Okreni na sjever – vrijeme je za aktivan vikend u bajkovitoj prirodi Varaždinske županije

Kako bi se istinski opustili mnogima je potrebno prvo istinski se umoriti. Idealno, planinarenjem, bicikliranjem, veslanjem, istraživanjem prirodnih ljepota.

promo

 Backpacker photo by Dejan Henčić

Znate li da bez imalo iskustva možete letjeti paragliderom? Paragliding u tandemu s pilotom, s uzletišta na Ravnoj gori omogućuje jedinstveno uživanje u prekrasnom pejzažu brežuljaka, šuma, rijeka i sela.

Ukoliko niste skloni povisiti adrenalin, prepustite se šetnji kroz Park-šumu Trakošćan i uz pogled na dvorac uživajte u prekrasnoj atmosferi romantičarskog perivoja iz 19. stoljeća.

image

Paragliding Ravna Gora

TZG Varaždin/

Ni mnogi Varaždinci nisu svjesni međunarodnog značaja rijeke koja je dio Regionalnog parka Mura-Drava i budućeg UNESCO-vog rezervata biosfere. Dravska park šuma nije samo najbliža zelena oaza za Varaždince željne opuštanja, već dio nacionalne ekološke mreže, zahvaljujući raznovrsnosti flore i faune.

A znate li koja je najistaknutija gora sjevernog dijela Hrvatske? Ivančica mami planinare i ljubitelje prirode gorskim čistinama i cvjetnim livadama. Ovdje možete uživati planinarenjem brojnim označenim stazama.

image

Polja maka

Sinisa Sovic/fas/

Možete se bezbrižno upustiti i u brojne druge aktivnosti. Najpopularnije su rafting ili veslanje na Dravi, kao i lov i ribolov. Iskusite užitak savladavanja riječnih rukavaca s veslom u ruci ili doživite priču vode kroz još uvijek nedirnutu prirodu riječnog krajolika, s ribolovnim štapom.

image

Drava

TZG Varaždin/

Ipak, jedna je aktivnost osobito razvijena u Varaždinskom kraju, a to je biciklizam. Bogatstvo prirodnih i kulturnih atrakcija, razvijenost cikloturističke mreže, ali i blizina važnih međunarodnih ruta donijeli su Varaždinu istaknuti status među ljubiteljima istraživanja prirodnih atrakcija na dva kotača.

image

Drava

Sinisa Sovic/fas/

Kako bi uživali u rutama i destinacijama Varaždinske županije, savršena baza za vikend istraživanje je smještaj u jednoj od Kuća za odmor s pričom“, Svaka od 70-ak kuća koje nose ovaj prestižni epitet, svojom lokacijom i uređenjem, predstavljaju boravak koji je atrakcija sam po sebi.

Uz riješen idealan smještaj, možete se opustiti i uživati u najužitnijoj kulturi, kulturi stola. Kad stol ukrase tradicionalni okusi varaždinskog zelja, buče, hajdinog brašna, tanjuri počinju veselo zvoniti. Nježne, hrskave, pune života, sve namirnice se ostvaruju u lokalnim receptima.

Vabučin, vidovečki gibanik, kučanski koščičjak, trnovečka makovnjača, ovdje se uživaju oduvijek. Samostalno ili uz „Pureka z Bednje“, ponosnog čuvara varaždinskih brega i krunu svake blagdanske gozbe.

Udahnite mirisna polja, plemenite šume i ispunite srce čistim, slatkim zrakom hrvatskog sjevera.

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:38