Promo

Odupri se lošim navikama i prestani tražiti utjehu u hrani

Većina nas je upravo u ljetnim mjesecima dodatno opterećena fizičkim izgledom ne razmišljajući o uzrocima nelagode koju osjećamo. Novi Cedevitin Budi DOBRO. Budi CE. podcast govori o borbi s hranom, emocionalnom nezadovoljstvu koje nas tjera da utjehu tražimo u hrani i daje savjete kako biti ustrajan i napustiti začarani krug.
 Cedevita

Svatko od nas ima idealnu sliku sebe koja često ne odgovara stvarnosti. Što je razlika između ideala i realnosti veća, naše samopouzdanje pada, a s njim se ponekad i umanjuje motivacija da ta naša idealna slika nas samih i zaživi. Borimo se sami sa sobom, s pritiskom okoline i svaka prepreka nam djeluje nesavladivom. Nezadovoljstvo u nama raste i tražimo utjehu, a vrlo često je pronalazimo u hrani, nesvjesni da upravo tako razvijamo nezdrav odnos koji narušava naše fizičko i mentalno zdravlje.

KAD SAM SRETNA JEDEM, KAD SAM TUŽNA JEDEM

S navedenim problemom susrela se i Petra, dvadesetogodišnja studentica, koja se s viškom kilograma bori otkad zna za sebe. Iako je bila svjesna štetnih posljedica, svaki put kad bi se suočila s nekim problemom, posezala je za hranom. Za vrijeme pandemije, kad je shvatila da se situacija dodatno pogoršala, osjećala se sve lošije i imala je osjećaj da je dotakla dno. Počela se bojati da nikada neće izgledati onako kako bi željela te da će cijeli život biti nesretna.

NIJE UVIJEK DOBRO SVE ŠTO JE UKUSNO I FINO

Petra nije jedina koja se suočila s nezdravim odnosom prema hrani. Svjesni problema prekomjerne težine s kojim se suočava čak 57,4 % odraslih i čak 35 % djece, ali i nezdravog odnosa prema hrani, u novom Cedevitinom podcastu Budi Dobro. Budi CE. psihologinja Tijana Debelić s Petrom razgovara o borbi s hranom, zašto uporno nastavlja tražiti utjehu u njoj kad se stvari ne odvijaju onako kako je planirala te kako izaći iz začaranog kruga.

Iako je za potrebe ovog podcasta Petrino ime promijenjeno, ona je stvarna osoba, a njezina priča s kojom se većina nas može poistovjetiti autentična. Ovim podcastom Cedevita nastavlja njegovati optimističnu filozofiju očuvanja mentalnog zdravlja istovremeno otvoreno progovarajući o problematici stvarnog života. Iako su zbog anonimnosti imena u podcastima objavljenima na platformi Budi DOBRO. Budi CE. promijenjena, glasovi koje čujete su stvarni, a njihove priče istinite i autentične.

Odgovarajući na ključno pitanje možemo borbi s hranom li sklopiti primirje, psihologija ukazuje na važnost pronalaska rješenja problema, usklađivanje stvarne i idealne slike sebe, postavljanje realnih ciljeva te ustrajnosti koja će nas pokrenuti naprijed i izvući iz nezadovoljstva. Podcast je moguće preslušati na Budi DOBRO. Budi CE. platformi, a odnedavno su na platformi moguće i dodatne prijave za sudjelovanje u razgovoru sa psihologom. Važno je zapamtiti da je prvi korak u brizi za mentalno zdravlje pokrenuti se i progovoriti o problemima, a upravo je Cedevitina platforma idealno mjesto za to.

BUDI DOBRO. BUDI CE

Kako bi ljude svih generacija potaknula na brigu o vlastitom mentalnom zdravlju, Cedevita je pokrenula edukativnu internetsku stranicu Budi DOBRO. Budi CE. koja nas kroz optimizam uči kako se nositi s nizom životnih izazova i poručuje da, iako ne možemo utjecati na ono što se događa oko nas, možemo utjecati na svoju reakciju. Platforma donosi autentične ljudske priče i nesimulirane razgovore između psihoterapeuta i pojedinaca iz kojih svi možemo naučiti kako se nositi s ponekad nepodnošljivom svakodnevicom.

Biti dobro, biti CE zapravo znači vjerovati u pozitivne životne ishode i biti spreman učiti kako se nositi sa situacijama na koje ne možemo utjecati, s osmijehom na licu. Cedevita je prije pokretanja ove platforme provela sveobuhvatno istraživanje o mentalnom zdravlju i optimizmu u suradnji s istraživačkom agencijom Ipsos, a rezultati su im samo dali dodatan vjetar u leđa jer je čak 77% građana prepoznalo optimizam kao ključ za očuvanje mentalnog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:19