Okrugli stol na temu „Obrazovanje odraslih – primjeri dobre prakse“

Rasprava za okruglim stolom održala se u četvrtak 23. studenog 2023. u Srednjoj školi Zabok, na adresi Ulica Ivana i Cvijete Huis 2.

promo

U okviru projekta ReCeZa, Regionalni centar kompetentnosti Zabok je u organizaciji s partnerom Biotehničkim izobraževalnim centrom BIC Ljubljana okupio stručnjakinje iz područja obrazovanja koje su imale priliku raspravljati o važnosti obrazovanja odraslih.

Obrazovanjem odraslih želi se potaknuti obrazovne institucije da iskoraknu iz formalnog obrazovanja i da institut preuzme ulogu cjeloživotnog obrazovanja, ali i da cjeloživotno učenje bude koncept trajnog procesa u razvoju ljudskih kompetencija u svim životnim razdobljima te u svim oblicima u kojima se ostvaruje. Tako govorimo o formalnom, neformalnom i informalnom učenju. U zadnjih 40 godina, cjeloživotno učenje se od početne ideje razvilo u dominantno načelo i orijentaciju razvoja brojnih nacionalnih obrazovnih sustava. Njegova važnost ističe se u nizu međunarodnih akcijskih planova, dokumenata, konferencija i deklaracija. To je postalo osnovno načelo razvitka hrvatskog obrazovnog sustava. Uz koncept cjeloživotnog učenja, najčešće se vežu ciljevi ekonomske prirode, kao na primjer postizanje veće konkurentnosti i trajne zapošljivosti. Također, jednako važni ciljevi odnose se na aktivniju ulogu pojedinca u društvu, kao na primjer poticanje društvene uključenosti, razvoj aktivnog građanstva i razvijanje individualnih potencijala pojedinaca.

image

promo

Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC-a Ljubljana, održala je prezentaciju u kojoj je objasnila koncept cjeloživotnog učenja iz perspektive njene obrazovne institucije: U svim programima koje provodimo, trudimo se ostvariti realno radno okruženje, na način da imamo vlastitu školsku trgovinu, slastičarske i pekarske radionice, mikropivovaru i turističku agenciju, po čemu smo prvi u Sloveniji. Kod nas se obrazovanje odraslih počelo razvijati 1998. godine, a danas se provodi u Međukompanijskom centru za obuku „Centar za obrazovanje odraslih“. Nudimo i besplatne tečajeve za stručno usavršavanje zaposlenika u trajanju od 50 do 100 sati, kao i obuku za osposobljavanje mentora studentima, što smatramo da je jako važno. Izvrsno obrazovanje odraslih povećava vidljivost i ugled škole!

Prije samog početka rasprave za okruglim stolom, publici se obratila i Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok: Naša škola osnovana je 1957. godine, a od tada smo imali puno programa za obrazovanje odraslih koji su većinom bili formalni, vezani uz poduzeća koja su slala svoje djelatnike na prekvalifikacije. Završavanje obrazovanja kod nas omugućavalo je otvarajnje vlastitog obrta. Sada su od 4 programa obrazovanja koja nudimo, 2 na razini 5, od kojih je jedno s područja turizma i jedno s područja ugostiteljstva. Danas smo svi ubrzani i prošlo je vrijeme dugotrajnih tečajeva, stoga su informalni kratki programi koje nudimo naša budućnost.

image

promo

Uz voditeljicu programa Katarinu Špoljar, o vlastitim primjerima i iskustvima u obrazovanju odraslih razgovarale su Jasna Kržin Stepišnik i Draženka Jurec.

Osim programa za obrazovanje učenika, Srednja škola Zabok nudi formalne programe za obrazovanje odraslih u trajanju od 1 do 4 godine. Programi koji se nude omogućuju sljedeća usmjerenja: Pomoćni ugostitelj/ica, Tehničar/ka za ugostiteljstvo, Voditelj/ica poslovanja u odjelu hrane i pića te Organizator/ica događanja. Nastavak obrazovanja u odrasloj dobi neophodan je za razvijanje sektora kao što je turizam i ugostiteljstvo, kako bi se pristup djelatnika u toj struci konstantno prilagođavao suvremenim standardima. Neke od mikrokvalifikacija koje se provode u Srednjoj školi Zabok su strani jezici za ugostiteljsko-turističku struku, mikrokvalifikacije za održavanje prostora ugostiteljskog objekta, za pripremu i dekoriranje hrane te za digitalnu komunikaciju na društvenim mrežama u turizmu i ugostiteljstvu. Srednja škola Zabok i BIC Ljubljana omogućavaju odraslima besplatno polaganje tečajeva pomoću europskih sredstava, a onima koji plate svoj program, bit će moguć povrat novaca ukoliko uspješno i na vrijeme polože sve ispite.

image

promo

Cilj projekta ReCeZa je transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok postat će regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Okrugli stol na temu obrazovanja odraslih održao se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:23