Odluka o tome hoćete li sterilizirati/kastrirati svoju mačku ili mačka jedan je od najvažnijih izbora s kojim se kao vlasnik suočavate

PROMO

Doktorica Ivana Pilić piše o svim benefitima sterilizacije/kastracije i o svemu što morate znati nakon što vašu mačku podvrgnete zahvatu. Uz ovih nekoliko savjeta, vaša će mačka ostati sretna i zdrava nakon sterilizacije.

Sterilizacija je najbolja odluka koju možete donijeti za vašu mačku

Odluka o tome hoćete li sterilizirati svoju mačku jedna je od najvažnijih odluka s kojom se kao vlasnik mačke suočavate. To je odluka koja sa sobom može eventualno donijeti promjene u zdravlju i ponašanju vaše mačke te potrebu za promjenom prehrane, ali to ne mora biti obeshrabrujuće.

Sastavila sam ovaj mali vodič koji će vas provesti kroz proces sterilizacije/kastracije korak po korak kako bismo vam pomogli da donesete odluku koja je najbolja za vašu mačku.

image

PROMO

/Shutterstock

Što je kastracija/sterilizacija?

Kastracija/sterilizacija je zahvat koji je za mačku bezbolan i obavlja se pod potpunom anestezijom. Operacija ne traje dugo i oporavak ženke traje otprilike tjedan dana, a mužjaka 24 sata. Cijena zahvata je niska, pogotovo u usporedbi s iznosima koje treba izdvojiti za saniranje ozljeda i liječenje nakon mačjih borbi i lutanja mačaka koje nisu podvrgnute zahvatu.

Koja je razlika između kastracije i sterilizacije?

Razlike između kastracije i sterilizacije nema.

Uvriježen izraz za ženke je sterilizacija, a za mužjake kastracija, ali se zapravo u oba slučaja radi o istom postupku, tj. odstranjivanju jajnika i maternice kod ženki te testisa kod mužjaka.

Kada kastrirati/sterilizirati mačku?

Obično se kastracija/sterilizacija događa prije spolnog sazrijevanja važe mačke s oko 4 do 6 mjeseci starosti.

Također, moguće je kastrirati/sterilizirati mačiće ranije, što za njih može biti malo lakše i psihički i fizički.

Kako mogu paziti na svoju kastriranu mačku?

Nakon što se vaša mačka probudi iz anestezije, možete je odvesti kući. Trebate biti spremni pružiti joj dodatnu brigu i pažnju neposredno nakon operacije jer bi mogla biti pomalo zbunjena. Vašoj mački će biti potrebno 6-8 sati da se potpuno oporavi od anestezije. Važno ju je za to vrijeme držati na toplom i sigurnom mjestu. Zapamtite, mačka će imati lošu koordinaciju dok anestetik ne popusti. Već dan nakon zahvata maca mora normalno jesti.

image

PROMO

/Shutterstock

Kastracija se preporučuje za vašu mačku i to ponajviše radi njezine dobrobiti.

Ono oko čega ne morate brinuti je to da će mačka nakon sterilizacije promijeniti karakter.

Karakter i priroda mačke neće se promijeniti, ali promijenit će se interesi, pogotovo mužjaka. Mačke će biti opuštenije i nježnije, neće se nadmetati niti boriti s drugim mačkama, niti će obilježavati teritorij.

Imati će manju potrebu za lutanjem i odlaženjem od kuće.

Kastracijom se izbjegavaju rizična ponašanja koja donose cijeli niz zdravstvenih problema kao što je mačja sida (FIV), ugrizne rane, apscesi, stradanja u prometu.

Kastracija nije okrutna i ima cijeli niz prednosti za zdravlje mačke. Kastrirane mačke imaju jednostavniji i zdraviji život i ne susreću se s problemima koje imaju nekastrirane mačke, a koji im skraćuju životni vijek. Treba napomenuti da mačke nemaju svijest o tome da su kastrirane pa ni to ne treba gledati kao problem. Isto tako, kastraciju mačaka preporučujemo i zbog njihovih vlasnika jer tada je suživot životinje i čovjeka koji dijele isti životni prostor puno bolji.

Sterilizacija ili kastracija smanjuju količinu hrane koja je potrebna vašoj mački za održavanje zdrave težine, ali također može povećati njezin apetit i učiniti je manje fizički aktivnom - to može dovesti do povećanog rizika od prejedanja i prekomjerne tjelesne težine. Ovo se posebno odnosi na mačke koje žive u stanovima. Neke od ovih nuspojava mogu se uspješno držati pod kontrolom s prehranom posebno formuliranom za sterilizirane ili kastrirane mačke koja pomaže održati zdravlje vaše mačke.

image

PROMO

Čime hraniti kastriranu mačku?

Važno je posvetiti veliku pažnju prehrani i kretanju kastriranih mačaka. Potičite ih na igru i tjelesnu aktivnost, a hranu prilagodite. PURINA® PRO PLAN® nudi nutritivno uravnoteženu hranu koja je znanstveno formulirana kako bi zadovoljila specifične prehrambene potrebe svih steriliziranih ili kastriranih mačaka.

Odgovorno vlasništvo, sretan i zdrav život vaše mačke uvelike ovisi o vama. Upravo zato joj trebate priskrbiti najbolju njegu i prehranu kako bi suživot bio ugodan na obostranu korist. PURINA® Pro Plan® Sterilised hrana sadrži sve visokokvalitetne sastojke koji štite organizam vaše mačke. Napravljena je kako bi je zaštitila od urinarnih poremećaja i prekomjerne tjelesne težine s posebnim sastojcima ključnim za zdravlje mozga, bubrega i probave, kao i za zaštitu imunološkog sustava.

image

PROMO

Ako imate dodatnih pitanja na temu sterilizacije, slobodno nam pošaljete mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a dr. Ivana Pilić će odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 07:07