NAUTIKA

NOVI BROJ OTVORENOG MORA: Oldtajmeri iz Francuske uvoze se za šaku eura

Uvoz iz Francuske

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju krajnje je pojednostavljena procedura kupnje rabljenih plovila u inozemstvu. Cijeli proces uvoza, odnosno unosa kako su ga zakonodavci prekrstili, mogao se obaviti jednostavno i jeftino pa su domaće lučice preplavile motorne brodice, mahom francuski fishermani dužine od šest-sedam metara.

Kad je prije dvije godine donesen zakon koji je za brodice starije od 2000. godine propisao obavezano certificiranje u Hrvatskoj, očekivalo se usporenje uvoza. No, zbog mnogima nedostižnih cijena novih i novijih plovila, uvoz jeftinih francuskih oldtimera se nastavio i raste, o čemu pišemo u novom broju Otvorenog mora. S time, naravno, raste i buduća količina stakloplastičnog otpada čiju kvalitetnu reciklažu naša država tek treba osmisliti.

Cijenu loše ribarske strategije i nekontroliranog ulova plaćaju naši ribari suočeni s fatalnim poskupljenjem goriva. Član Odbora za ribarstvo EU-a Predrag Matić u razgovoru nam je otkrio koje se mjere planiraju poduzeti i kako on vidi budućnost ribolova u Jadranu.

image

Punjač za brodove

Jedan od smjerova je svakako smanjenje ovisnosti o naftnim derivatima, a mreža brzih električnih punionica za brodice koja kreće iz Francuske i Španjolske mogla bi olakšati prelazak na čistu i jeftiniju pogonsku energiju.

Kako odabrati i očuvati brodske servisne baterije, tema je zanimljiva svim nautičarima, a trik s punjenjem duboko ispražnjene baterije dobro je znati ako vam zatreba.

image

Paralelno spajanje za oporavak praznih brodskih baterija(akumulatora)

Bozidar Vukicevic/Cropix

Vjetar je još uvijek najčistija alternativa gorivu i ne čudi kako su ploveće kuće na dva trupa toliko popularne. Za travanjski broj isprobali smo katamaran Fountaine Pajot Isla 40, koji je prava tvornica novca u čarteru, a vlasnicima alternativa za luksuznu vikendicu.

U slučaju susreta s pijavicom, donosimo savjete kako se najbolje pripremiti za sraz ili, još bolje, kako joj pobjeći. U ribolovnoj sekciji savjetujemo kako s obale uloviti mlade gofove i kako koristiti plastičnu varalicu twister. Uz druge savjete Šime Duvančića, pročitajte pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Novi broj Otvorenog mora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:48