NE PROPUSTITE

Knjiga Farmakogenetika u utorak 14. prosinca uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju na dar

v

Nedvojbeno, koncept personalizirane (precizne) medicine značajno će promijeniti način zdravstvene skrbi kojeg prakticiramo danas i predstavlja novi iskorak u kreiranju individualiziranog pristupa u liječenju kako bi ono bilo što učinkovitije, uz izbjegavanje neželjenih učinaka. Sukladno podatcima koje je prije niz godina objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, samo u SAD-u više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika godišnje nakon uzimanja lijekova imaju ozbiljne štetne učinke lijekova. O koliko značajnom problemu se radi najbolje govori podatak da u SAD-e zdravstveni sustav izdvaja 136 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. S druge strane, podatci za Europu pokazuju da se 7 do 13 % pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove, a većina je tih učinaka mogla biti spriječena. S druge strane, čak 30 do 50 % bolesnika nema odgovarajući odgovor na terapiju.

Farmakogenetika je novija grana farmakoloških znanosti koja između ostalog proučava vezu između genetičke predispozicije pojedinca i njegove sposobnosti metaboliziranja, transporta i distribucije određenog lijeka, kao i sposobnosti vezanja za određene molekulske mete - receptore, itd. Ona pomaže razumijevanju zašto neke osobe nemaju željeni terapijski odgovor nakon primjene lijeka, zašto je za postizanje optimalnoga terapijskog odgovora kod nekih osoba potrebno primijeniti višu ili nižu dozu lijeka, a može ukazati i na one pacijente kod kojih će terapijski učinak izostati, odnosno, na one u kojih se mogu pojaviti neželjeni učinci lijekova.

Rezultati suvremenih istraživanja pokazuju važnu ulogu farmakogenomike u svakodnevnom kliničkom radu, međutim liječnici često nemaju pri ruci relevantne informacije koje bi bile lako dostupne, informativne i lako primjenjive, a temeljene na recentnim znanstvenim spoznajama. Istodobno, niti sami pacijenti nisu u mogućnosti informirati se i upoznati se s mogućim utjecajem različitih genetskih varijanti na učinkovitost i sigurnost njihova liječenja. Zbog svega toga, nastala je knjiga “Farmakogenomika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi” koja objedinjuje najnovije informacije vezano uz farmakogenetska razmatranja nekih od najčešće propisivanih lijekova u svojim indikacijama, prema preporukama međunarodnog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike (Engl. Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium (CPIC)). Drugim riječima, ova knjiga na jednom mjestu, a sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama integrira sva raspoloživa znanja kako bi se oblikovale upute za odabir optimalnog - učinkovitog i sigurnog lijeka sukladno genetskom profilu svakog pojedinca.

Knjiga je pisana na tri jezika (hrvatski, engleski i njemački), namijenjena je tržištu EU i SAD-a i sadrži do sada najsveobuhvatnije informacije o 55 lijekova, objedinjene na jednom mjestu. Za svaki lijek, osim relevantnih gena odogovrnih za učinke, navedene su i indikacija za primjenu i osnovni mehanizmi djelovanja. Osim toga, prikazuju se genetski polimorfizimi važni za analizu, indikacije za genetsko testiranje, preporuke vezano uz prilagodbu terapije rezultatima genske analize, kao i financijska podlogu farmakogenetskog testiranja.

Izdanje Farmakogenetika – Veliki vodič za liječnike, pacijente i zdravstveno osoblje potražite na dar uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju u utorak 14. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:32