Ivan Rabuzin: Čarobni svijet naivne umjetnosti koja je proslavila Novi Marof

Smaragdne livade i zlatni kistovi - otkrijte baštinu Novog Marofa

Čevo

 TZG Novi Marof

Smješten u srcu Varaždinske županije, Novi Marof utjelovljuje duh prirode i povijesti, a njegova ljepota vjerno je prenesena na platna Ivana Rabuzina, jednog od najpoznatijih hrvatskih naivnih umjetnika. Rabuzin je svojim prepoznatljivim stilom proslavio ovaj kraj, prikazujući ga kao svijet snova, ispunjen čarolijom boja i oblika. Rodni Ključ i okolna brda i doline poslužili su mu kao neiscrpna inspiracija, stvarajući djela koja su osvojila svijet.

Kulturni centar Ivan Rabuzin

U centru Novog Marofa nalazi se Kulturni centar Ivan Rabuzin, čije je ime posvećeno slavnom slikaru. Ovdje možete uroniti u njegov svijet kroz izložbe povodom Rabuzinovih dana, predavanja i razne kulturne događaje koji nude sveobuhvatan pogled na Rabuzinov rad i život, pružajući posjetiteljima duboko razumijevanje njegovog stvaralaštva.

image

Rabuzin motiv sa slike

TZG Novi Marof

Grebengrad i utvrda Paka

Povijest Novog Marofa zrcali se kroz veličanstvene ruševine Grebengrada, najveće srednjovjekovne utvrde sjeverozapadne Hrvatske, koja potječe iz 13. stoljeća. Njena veličina i značaj bili su ključni za obranu ovog područja. Utvrda Paka, smještena na strmom brdu, također je dio obrambenog trokuta zajedno s Grebengradom i Čanjevom. Ove utvrde strateške važnosti prenose priču o davnim vremenima hrabrosti.

image

Grebengrad

TZG Novi Marof
image

Etno park Greben

Siniša Sović
image

Utvrda Paka

TZG Novi Marof

Kapela Zvonik i crkve

Kapela Zvonik u Kamenoj Gorici, sa svojim zvonom koje štiti od olujnih oblaka, važan je dio kulturne baštine. Crkva u Remetincu, s preko 550 godina povijesti, stoji kao svjedok vjerskog i društvenog života ovoga kraja. Posjet ovim svetim mjestima pruža mir i duhovnu obnovu.

image

Crkva u Remetincu

Picasa/

Dvorac Bela i etno-park Gradišće

Dvorac Bela, sa svojom bogatom poviješću, nekadašnje sjedište templara i ivanovaca, danas je arheološko blago. Etno-park Gradišće čuva tradiciju i običaje ovog kraja kroz izložbe i radionice, nudeći posjetiteljima uvid u život prošlih vremena.

image

Bela_Novi Marof

Siniša Sović

Kuća magične trave i Vinarija Šafran

Kuća magične trave prava je oaza prirodne kozmetike, dok Vinarija Šafran nudi izvrsna vina koja odražavaju plodnost i kulturu stola ovog kraja. Posjet ovim mjestima pruža autentičan doživljaj okusa i mirisa Varaždinske županije.

image

Kuća Magične trave_OPG Jakopović

Siniša Sović

Priroda i izletišta

Novi Marof okružen je predivnim prirodnim krajolikom, idealnim za šetnje, planinarenje i biciklizam. Šuma Paka, Topličica i Lužec nude mir i tišinu, dok razni vidikovci pružaju spektakularne poglede na okolinu. Ako vas doživljaj inspirira da uzmete kist u ruke i zabilježite impresiju u maniri Ivana Rabuzina, znajte da niste jedini.

image

Dvorac i perivoj Erdody

TZG Novi Marof

Manifestacije i događaji

Dani vrganja, Rabuzinovi dani, Fašnik v Marofu i mnoge druge manifestacije čine Novi Marof živopisnim i dinamičnim mjestom kroz cijelu godinu. Ovi događaji slave kulturnu baštinu, tradiciju i gastronomiju, okupljajući ljude svih generacija.

image

Dani vrganja u Paki

Mario Knor/
image

Balon na vrući zrak, motiv Ivan Rabuzin

TZG Novi Marof

Ivan Rabuzin svojim je kistom otključao ljepotu Varaždinske županije cijelom svijetu. Njegova djela prikazuju svijet pun harmonije i ljepote, svijet u kojemu je Novi Marof središnja točka. Posjet ovom kraju prilika je da osjetite čaroliju koju je Rabuzin vjerno prenio na svoja platna, da otkrijete skrivene kutke povijesti i blagotvorne prirode te doživite gostoprimstvo i toplinu koja krasi ovaj kraj.

Dobrodošli ste otkriti svijet Ivana Rabuzina, čarobni svijet koji je proslavio ovaj pitoreskni kutak Hrvatske.

image

promo

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:24