NE PROPUSTITE

Novi Svijet kulture na kioscima 13. ožujka uz Nedjeljni Jutarnji

Na dar uz magazin ulomak iz prve knjige Jerryja Seinfelda "Je l‘ čemu to?"

Novi Svijet kulture na kioscima 13. ožujka

I Svijet kulture piše o Ukrajini. Pa tako donosimo nadahnuto čitanje slavnog historicističkog romana Henryka Sienkiewicza "Ognjem i mačem". Kada otvorite korice tog romana, naći ćete se usred nepreglednog prostranstva uz obale Dnjipra, između Karpata i Crnog mora - u srcu Ukrajine.

A Teni Šarčević uspjelo je nemoguće - razgovarala je s akterima bujajuće techno scene Kijeva koji su do jučer plesali u klubovima, a danas te iste klubove brane s puškom u ruci. O ukrajinskoj kinematografiji i onom slavnom filmu snimljenom u Odesi piše Nenad Polimac.

No, Svijet kulture bio je i u New Yorku, gdje je globalna umjetnička zvijezda u nastajanju, Riječanka Nora Turato, nakon dvije godine odgađanja, napokon počela sa serijom svojih performansa u MoMA-i. Iz srca umjetničkog svijeta izvještava Tonči Antunović.

Kritičar piše o "Dnevnicima" Franza Kafke, poeziji Adriane Škunce, novoj ulozi omiljene nam Jessice Chastain u filmu "Oči Tammy Faye", za koju je dobila nominaciju za Oscara, i naš filmski kritičar tvrdi da joj ovaj put ne bi trebao izmaknuti. Bili smo i na svim važnijim kulturnim događajima: na predstavi "Braća Karamazovi" u režiji Olivera Frljića, na koncertu Berlinske filharmonije, na izložbi Andreje Kulunčić u Rijeci koja tematizira žene na Golom otoku...

A kao dar čitateljima donosimo odlomak iz prve knjige Jerrya Seinfelda "Je l' čemu ovo?" u kojoj otkriva tajne svog komičarskog zanata.

Novi Svijet kulture potražite na kioscima 13. ožujka uz Nedjeljni Jutarnji!

Prethodni broj magazina prelistajte ovdje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:18