OPERNI BLOCKBUSTER U PULSKOJ ARENI: Na jednu od najljepših ljetnih europskih pozornica stiže legendarna “Tosca”

Najpoznatija i najizvođenija opera svih vremena, u pulski amfiteatar donosi snažne emocije i veliku strast

Pulska arena

Slavni Giacomo Puccini davno je rekao da je, za razliku od njegovih ranijih opera, atmosfera „Tosce“ senzualna i strastvena. Možda upravo u tome treba tražiti razloge činjenici da je ova opera najizvođenija opera svih vremena te ujedno i najpoznatija.

Napeta bezvremenska priča, istodobno ljubavna melodrama i politički triler, izvodi se 26. srpnja na sceni

pulskog amfiteatra, rimskog zdanja u kojem će glavna junakinja Florija Tosca, zarobljenica svoje ljubavi prema revolucionaru Cavaradossiju, utjeloviti ljubav suprotstavljenu moralnim uvjerenjima.

Puccinijeva „Tosca“ je blockbuster opernog svijeta, a pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča, i u režiji Marina Blaževića, ova njena pulska izvedba u tri čina donosi tri različita načina njezine moguće inscenacije: od opernog historicizma, u kojem vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i „autentičnim“ kostimima, preko aktualizacije operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaja.

Inače, ova predstava riječke Opere, izvođena na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, uvrštena je među najbolje glazbene događaje u svijetu 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina operaclick.com. Tako je 2020. godine dospjela na popis najboljih u konkurenciji s više od 400 svjetskih glazbenih događaja, zahvaljujući čemu se našla u društvu s produkcijama najboljih i najglasovitijih na svijetu kao što su primjerice milanska La Scala ili newyorška Metropolitan Opera.

Uvrštenjem upravo ove izvedbe „Tosce“ u svoj program, Pulsko kulturno ljeto još jednom pokazuje da za svoju publiku bira samo vrhunska umjetnička ostvarenja.

Intenzivna „Tosca“ prepuna je snažnih emocija, vrtlog u kojem se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega „Toscu“ obilježava vjera u umjetnost, ljubav i slobodu. Usred zapleta ljubavna je priča operne dive i slikara revolucionara, emocije u sukobu s političkim uvjerenjima, borba društva i žene uvjerene da život treba posvetiti ljubavi i umjetnosti.

„Tosca“ oduvijek oduzima dah, a njene vječne arije poput Vissi d‘arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina pod otvorenim ljetnim nebom, među zidinama drevnog zdanja pulske Arene, posve posebno zvuče, a tenzija između ljubavi i izdaje ispunjava prostor napetom strašću.

image

Opera Tosca

U naslovnoj ulozi „Tosce“ u pulskoj Areni nastupa glasovita njemačka sopranistica, uvijek fascinantna i sugestivna solistica koja oduševljava publiku i kritiku diljem Europe, počasna članica riječke Opere - Maida Hundeling. Publika koja posjećuje riječko kazalište već ju je upoznala kao Elektru, Aidu i Izoldu, a kao Tosca nastupila je prvi put u Narodnom moravsko šleskom teatru u Ostravi 2021. godini, u izvedbi koja se uživo prenosila, a potom su slijedile izvedbe u Rijeci.

Ulogu Cavaradossija tumači tenor Ivan Momirov koji je nastupio na opernim pozornicama diljem svijeta (Kanada, Francuska, Italija, Austrija, Japan, Novi Zeland, Poljska, Portugal, Južna Koreja, SAD), u vodećim svjetskim opernim kazalištima kao što su Kraljevska operna kuća Covent Garden u Londonu, Teatro dell’Opera u Rimu, Teatro Carlo Felice u Genovi, Teatro San Carlo u Lisabonu, Mariinsky teatar u Sankt Petersburgu.

U ulozi Scarpije je još jedan solist svjetske karijere, nenadmašni, demonski, Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na mnogim pozornicama opernog svijeta.

U izvedbi sudjeluju i Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević, koji je i koautor rasvjete s Daliborom Fugošićem.

Nakon Tosce 26.7., Pulsko kulturno ljeto nastavlja se s još tri programa koji će se održati u Malom rimskom kazalištu u Puli: Notebooks of Leonardo da Vinci (15.8.), Most Emira Kulenovića (18.8.) i Opera Amorosa (7.9.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:35