Savjeti za roditelje

Mjesto na kojemu vaš školarac piše zadaću i uči jako je bitno, evo kako ono treba izgledati

Olakšajte svojoj djeci tranziciju iz ljetnog u školski način rada uz organizaciju posebnog kutka za učenje
 iStock

Nova školska godina je počela čime je i službeno otvorena sezona učenja kod kuće. Prvi mjesec je uvijek najteži jer je školarcima u mislima još uvijek ljeto i dani bez velikih obaveza tako da se trebaju priviknuti na činjenicu da dio svog slobodnog vremena moraju posvetiti učenju i domaćoj zadaći. Kako bi im ta tranzicija iz ljetnog u školski način rada bila što lakša možete im organizirati kutak za učenje, posebno mjesto u domu gdje će se moći koncentrirati na upijanje znanja. U nastavku donosimo šest savjeta kako da u samo par koraka, i uz primjenu različitih uređaja, najbolje organizirate obaveze školaraca u svom domu.

Lokacija, lokacija, lokacija

Za početak, pronađite mjesto u stanu koje će biti djetetov „kućni ured“. Tu postoje dvije opcije – dječja soba ili boravak. Ako je dijete starije i više preferira samostalnu okolinu, onda je bolje da mu radni stol bude u spavaćoj sobi. Privatnost je bitna, pogotovo tinejdžerima koji ne žele da roditelji prate baš svaki njihov korak. U slučaju, pak, da se radi o manjoj djeci bolje je da ona budu smještena što bliže „centru akcije“, odnosno dnevnoj sobi. Na taj način ćete ujedno svojim prisustvom poticati školarca da pomnije prati gradivo te mu isto tako biti na dohvat ruke ako slučajno treba pomoć oko zadaće koju ne razumije.

Manje distrakcije znači više produktivnosti

Kada pronađete prikladno mjesto u stanu potrebno je smanjiti distrakcije. Minimalizirajte predmete na radnom stolu i ostavite samo stvari koje su potrebne za učenje. Velika pomoć pritom su i slušalice koje će omogućiti školarcu da se uz pomoć ambijentalne glazbe više koncentrira na zadaću, ali i da isključi druge zvukove iz svoje okoline. Ako do njega dođe uvodna špica bakine najdraže telenovele teško da će moći samo tako ostati koncentriran na lektiru i množenje. Isto tako, uvedite raspored za korištenje mobitela, tako da dijete zna kada je vrijeme da se posveti učenju, a kada može igrati mobilne igrice, surfati po TikToku ili se dopisivati s prijateljima.

image
iStock


Osigurajte odmor od ekrana

U današnje vrijeme dijete će većinu vremena provesti ispred ekrana laptopa, mobitela ili tableta. U školi to nikako nije slučaj i zato je dobro ponekad prebaciti virtualne domaće zadatke na fizičku podlogu. Isprintajte zadatke ili testove i neka ih školarac rješava olovkom na papiru. Kapa dolje Školi za život, no ne treba ni zaboraviti kako su nekada naši stari pisali testove i domaće zadaće. Dakako, za ovo će vam biti potreban printer jer nema smisla da svaki dan trčite do lokalne prinatone.


Dobra internet veza zlata vrijedi

U kućanstvu koje broji više članova od kojih svatko ima svoje računalo ili laptop može često doći do „gušenja“ veze. Nema veće frustracije nego kada šteka internet veza ili se izgubi Wi-Fi signal, a ta boljka 21. stoljeća je još veća kada učenik putem interneta prati gradivo. Zbog toga je važno osigurati siguran protok signala, a taj posao odlično obavlja Iskonov MESHtar. To je uređaj koji Wi-Fi dovodi do svih dijelova kuće ili stana, bez obzira na pregradne zidove ili kat na kojemu se nalazite, čime više neće dolaziti do slabe pokrivenosti signalom. Dodatna pogodnost na tom uređaju jest opcija „parental control“ koja omogućuje upravljanje svakim pojedinim uređajem koji je spojen na kućni internet. Na taj način možete putem aplikacije privremeno onemogućiti pristup odabranom uređaju i to bez dramatičnog oduzimanja mobitela, laptopa, a da ste pritom sigurni da se dijete drži dogovora o količini vremena koje provodi na internetu.

image
Iskonov MESHtar dovodi signal do svih dijelova kuće ili stana, neovisno o katovima i zidovima
Iskon


Učenje može biti i na otvorenom

Svi vrapci na grani znaju da je važno provoditi što više vremena na otvorenom. Brojna djeca već sada zbog epidemioloških preporuka provode dobar dio nastave u dvorištu škole ili po parkovima, tako da ni učenje od kuće ne mora biti nikakva iznimka po tom pitanju. Napunite laptop ili tablet i učite s djetetom na terasi ili u dvorištu uživajući u blagodatima kasnoga ljeta. Za to će vam, dakako, trebati i prijenosni internet. Primjer jednog takvog uređaja jest Iskonov Mi-Fi, mali džepni router u koji se umeće podatkovna SIM kartica i potom se na njega spaja više uređaja koji mogu biti bilo gdje u kući. Iskonova podatkovna SIM kartica sadrži 60GB prometa mjesečno, brzinu do 150 Mbps, može se aktivirati te deaktivirati po želji i potrebi korisnika, a i nema ugovornu obvezu pa je praktična i za sezonalno korištenje kada je dobar signal veoma tražena roba u kući. gdje u pomoć uskače Iskonov Mi-Fi router. U ponudi je nekoliko modela koji se razlikuju po maksimalnom broju uređaja koji se mogu spojiti na njih i vijeku baterije, a trenutno se ističe Alcatel model, odmah spreman za SIM karticu, koji s rokom trajanja baterije od 6 sati može paralelno ugostiti čak 16 različitih uređaja. Od narudžbe do dostave na kućnu adresu potrebno je samo nekoliko radnih dana, tako da već idući tjedan možete planirati svoju školu na otvorenom.

image
Mi-Fi Alcatel router
Iskon


Ne zaboravite odmor

Učenje je važno, ali je važan i odmor. Iz Društva za psihološku pomoć kažu da je nakon 45 minuta učenja potrebno je napraviti 10 do 15 minuta pauze. U tim trenutcima slobode dobro je dijete maknuti od mjesta učenja i potaknuti ga da radi neku fizičku aktivnost ili pak da izađe na zrak, tek toliko da protegne noge. Kada je pak na redu velika seansa učenja od 3 do 4 sata, onda i pauza smije trajati 2 sata. U tom vremenu je dopušteno sve od sporta, igranja igrica ili društvenih igara, druženja s obitelji i prijateljima s time da je važno naglasiti da učenja treba iskoristiti kao svoje osobno vrijeme, odnosno vrijeme za ugodne aktivnosti. I, ne zaboravite, uvijek je važno podsjetiti se da je sasvim u redu nagraditi se za dobro odrađen posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:40