Neobična najava premijere nove predstave „Jel‘ tako, Zorane?“

Predstava o kojoj će se pričati ove sezone
premijera nove predstave „Jel' tako, Zorane?“
 Maja Krolo

Glumci kazališta Moruzgva predvođeni glumicom i osnivačicom kazališta – Ecijom Ojdanić na neobičan način najavili su premijeru nove predstave „Jel' tako, Zorane?“. Spoj ruralnog i urbanog utjelovila je glumačka ekipa koju čine: Ecija Ojdanić, Barbara Nola, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Csilla Barath Bastaić, Iva Kraljević, Paško Vukasović, Ivan Čuić, Petra Svrtan, Iva Šimić Šakoronja te redateljica Tamara Damjanović.

Glumci su se našli u jednoj prirodnoj atmosferi i ruralnoj sredini. Svi od reda urbani, popularni, ambiciozni i profesionalno ostvareni, pokazali su da istovremeno mogu biti jednostavni i stvarni, opipljivi. Njihova „oba lica“ su stvarna i istinita, a upravo ove fotografije su zanimljiv sukus života. Tako su i likovi koje igraju bili zamišljeni kao ljudi koji su odrasli u Zagori, oblikovani u mentalitetu Zagore, ali ni na koji način nisu u tome uklesani u kamen.

Najnovija predstava u koprodukciji Kazališta Moruzgva i dubrovačkog kazališta Marina Držića, pod autorskom palicom Tanje Mravak te režije, dramaturgije i adaptacije priče Tamare Damjanović, iznjedrila je pravu poslasticu vrijednu gledanja, predstavu „Jel' tako, Zorane?“. Predstavu o kojoj će se pričati ove sezone.

image
premijera nove predstave „Jel' tako, Zorane?“
Maja Krolo

Radi se po književnom predlošku virtuoza kratkih priča, Tanje Mravak, koja je minijaturu naslova Jel’ tako, Zorane? napisala upravo za tu svrhu. Priča, a tako i buduća predstava, u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Vječno, pa tako i danas, aktualne teme u ovom su tekstu oblikovane uz veliku dozu humora koji se s jedne strane suptilno poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, a s druge donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti. Upravo je prepoznavanje na ljudskoj osnovi jedna od bazičnih kvaliteta Tanjinog pisma, dok će lica na sceni iznijeti Ecija Ojdanić (u alternaciji s Barbarom Nolom), Vedran Mlikota (u alternaciji s Goranom Grgićem) Csilla Barath Bastaić (u alternaciji s Ivom Kraljević), Paško Vukasović (u alternaciji s Ivanom Čuićem), te Petra Svrtan (u alternaciji s Ivom Šimić Šakoranjom).

image
premijera nove predstave „Jel' tako, Zorane?“
Maja Krolo

Kako bi glumci zablistali, za njihove frizure se pobrinuo Studio Marcela, a za besprijekoran make up Ivana Zečić. Haljine potpisuje hrvatski modni brend – Krie Design.

„Jel' tako, Zorane?“ obiteljska je priča, možda na trenutke i topla obiteljska priča. Jer obitelj je mjesto trajnih trzavica, intenzivnih emocija, zataškavanja, zamjeranja, zajedništva, uzajamnosti, obitelj je mjesto velikih, neizgovorenih očekivanja.

Predstava će svoju splitsku premijeru imati 09. rujna u Teatru uz more, dubrovačka publika će predstavu premijerno moći pogledati u Kazalištu Marin Držić 15. rujna, a ostali datumi su 16. i 18. rujan, dok je zagrebačka premijera zakazana za 25. i 26. rujna u Kazalištu Vidra, a svoje ulaznice za zagrebačku premijeru možete nabaviti klikom ovdje za 25. rujna, a za 26. rujna klikom ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:26