NE PROPUSTITE

Novi Svijet kulture na kioscima 10. travnja uz Nedjeljni Jutarnji

Na dar čitateljima donosi ulomke iz prvog romana Antuna Šoljana "Osumnjičeni"

Novi Svijet kulture

U novom broju Svijeta kulture predstavljamo novi ciklus radova Zlatana Vehabovića "Atlas manjeg svijeta", nastao na temelju njegovih istraživanja fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Jedan od glavnih motiva ovih slika njegovi su veliki prethodnici - slikari kao što su Kulmer, Kristl, Kožarić, Tartaglia - čije portrete razaznajemo u naslikanim kolažima zagonetnog ugođaja. Karijeru tog najzanimljivijeg slikara svoje generacije od početka prati Patricia Kiš Terbovc.

Donosimo i priču o tome zašto volimo čitati knjige o planinama i izdavačkoj kući Željka Žarka Libricon koja se specijalizirala upravo za takvu literaturu. Prvo izdanje ove izdavačke kuće bila je kultna knjiga “Put” karizmatičnog slovenskog alpiniste Nejca Zaplotnika kojem će biti posvećen i simpozij na predstojećem sajmu Brdo knjiga u Samoboru.

Jonathan Bousfield piše o albumu Idola "Odbrana i posljednji dani", koji je objavljen prije 40 godina a razgovarali smo i s austrijskim filmskim režiserom Sebastianom Meisemom čiji je film “Konačna sloboda” pobijedio na Zagreb film festivalu a sada je u konkurenciji za europsku nagradu publike LUX.

Nenad Rizvanović je tragao za motivima “Uliksa” Jamesa Joycea, jednog od najvažnijeg romana moderne književnosti objavljenog prije 100 godina, ne samo u Trstu, Dublinu i Mađarskoj već i u Slavoniji.

Kritičar piše o novom albumu uvijek eksplozivnog Damira Avdića, svojevrsnom nastavku "Sarajevskog Marlbora" Miljenka Jergovića, knjizi "Trojica za Kartal", novom filmu Adriana Lynea - erotskom trileru "Duboka voda", a Snježana Pavić o sedmosatnoj predstavi Roberta Lapagea koju je nedavno gledala u Berlinu.

Kao dar čitateljima donosimo ulomak iz prvog romana Antuna Šoljana “Osumnjičeni” koji je upravo objavljen kod izdavačke kuće Vuković&Runjić.

Prethodni broj magazina prelistajte ovdje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:04