Pet mjesta koja morate posjetiti kad ste u Požeško-slavonskoj županiji

Vodimo vas u Svijet graševine u srce Slavonije i donosimo priče o odredištima koja će oduševiti sve one u potrazi za autentičnim doživljajima

Muzej bećarca/Pleternica

 Domagoj Katić/

Ako je Slavonija vaša sljedeća destinacija, ovih pet mjesta u Požeško-slavonskoj županiji nikako nemojte propustiti. Svako od njih ima svoju originalnu priču povezanu u jedinstven Svijet graševine koji spaja tradiciju, običaje, ljude, vinski turizam, bogatu kulturnu i prirodnu baštinu na području čitave županije.

image

Vinogradi

Borna Subota/

Tako je na vinskom identitetu nastao inovativan projekt Svijet graševine vrijedan 8.729.448,52 eura. Njegovo značenje prepoznala je i Europska unija pa ga je sufinancirala sa 7.364.375,34 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Muzej bećarca u Pleternici

U sklopu projekta Svijet graševine otvoren je Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici, atraktivno mjesto koje sa suvenirnicom i modernim Trgom bećarca kreira novo urbano središte ovog slavonskog gradića. Tu ćete otkriti toplu priču o bećarcu, veselom i sarkastičnom napjevu kojeg je još 2011. UNESCO uvrstio na listu nematerijalne svjetske baštine. Priča je ovo i o životu u Slavoniji, vinogradarskoj tradiciji i graševini koja se poput lajtmotiva proteže kroz povijest i svakodnevni život ovog kraja.

image

Trg bećarca

Borna Subota/
image

Muzej bećarca/Pleternica

Damir Fabijanić/

Muzej grada Pakraca

Središte nekadašnjeg vlastelinstva Jankovića danas je atraktivno gradsko središte s baroknim stambenim i gospodarskim zgradama, i predstavlja zaštićeno kulturno dobro. U nekadašnjoj upravnoj zgradi - Malom dvoru, smješten je Gradski muzej. Tu ćete između ostalog doznati kako se unutar nekadašnjih zidina Starog grada Pakraca od 1256. do 1260. u prvoj hrvatskoj kovnici novca kovala jedna od najraširenijih i najstabilnijih srednjovjekovnih moneta. Bio je to banski denar, danas poznat kao slavonski banovac.

image

Slavonski banovac_Pakrac

Josip Novosel/

Državna ergela Lipik

Sa sedamdesetak prekrasnih konja Državna ergela Lipik jedna je od najvećih atrakcija u ovom dijelu Europe. Tradiciju uzgoja lipicanaca u Lipiku utemeljio je grof Izidor pl. Janković još 1843., dok je status Državne ergele ovaj gradić dobio daleke 1938. Provozajte se fijakerom zelenim alejama zaštićenog stoljetnog perivoja u središtu grada. Njegovo zelenilo skriva Mramorne i Kamene kupke Toplica Lipik, izvor nadaleko poznate ljekovite termalne vode, ostatke Kursalona i Wandelbahna, klupu i brijeg na kojima je odmarala grofica Jelka Janković…

image

Vožnja kočijom kroz Lipik

TZ PSŽ/

Park prirode Papuk

Parkom prirode proglašen je 1999., UNESCO svjetskim geoparkom 2007., na njegovim obodima ostaci su veličanstvenih srednjovjekovnih gradova, na padinama ambijentalna mjesta i plodni vinogradi, a guste šume savršeno mjesto za opuštanje, meditaciju, inspiraciju, outdoor aktivnosti… Ako ste ljubitelji kampiranja odabrat ćete kamp odmorište Duboka u istoimenoj dolini u mjestu Velika, a tamo je i Adrenalinski park za pustolove svih uzrasta.

image

Kamp Duboka/PP Papuk

Matija Pospihalj/

Vinogorje Kutjevo

U Svijetu graševine posjetite njegovu prijestolnicu, pitoreskno Kutjevo, najpoznatije od tri vinogorja Požeško-slavonske županije. S najstarijim podrumom u ovom dijelu Europe, onim iz 1232., i još tridesetak vinarija, među kojima su neke od najpoznatijih u Hrvatskoj, pravi je mali hedonistički raj. A za kraj priče i jedna zanimljivost. Jeste li znali da Kutjevom prolazi paralela 45,3 ista ona koja se proteže najznačajnijim svjetskim vinorodnim područjima: Piemontom, Val du Rhoneom, Bordeauxom i Oregonom?

image

Kutjevo/podrum iz 1232

Borna Subota/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:03