Ljeto u Ozlju na ženski način

Samo šezdesetak kilometara od Zagreba, uz rijeku Kupu, na križanju prometnica prema Žumberku, Pokuplju i Sloveniji nalazi se grad Ozalj. Elegantan i moćan s brojnim sadržajima kojima je teško odoljeti - od uživanja u vodenim atrakcija, istraživanju bogate povijesti, pa sve do spavanja u tipičnom selu tog kraja tijekom kojeg ćete se, i ljeti, ponekad trebati pokriti dekicom! Kako to izgleda kad se živi tri dana u ovom prekrasnom gradiću, pokazala je stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko na devetnaestom po redu Women‘s days by modniALMAnah putovanju namijenjenom ženama.

promo 

 Nikola Zoko/

Ženski vikend je ponovo bio sadržajan i aktivan, a od svega doživljenog, evo i sažetka koji će vas ponukati da i vi u ženskom ili mješovitom društvu krenete istraživati ovaj biser Hrvatske!

image

promo

Nikola Zoko/

Evo 10 razloga zašto posjetiti Ozalj u ljetnim mjesecima!

Hlad i mir u Pavlinskom samostanu!

Sve je počelo posjetom Pavlinskog samostana u Sveticama iz 17. stoljeća, nedaleko centra Ozlja, koji je jedan od tri Pavlinska samostana u Hrvatskoj. Pater Marko Glogović otvorio je njegova vrata pričajući o povijesti tog kraja ali i povijesti samog pavlinskog reda. Znate li da su Pavlini 1503. godine u Lepoglavi osnovali prvu hrvatsku gimnaziju, da su otvorili brojna učilišta, biblioteke, ljekarne, gospodarstva, tvornice? Kreirali su pavlinsko pivo Paulaner, a u Hrvatskoj su dali velik doprinos hrvatskoj kulturi kao vrsni umjetnici, slikari, kipari, glazbenici, književnici, povjesničari. Kroz povijest su sudjelovali u važnim bitkama protiv Turaka; savjetovali su kraljeve i djelovali kao banski namjesnici. Danas su gostoljubivi domaćini koji rado otvaraju samostan, pričajući zanimljive priče o povijesti. Najavite se i krenite u obilazak!

image

promo

Nikola Zoko/

Ovjekovječeni kadrovi iz vinograda

Kad prođete centar Ozlja i krenete prema Sloveniji, zastanite u Ozaljskom selu Vrhovac. S ove pozicije se savršeno vidi Ozalj, možete doživjeti prekrasan zalazak sunca, ali i vidjeti trsove na kojima raste grožđe od kojeg se proizvodi poznato vino tog kraja. U najslikovitijem vinogradu OPG-a Čulig, Milica Šundov Šupe - Mily Art, održala je slikarsku radionicu inspiriranu vinogradom. Dok su brojne žene uz smijeh i zabavu pokušavale naslikati zalazak sunca koji se ocrtavao kroz stijenke čaše, u rukama su držale istu takvu čašu s rashlađenim Rose-om vinarije Kutjevo. Bila je to prekrasna uvertira u ženski vikend prepun doživljaja.

image

promo

Nikola Zoko/

Osjećaj bila autohtonog sela

Spavati u selu, buditi se uz zvuk pijetla, a ne budilice, jesti topli domaći kruh i marmeladu, kobasice i kolače neprocjenjivo je iskustvo koje će vam priuštiti Ankica Čulig, vlasnica OPG-a samo tri kilometara udaljenog od centra Ozlja. Otvorit će vam vrata svoje kuće, a ako nema mjesta baš za sve, smjestit će vas u susjedstvo. Dok boravite u njezinom prostoru potrudit će se da vam na stol stavi baš sve što sama radi. Svaki dan mijesi kruh, radi domaće mlince, rezance, a kuha onako kako se nekad jelo u ovom kraju. O njezinim marmeladama se priča i izvan granica lijepe naše. Kako i ne bi, kad su ovaj Ozaljski dragulj otkrili brojni turisti. Zanimljiv je podatak da su 2019. godini Ankica i Stjepan Čulig u ovom OPG-u ugostili turiste iz čak 24 države sa svih kontinenata.

Odabrane namirnice za posebne delicije

U priču o pripremi hrane na domaći način uključio se i Žitoproizvod iz Karlovca, čiji je brend brašna i svježe tjestenine Karla odlično parirao Ankičinim receptima. Tako je ženska grupa uživala u večeri nazvanoj ‘ Što su skuhale Ankica i Karla‘ uz koju se pilo vino iz podruma Stjepana Čuliga, posebno svježa i osvježavajuća graševina po kojoj je ovaj vinar poznat. Koje su se delicije našle na stolu te večeri? Njoke sa šumskim gljivama u bijelom umaku, pljukanci s četiri vrste sira i fuži Milanese za koji je, kao umak Ankica dobila i nagradu na kulinarskom natjecanju 2019. godine. Za one koje vole meziti uz čašu vina, Ankica je umijesila i kruh od Karla pirovog i graham brašna.

image

promo

Nikola Zoko/

Znate li što je Mili Mali?

Ne, nije riječ o bajki za djecu, već o priči o ženi, Katarini Šoštar Meserko koja na osunčanim poljima Ozlja proizvodi ekološki češnjak. Tepa mu, čeka da naraste, a kad ga pobere četkicom skida višak zemlje stvarajući prava mala remek djela. Na njezinom OPG-u nedaleko Ozlja tako se mogu kupiti buketi češnjaka, prekrasne pletenice sa sočnim plodovima, ali i rijetke vrste češnjaka među kojima je najpoznatiji crni češnjak. Kad je posjetite, ostavite si, kao što su to napravile i brojne žene, dovoljno vremena jer ne može se češnjak samo kupiti. Isprobat ćete ga pomiješanog s maslinovim uljem ili namazati pesto na domaći kruh.

Rad na sebi u miru prirode

Ozalj je prekrasna kulisa za ženske retreat radionice, po kojima je posebno poznat Women‘s days by modniALMAnah. Za najtopliji dio ljeta tako je Alma osmislila pet ženskih radionica koje su pružile odgovore na brojna ženska pitanja. O zdravlju je tako, pričala Laura Penić-Ivanko iz Proimmuna stavljajući naglasak na pravilno funkcioniranje crijeva ljeti. I to na putovanjima, tijekom promjene mjesta boravka, ali i uslijed konzumiranja hrane i pića. Kako bi sve putnice na ovom ženskom putovanju bile zdrave ali i pune energije, Laura je svima poslužila Mucozink, optimalnu količinu vitamina i minerala potrebno za pravilno funkcioniranje tijekom dana. Da osmijeh otvara sva vrata pokazala je stomatologica dr. Kaja Gmaz na interaktivnoj radionici oralnog zdravlja. Dok je držala maketu i veliku četkicu za zube, pokazala je svima kako će svojim Curaprox četkicama na pravilan način oprati zube, ali i ukloniti neželjeni ružni sjaj s blistavog osmijeha. Nakon radionica o zdravom životu, uslijedila je beauty rutina. Nju je pokazala vizažistica i savjetnica za kožu Sara Justin Grahovac uz čije su savjete žene isprobale nove So...? Sorry not sorry pilinge i maslace, ali i načule kako nanijeti fluidnu maglicu sa šljokicama istog brenda na svoje tijelo. "Koliko proizvoda za šminkanje treba sadržavati beauty torbica?" - pitale su žene, a Sara je na stol stavila Bourjois ljetne novitete, gdje je glavna zvijezda bilo bronzer Bourjois always fabulous. S njime je Sara pokazala kako se može prekriti podbradak, suziti lice, povećati dekolte... I na kraju putovanja, na Žitnoj lađi, točku na ‘I‘ ljetne beauty rutine Sara je stavila s korisnom i zabavnom dm beauty radionicom stavljajući u fokus važnost SPF-a, zaštitnih faktora koji štite kožu od starenja tijekom ljeta.

image

promo

Nikola Zoko/
image

promo

Nikola Zoko/
image

promo

Nikola Zoko/
image

promo

Nikola Zoko/

Moć rijeke Kupe

Rijeka Kupa protječe kroz Ozalj, pa ne čudi kako ovaj grad ima jedno od najljepših riječnih kupališta u Hrvatskoj. Na kupalištu ‘Dnevni boravak‘ sve nalikuje klasičnoj plaži, a dok se kupate gledate Stari grad i Munjaru, prva hidroelektrana u Hrvatskoj koja i danas proizvodi struju. Do nje, možete doći čamcem, kajakom ili motornim čamcem kojeg vozi Nenad Kranjčec, vlasnik riječne atrakcije River Colapis Ozalj. Dovoljno je doći do Ozaljske marine (nalazi se na lijevoj strani rijeke), odabrati željeno plovilo i krenuti u avanturu. Odaberete li, poput ove ženske grupe, trosatno kajakarenje, stići ćete do ade na sredini rijeke na kojoj ćete se moći i okupati.

Bogata povijest

Ozalj ima bogatu povijest. Prvi put se spominje davne 1244.godine, a najbogatije razdoblje ovog grada bilo je u srednjem vijeku kad je Ozalj bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih obitelji: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1550.g.). Sigetski junak Nikola Šubić Zrinski dao je sagraditi palaču Zrinskih, 1556.g., a u 17.stoljeću Ozalj postaje neslužbenom hrvatskom prijestolnicom. U njemu tada stoluje ban Petar Zrinski. Uz priče o Frankopanima (koju će vam ispričati kustos Zavičajnog muzeja Ozalj Željko Juriša) u Ozlju je posebna priča i o Slavi Raškaj, gluhonijemoj slikarici rođenoj u ovom gradu u 19.stoljeću. U istoimenom muzeju u Starom gradu, možete vidjeti njezine radove iz najranije dobi, kad je Slava imala samo 13 godina.

Slijedite rijeku Kupu, dovesti će vas do Žitne lađe!

Krenete li automobilom tokom rijeke Kupe, krenuti ćete prema Karlovcu, točnije mjestašcu Brođani u kojem je usidrena Žitna lađa! Ovaj drveni brod je u povijesti služio kao prijevozno sredstvo koje je spajalo bogatu Slavoniju i Dalmaciju. Slavonci su tako prodavalo žito, a Dalmacija sol i ulja, preko Karlovca kao prijevoznog i gospodarskog središta. Žitna lađa Zora je replika starog broda, danas turistička atrakcija na rijeci Kupi. Na njoj će vas dočekati nasmijana vlasnica Jasmina Cvetković koja brine o tome da se svaki putnik osjeća ugodno na njezinom brodu. Dok ona drži sve pod kontrolom, njezin član posade Dario Olrom će vas ljubazno pozdraviti s ‘ahoj‘ pričajući priču o povijesti ovog kraja.

image

promo

Nikola Zoko/

Blizina Karlovca

Kad boravite u Ozlju, posjetite i Karlovac, jedinstven hrvatski grad na 4 rijeke koji 13. srpnja slavi rođendan. Prije nego li gradom zabljesne vatromet, a Karlovčani i turisti preplave njegove ulice, imate priliku zaželjeti sretan rođendan i Nikoli Tesli. Njega, nevjerojatno vjerodostojno utjelovljuje turistički vodič Boris Šušnjar, pričajući priču o životu i odrastanju ovog velikog znanstvenika, ali i grada u kojem živi. Znate li da je Nikola Tesla pohađao klasičnu gimnaziju u Karlovcu? Istu onu koju i danas pohađaju brojni mladići i djevojke. I za kraj, iz Karlovca nikako nemojte otići bez da pojedete Holy Donut. Riječ je o ručno rađenim donutima prelivenim belgijskom čokoladom, kremama i voćem, a koje svakog dana, u svojoj kuhinji stvara Sinalda Češković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:17