Intervju Doc. Dr. Mitko Ivanovski: Značajan porast neplodnih parova dovodi do povećane potrebe za tehnikama i tehnologijama potpomognute reprodukcije

Doc. Dr. Mitko Ivanovski: Malo toga može uzrokovati više emocionalne patnje i boli od neplodnosti
Doc. Dr. Mitko Ivanovski
 Tomislav_georgiev

Dr. Ivanovski, koliko dugo funkcionira odjel IVF -a i koji se postupci provode?

Odjel za potpomognutu reprodukciju u Kliničkoj bolnici Acibadem Sistina u Skoplju djeluje od 2001. godine. Kao vodeći u području ljudske reprodukcije u Republici Makedoniji i regiji, i slijedeći najnovija saznanja, istraživanja, znanstvene metode, tehnike i tehnologije u svijetu, Centar za potpomognutu reprodukciju u "Acibadem Sistini" kontinuirano uvodi sve moderne inovacije sa kojima se značajno povećava postotak uspjeha u postupcima oplodnje uz biomedicinsku pomoć. Najvjerojatnije je da su i pacijentice upoznate i prepoznaju proces i kvalitetu rada u našoj bolnici, što za rezultat ima sve više pacijenata iz inozemstva.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih sve više parova traži pomoć stručnjaka za IVF?

Svako vrijeme nosi svoje izazove. Čini se da je jedan od najvećih današnjih izazova u našoj zemlji činjenica da polako, ali sigurno, stanovništvo u Republici Makedoniji a i široj regiji kojoj Hrvatska zasigurno pripada, sve dublje tone u proces demografskog starenja. Ekonomska situacija, pad životnog standarda, visoka nezaposlenost, te neriješeno stambeno pitanje među mladim stanovništvom glavni su razlozi smanjenja nataliteta. Manje je vjerojatno da će se mladi odlučiti oženiti i imati djecu, a oni koji to učine, obično se odlučuju za jedno dijete. Sama najava demografskog kolapsa zahtijeva uvođenje odgovarajućih i uspješnih mjera kako bi se to spriječilo. Jedan od najčešćih razloga niskog nataliteta je povećana stopa neplodnosti. Neplodnost je općenito u porastu u cijelom svijetu i vrlo je važan problem suvremene ljudske reprodukcije. U populaciji s negativnim rastom i procesom starenja stanovništva organizacija liječenja neplodnih parova od velikog je društvenog interesa. Neplodnost je intimni problem para koji nesumnjivo utječe na njihov zajednički život.

Kada parovi mogu posumnjati na neplodnost?

Danas se smatra da se može posumnjati na neplodnost i da bi par trebao započeti preglede i liječenje ako unatoč redovitim spolnim odnosima i bez upotrebe kontraceptiva nema trudnoće u razdoblju od 18 mjeseci. U zrelijih muškaraca i žena, test počinje nakon šest mjeseci. Optimalan broj koitusa je četiri tjedno, a broj začeća pada iznad šest i ispod tri tjedno. U 85% parova začeće se događa u roku od godinu dana, a u oko 10% parova nema trudnoće ni nakon tri godine.

Učestalost neplodnosti u svijetu je između 10 i 16%. U oko 40% slučajeva uzrok je u muškarac, približno isti dio pripada ženi, a u oko 20% slučajeva reproduktivni problemi su opće prirode, s poremećajima normalnog stanja u oba partnera. U različitim regijama se mogu naći značajne razlike u incidenci neplodnosti. Optimalna plodnost kod žena je između 20 i 25 godina. Do značajnog smanjenja plodnosti, odnosno povećanja neplodnosti, dolazi nakon 35, odnosno 38 godina života žene. U oba spola, reprodukcija dramatično opada nakon 40 godine života.

image
Doc. Dr. Mitko Ivanovski

Koji su najčešći uzroci neplodnosti?

Činjenica je i da se ne samo u našoj zemlji već i globalno povećava incidenca neplodnosti. Najčešći razlozi su: sve veća opća populacija u svijetu; Povećana učestalost spolno prenosivih bolesti i upalnih bolesti zdjelice. To se prvenstveno odnosi na infekciju Chlamydia trachomatis, za koju se smatra da je najodgovornija za povećanje učestalosti tubalne neplodnosti. U svijetu je je veliki problem i HIV infekcija; problemi s ovulacijom, enometrioza, miomi maternice, sindrom policističnih jajnika ...; sve manja učestalost koitusa zbog stila i načina suvremenog života, smanjena želja za trudnoćom, smanjena ovarijalna rezerva s poodmaklom dobi; smanjena plodnost muškaraca ...

Odluka o porodu, u prosjeku deset godina kasnije no što je to bio trend od prije nekoliko desetljeća, u poslednje vrijeme poprimila je ozbiljne dimenzije.

Prema svim podacima, najbolje razdoblje za trudnoću je do 30. godine života. Prema objavljenim podacima, u dobi od 30 -33 godine počinje smanjenje plodnosti. Ovaj pad je posebice manifestan u žena u dobi od 35-38 godina. Pad muške plodnosti manje je dramatičan i postaje značajan u kasnim četrdesetim i na početku pedesetih godina. Statistički pokazatelji ukazuju da mogućnost zatrudnjivanja u dobi od 35-40 godina se smanjuje na 33%, a nakon 40 godina indeks plodnosti opada do 87%. U dobi iznad 44 godine mogućnost zatrudnjenja uz pomoć IVF -a smanjuje se ispod 2%.

S godinama se smanjuje i količina i kvaliteta jajašca, što često utječe na kvalitetu embrija.

Smanjena rezerva jajnika, očituje se smanjenom sposobnošću jajnika i jajašaca da proizvedu trudnoću. U faktore rizika za smanjenje rezerve jajnika spada dob iznad 35 godina, prethodna operaciju jajnika, jedan ovarij, neplodnost iz nepoznatih razloga te podatak o slabom odgovoru na stimulaciju / indukciju ovulacije lijekovima.

Oko 90% jajašca u žena starijih od 40 godina općenito je abnormalno. Stopa pobačaja u dob iznad 40 godina veća je od 33%. Ili statistički, učestalost abnormalnih trudnoća u žena starijih od 40 godina 1/38.

Rizik od kromosomskih / genetskih malformacija u potomstvu, te stopa spontanih pobačaja također se povećavaju s godinama.

image
Acibadem Sistina
Acibademsistina

Sve češće parovi traže rješenje od stručnjaka za IVF, koje najnovije metode koristite?

Trenutni problemi sa pogoršanjem demografske krize, porastom apsolutnog broja i značajnog dijela parova s ​​neplodnošću, porastom muške neplodnosti i slično, dovodi do povećane potrebe pacijenata i države za učinkovitim visokotehnološkim rješenjima, kao što su tehnologije potpomognute oplodnje (ART).

Tehnologije potpomognute reprodukcije, odnosno oplodnje, u općem smislu predstavljaju sve moguće metode koje se mogu primijeniti na reproduktivno stanje pojedinaca radi postizanja trudnoće i rođenja živog ploda.

Odjel za potpomognutu reprodukciju Acibadem Sistina je uveo najnovije metode, tehnike i tehnologije koje pomažu unaprijeđivanju postupka i poboljšanju ishoda biomedicinski potpomognutom oplođenju (BPO), kao što su:

ICSI koja je učinkovita metoda oplodnje jajašca kad parametri ejakulata nisu optimalni ili kada prethodne metode oplodnje ne djeluju. Uz pomoć ICSI metode mogu se uspješno liječiti najteži slučajevi muške neplodnosti, poput vrlo malog broja spermija ili odsutnosti spermija u ejakulatu. U tim slučajevima, uz pomoć određenih postupaka, spermatozoidi se dobivaju iz testisa ili iz epididimisa.

IVM (in vitro maturacija) daje veće šanse za uspjeh kod žena podvrgnutih BPO u slučaju policističnih jajnika i u slučajevima prethodno neuspješnih pokušaja IVF -a. Ovulaciju je kod pacijenatica s ovom dijagnozom vrlo teško postići, tj. potrebne su veće doze hormonske stimulacije koje kod žena često uzrokuju niz nuspojava i komplikacija (najčešće tzv. Sindrom hiperstimulacije ...). Kako bi se izbjegle nuspojave hormonske stimulacije, u pacijentica s policističnim jajnicima, bez prethodne terapije, punkcijom se izvlače nezrela jajašca iz folikula. Nezrela jajašca se zatim uzgajaju u posebno kontroliranim laboratorijskim uvjetima i medijima, obrađuju i sazrijevaju izvan tijela. Nakon sazrijevanja, daljnji postupak identičan je standardnom postupku IVF -a.

PICSI - (fiziološka ICSI) metoda biološki je prirodniji i učinkovitiji oblik oplodnje od ICSI -ja. PICSI metodom embriolog je u mogućnosti odabrati spermu na isti način kao u humanoj biologiji. Odabir spermija za ICSI temelji se na njihovim morfološkim značajkama (izgledu) i pokretljivosti prema vizualnom opažanju embriologa. PICSI je nova metoda koja omogućuje embriologu odabir spermija na isti način kao u humanoj biologiji, s boljom kvalitetom za ICSI. Metoda se najčešće koristi u pacijentica sa više neuspješnih pokušaja IVF / ICSI (bez oplodnje oocita), u slučajevima loše kvalitete embrija ili u ponavljajućim pobačajima.

LASER ASSISTED HATCHING- tehnologija koja pomaže embrijima da se implantiraju u maternicu žene. Laser assisted hatching je jedna od metoda koje se upotrbljavaju kako bi se embrionima dobivenim IVF-om omogući oslobađanje iz zone pelucida, čime se povećavaju šanse za implantaciju embrija.

Tehnike potpomognute oplodnje s donorskom spermom predlažu se parovima kojima je dijagnosticirana apsolutna muška neplodnost (azoospermija), kada postoji rizik od genetski prenosivih bolesti na potomstvo, te ženama bez partnera. Koristimo donatorski materijal iz najpoznatije banke sperme u Europi, s kojom smo uspostavili najvišu razinu suradnje.

Tehnike potpomognute oplodnje s donorskim jajašcima preporučuju se parovima gdje se žene suočavaju s problemima različitih vrsta, poput hormonalnih poremećaja (hormonska neravnoteža), prerane menopauze, endometrioze, imunoloških faktora, genetske ili kromosomske anomalije, slaba kvaliteta jajašca, kao i kod žena koji su prošli kemoterapiju. Donacija jajašca je anonimna, kako za davatelja tako i za primatelja.

Tehnike potpomognute oplodnje s doniranim zametcima predlažu se parovima u kojima oboje, i muškarac i žena imaju gamete (jajašca i spermije) vrlo loše kvalitete te se iz različitih razloga ne mogu oploditi. Ovi embriji su rezultat doniranih spermija i doniranih jajašaca. Predlažu se parovima gdje se oba partnera suočavaju s neplodnošću.

Za pacijentice bez partnera koji žele osnovati obitelj, jedna je mogućnost davatelj sperme, dok je druga donacija embrija, osobito kada je kvaliteta jajašca lošija ili kada pacijentica nema jajašca. To se posebno odnosi na pacijentice starije od 45 godina. Jedini uvjet je da maternica dopušta trudnoću. Gornja dobna granica za pacijentice ne postoji. Ovom metodom uspjeh je preko 60%.

Zamrzavanje jajašca se u našoj bolnici provodi metodom brzog zamrzavanja, tj. vitrifikacijom koja daje najbolje rezultate preživljavanja stanica.

Zamrzavanje jajašca je važna metoda krioprezervacije u: pacijentica sa kancerom, pacijentica koji žele odgoditi majčinstvo, pacijentica sa smanjenom funkcijom jajnika, sa prematurnom ovarijalnom insuficijencijom, sa ovarijalnim cistama i slično.

U Republici Makedoniji ne postoji dobna granica za IVF metode. U svakom slučaju, ovisno o općem zdravstvenom stanju i stanju žene / para, pokušavam da u svakodnevnoj praksi uspostavim razumnu dobnu granicu do koje se postupak može izvesti. Do sada, moja najstarija pacijentica kod koje sam postignao zatrudnjenje IVF -om i koja je rodila ima 54 godine.

Više informacija pročitajte na www.acibademsistina.mk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:37