Nove epizode nagrađivanog serijala Mariane van Zeller na National Geographicu

Od 19. veljače, nedjelja 22:00

Promo National Geographic

 /National Geographic

Gotovo polovicom svjetskog gospodarstva dominiraju crna tržišta, a siva ekonomija utječe na svakog od nas, riječi su nagrađivane novinarke Mariane van Zeller, koja podsjeća koliko malo znamo o ovoj mračnoj i tajnovitoj strani svijeta. U trećoj sezoni dokumentarnog serijala nominiranog za nagradu Emmy MARIANA VAN ZELLER: U RALJAMA CRNOG TRŽIŠTA, Mariana još dublje ulazi u sivu ekonomiju nezakonitih poslova. Novi serijal premijerno će početi s prikazivanjem 19. veljače u 22 sata na National Geographic kanalu.

image

Promo National Geographic

/National Geographic

Dobitnica prestižnih nagrada George Foster Peabody Award i duPont Award, Mariana Van Zeller u životnoj je misiji da iznutra sazna kako funkcioniraju neka od najopasnijih crnih tržišta globalnog podzemlja. Njezine istrage više nego ikad oblikuje politički, ekonomski i društveni globalni krajolik dok putuje u Ukrajinu, gdje je rat s Rusijom doveo do zaokreta u podzemnom tržištu bebama, upliće se u lanac prevaranata s kripto valutama i to na vrhuncu njihovog kraha, te otkriva kako fantomski pištolji ispisani na 3D pisaču postaju omiljeno oružje zločinaca diljem svijeta. Svijet trgovine ljudima donosi iz perspektive krijumčara, snaga zakona i onih uhvaćenih u unakrsnoj vatri.

Serijal MARIANA VAN ZELLER: U RALJAMA CRNOG TRŽIŠTA nominiran je za pet nagrada Emmy za vijesti i dokumentarne filmove, uključujući najbolji dokumentarni film o kriminalu i pravdi, najbolji scenarij za dokumentarni film o odmetničkim klubovima motociklista, najbolji dokumentarni film o ljubavnim obmanama, najbolju promotivnu najavu u 2022. godini i najbolji dokumentarni film o gospodarstvu u 2021. godini. Serijal je nominiran i za nagradu kritičara Critics Choice Real TV Award za najbolji kriminalistički dokumentarni program, i to dvije godine zaredom, 2021. i 2022. Mariana van Zeller je 2021. godine osvojila Gracie Award za najbolju reporterku/dopisnicu.

Nagrađivani serijal o crnim tržištima gledamo na National Geographicu od 19. veljače, nedjeljom u 22 sata.

Popis epizoda

Crno tržište ljudskim organima

Premijerno prikazivanje: 19. veljače, 22 sata

U svijetu stotine ljudi umire dnevno zbog nemogućnosti nabave organa. Ta je činjenica pokrenula podzemni transplatacijski turizam, povezujući bolesnike iz najbogatijih zemalja s njihovim donorima iz najsiromašnijih. Kako to stvarno izgleda?

LSD

Premijerno prikazivanje 26. veljače, 22 sata

Zbog uvjerenja da ima iscjeliteljsku moć, LSD ponovo je dobio na popularnosti. Tajna terapija cvate, a droga se koristi kao lijek nakon zlostavljanja, depresije i svih vrsta trauma, no ipak ostaje ilegalna. Mariana traži tajne kemičare koji svijet opskrbljuju LSD-om.

image

Promo National Geographic

/National Geographic

Fantomski pištolji

Premijerno prikazivanje 5. ožujka, 22 sata

Fantomski pištolji omiljeno su oružje zločinaca diljem svijeta. Bez serijskog broja i sastavljeni od dijelova koji se kupuju online bez provjere, nemoguće im je ući u trag. Mariana otkriva kako pištolji s crnog tržišta mogu doći u opasne ruke.

image

Promo National Geographic

/National Geographic

Nafta za teroriste

Premijerno prikazivanje 12. ožujka, 22 sata

Na putovanju od Afrike do Bliskog istoka Mariana ima namjeru otkriti kako crno tržište nafte potpomaže terorističke skupine diljem svijeta. Istražuje krađu i krijumčarenje crnog zlata i načine na koje ono pronalazi put do najopasnijih neprijatelja.

image

Promo National Geographic

/National Geographic

MDMA

Premijerno prikazivanje 19. ožujka, 22 sata

Alarmantna poruka iz škole njezina sina potiče Marianu da istraži tzv. ljubavnu drogu. Prateći trag iz klubova u Los Angelesu, slijedi opskrbni lanac droge do Nizozemske, gdje je nedavno ubijen poznati novinar. Je li moguće da potrošnja MDMA u SAD-u dovodi do toga da Nizozemska postaje narko-država?

Crno tržište beba

Premijerno prikazivanje 26. ožujka, 22 sata

Ukrajina je bila ishodište globalnih poslova sa surogat majčinstvom vrijednih milijardi dolara sve dok rat s Rusijom nije preokrenuo tu kontroverznu industriju. Sada, gotovo godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, druge zemlje se upliću kako bi popunile prazninu. Mariana istražuje kako san o osnivanju obitelji dovodi do rasta podzemnog tržišta bebama.

image

Promo National Geographic

/National Geographic

Cyber pirati

Premijerno prikazivanje 2. travnja, 22 sata

Cyber zločini kao što su kartične prijevare, krađe identiteta i ucjenjivački software jedna su od najbrže rastućih sivih ekonomija u SAD-u, a naši podaci roba vrjednija od zlata, oružja i droge. S ciljem razotkrivanja sustava globalnih razmjera, Mariana istražuje kako osobne i financijske podatke kradu, prodaju i distribuiraju mračne mreže hakera i lopova.

Bande

Premijerno prikazivanje 2. travnja, 22 sata

Porast nasilnog kriminala u Los Angelesu dosegao je razinu koja nije viđena u zadnjih 30 godina. Kako bi razumjela stvarnost bandi i rivalstvo zbog kojeg je došlo do ovog strašnog porasta, Mariana će neko vrijeme provesti s dvije najozloglašenije američke ulične bande: Bloods i Crips. Iznenađujući tijek događaja će je voditi od najsurovijih četvrti Los Angelesa do malene srednjoameričke države Belize.

Kripto-prevaranti

Premijerno prikazivanje 9. travnja, 22 sata

Groznica brzog bogaćenja u kombinaciji s nedostatkom državnog nadzora i zakonske regulative, stvorila je i savršenu priliku za prevarante. Mariana se uspijeva povezati s ekipom kripto prevaranata koji će joj pokazati kako zaraditi milijune dolara u samo nekoliko tjedana.

image

Promo National Geographic

/National Geographic

Borilački klubovi

Premijerno prikazivanje 16. travnja, 22 sata

Mariana istražuje rastuću popularnost borbe golim rukama. Na putovanju koje je vodi od Tajlanda, središta takvih krvoprolića, do podzemnih borbi diljem SAD-a, istražuje privlačnost nasilnih, krvavih okršaja i saznaje što se sve čini da bi borbe golim rukama postale uobičajeni sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:24