NE PROPUSTITE

Novi broj Masline na kioscima - kroz gušt berbe i mladog maslinovog ulja

Vijesti u ovoj sezoni berbe maslina nisu baš bajne, u Dalmaciji je malo baš zadovoljnih
Maslina SD studeni 2020.

Gdje su oblice ko curice, a cucco ko kukuruz? Kako je mentor televizijske „Farme More i maslina“ maslinar Čudina „popušio“ 25 kila zlata i u čemu je prvak ovogodišnje berbe? Koga je čekajući berbu uboo zmijski češalj, pa je vidio duple novce i duplu rakiju? Koje je mjesto u kome ne bi bilo roda da nije Olijena i Vodovoda? Kakvi su to partizani od maslina i tjestenine? Sve odgovore na ova pitanja saznat ćete zalistate li ovaj broj Masline. Naši vrsni reporteri bili su u berbama i uljarama od Istre do krajnjeg juga Hrvatske, a bogme i dalje - po Crnogorskom primorju, pa će vam ispričati sve aktualne atmosfere, zgode i nezgode iz maslinarima najvažnijeg doba godine.

Šalu na stranu, vijesti u ovoj sezoni berbe maslina nisu baš bajne. Osim Istre, gdje je, vrsni znalac, naš kolumnist Edi Družetić javlja, na cijelom poluotoku berba dobra, u Dalmaciji je malo baš zadovoljnih. Suša je pokrila čak tri godišnja doba, trajala je od zime preko proljeća i kroz ljeto, na Šolti i na mnogim drugim mjestima u devet mjeseci pale su samo dvije prave kiše i urod je onakav kakav su žedne masline mogle dati. Najčešće škrt, mršav. Ali ne svuda. Ima i sretnih Dalmatinaca, kojima se grane maslina slamaju od roda. Neki su to objasnili mikrolokacijom, neki upornim zalijevanjem, a treći tek vele: priroda je čudo, kako objasniti da je na istoj maslini jedna grana prepuna roda, a na drugoj nema baš ništa. I dobro je napisao agrometeorolog Marko Vučetić na idućim stranicama: ovogodišnja berba je kao leopardova koža – negdje puno, negdje malo, a negdje nimalo.

Uz izvještaje iz berbi i uljara, u ovom broju ćete kao i uvijek naći brojne zlata vrijedne savjete ponajboljih maslinarskih stručnjaka, specifične i potrebne baš sad u vrijeme nakon berbe i dok pomno pratite svoje tek rođeno mirisno novo maslinovo ulje. Saznajte zašto se i po svim propisima filtrirano maslinovo ulje zamuti i kako to riješiti. Ili zašto treba posebno oprezan biti pri gnojidbi baš u ovoj godini, ili… I u ovom broju Masline, već desetljeće i više najprodavanijeg časopisa za maslinare, uljare i ljubitelje maslinovog ulja na prostoru svih država na istočnoj obali Jadrana, pišu najčuveniji reporteri na čelu s Mladenom Stubljarom, gastro znalci predvođeni Veljkom Barbierijem, najcjenjeniji maslinarski stručnjaci Edi Družetić, mr.sc. Marijan Tomac, mr.sc. Stanislav Štambuk, najpoznatiji maslinar dr.Ivica Vlatković,… Zalistajte novi broj Masline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:24