1895. godine. Ovogodišnje Maškare održavaju se pod sloganom Više od maske, više od našminkanog lica, a počele su 13. siječnja. Važan datum je i 27. siječnja kada će se maškare okupiti u maškaranom šatoru na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, gdje će ih zabavljati glazbeni sastavi Grooversi i Fortunal. Najveća atrakcija će biti, kao i svake godine, Dječja i Velika povorka 28. siječnja. Ulicama Crikvenice proći će šarene povorke u kojima će sudjelovati između 2.000 i 3.000 maškara te oko 50 maškaranih grupa i udruga. Nakon povorki, zabava se nastavlja u maškaranom šatoru uz glazbene sastave Koktelsi i Point.

U subotu, 3. veljače, u maškaranom šatoru za večernju zabavu pobrinut će se Jole i glazbeni sastav Trend, a ne propustite ni sam čin krštenja mesopusta.

Rivijera Crikvenica misli i na najmlađe te je za njih i njihovu pratnju tijekom Maškara 2024. pripremljena čajanka, tombola i animacija koja će se održati 4. veljače.

Svi zaljubljenici u prirodu 10. veljače mogu uživati u Maškaranoj šetnji po Ljubavnoj cestici.

Na Pepelnicu, 14. veljače, u centru grada će se čitati šentenca i osuda Meriku, krivcu za sve loše u protekloj godini, a potom će biti spaljen.

U Novom Vinodolskom, od 25. siječnja do 14. veljače, traje Novljanski mesopust, s mesopustarima koji izlaze svakog četvrtka, a vrhunac je sprovod mesopusta na Pepelnicu. Najveće okupljanje vinodolskih maškara, kao i maškara iz okolnih mjesta, odvit će se na Griškom krabunoškom susretu u nedjelju, 4. veljače. Posjetitelji će moći uživati u krabunoškom slavlju uz dobru muziku, kapljicu i tradicionalno jelo ovog kraja – jotu. Ove godine očekuje se dvadesetak grupa iz Vinodola i okolice, s preko 700 maškara.

image
Maškare Crikvenica, Photo: TZ Crikvenica

Gorski kotar: Crnoluški Pesniki - čuvari tradicije i lokalnog identiteta

U srcu slikovitog Gorskog Kotara, Crnoluški Pesniki predstavljaju živopisan dio lokalne tradicije tijekom pokladnog razdoblja. Njihovi autentični kostimi, zvukovi zvona i maskirani likovi oživljavaju uske staze i sela, čuvajući stoljetnu tradiciju.

image
Crnoluški Pesniki, Photo: TZ Gorski kotar

Crnoluški Pesniki nisu samo prolazna atrakcija; oni su živi most između prošlosti i sadašnjosti, čuvari kulturne vrijednosti i simboli zajedništva. Njihov dolazak ne donosi samo čaroliju zvuka zvona, već i sreću te zaštitu od zlih duhova. Svi, od najmlađih do starijih, okupljaju se kako bi dijelili ovo nezaboravno iskustvo koje jača povezanost između ljudi i njihove zemlje.

Pesniki ove godine obilaze Crni Lug i Malo Selo 13. veljače od ranih jutarnjih sati. Osim Pesnika u Crnom Lugu, 3. veljače održava se i Tradicionalna pustna parada u Prezidu s početkom u 14:69 (da, 14:69) uz zabavu, feštu, smijeh i ples do ranih jutarnjih sati.

Maškare na otoku Krku: ludovanje, glazba i veselje

Na otoku Krku, maškare su već počele. Do Pepelnice, omišljanskim će krajem vladati karnevalske udruge Omišljanski Babani i Babani Omišalj. Traškare, večer trash hitova očekuju nas 19. siječnja u Društvenom domu u Omišlju.

Maškarani svijet seli u Njivice 26. siječnja na tradicionalnu dječju maškaranu redutu, a 27. siječnja u Omišlju održat će se nezaobilazni dio karnevalskih događanja, gastronomska manifestacija Bljak Fest, s ponudom specijaliteta pučke gastronomske baštine. Mališani mogu slaviti 2. veljače kada se u Omišlju održava Dječja maškarana reduta, a Peto godišnje doba u Omišlju i Njivicama završava na pusni utorak 13. veljače.

Mesopust u Malinskoj tradicionalno počinje 25. siječnja. Tri maškarane subote u Maškaranom šatoru u Malinskoj nude veselje uz različite bendove i glazbene skupine, dok nas nedjeljom očekuje turnir u briškuli i trešeti. Dječja reduta, tradicijski običaji, te zaključak s pustom, presudom i zabavom uz grupu Point obilježit će završetak maškara u Malinskoj.

I u Puntu u Narodnom domu, od 13. siječnja održavaju se maškarane zabave uz bogat program za velike i male. Kako kažu Puntari „pripremite maske, naoružajte se veseljem, malo humora i prstohvat ludosti“, svi su dobrodošli!

image
Maškare i Traškare na Krku, Photo: TZ Otok Krk

Tradicija koja živi kroz smijeh i zvuk zvona

Dok karnevalske maske šareno krase gradove i mjesta na obali, a zvuk zvona odjekuje kroz planinske doline, tradicija oživljava na jadranskoj obali. Zaista, ovo je vrijeme kada se prošlost i sadašnjost stapaju u jedno, ostavljajući neizbrisiv trag u srcima i dušama zajednica koje slave svoje karnevalske čarolije.

image
Turistička zajednica Kvarner, Hrvatska turistička zajednica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:28