Biti u Iloku, a ne zaviriti u Iločke podrume jednako je kao i otići u Pariz a ne vidjeti Eiffelov toranj! Posebno je zanimljivo na početku jeseni kad je sve u znaku vina - berbe grožđa, ali i kušanje onoga što su proizvele vrijedne ruke vinara i enologa.
A to je pokazala Vesna Štajner, voditeljica turizma Iločkih podruma kroz jedinstvenu i pomalo ekskluzivnu vinsku avanturu predstavljajući tri zvijezde, tri vrhunska bijela vina iz berbe 2020.godine.
Vinogradarska godina 2020. može se opisati kao jedna od ljepših i manje zahtjevnijih proizvodnih godina s upola manje oborina u vegetacijskom ciklusu od 2019. godine (Vukovo 170 litara, Principovac 190 litara po kvadratnom metru, mjereno od početka mjeseca travnja do prve dekade mjeseca kolovoza). Takve vremenske prilike prate i razdoblje dozrijevanja grožđa pa grožđe dočekuje berbu zdravo i odlične kvalitete.
Graševina 2020 nastala u Iločkim podrumima suho je bijelo vino, žute boje s zelenkastim notama. U aromatskom profilu dominiraju voćni mirisi-miris zrelog voća, u okusu harmonično, kremozno i lijepe ugodne svježine. Savršeno vino za svečane prilike uz vrhunska riblja jela i jela od bijelog mesa. Ovo vino je najbolje poslužiti rashlađeno na temperaturi od 10-12 stupnjeva Celzijusa.
Na Principovcu, na nadmorskoj visini od 190 do 200 m, reljef je takav da su svi trsovi grožđa podjednako osunčani, a položaj omogućuje povoljno zračno strujanje sa Dunava. Priroda se pobrinula za idealne uvjete, a vrijedne ruke Srijemaca s trsova su pobrali najbolje grozdove grožđa kako bi nastao Chardonnay 2020. Vino je zlatno žute boje sa zelenkastim tonovima, mirisom bogat s naglašenim notama zrelog voća i orašastih plodova. Okus vina je izrazito pun, kremozan bogat ali ugodno i svjež. Chardonnay se izvrsno slaže s paletom odabranih predjela, juha i glavnih jela od bijelog mesa plemenite ribe, te s finim sirevima i desertima, servira se rashlađen na temperaturi od 10-12 º.
Zvijezda Iločkih podruma svakako je sorta traminac čija je sadnja bila 1988/89 godine. Razmak sadnje loze je bio 2 x 1 m (5000 trsova/ha) a vinogradi se protežu na platou. Smjer sadnje je sjever - jug što u kombinaciji s tlom daje plod odlične kvalitete.
Traminac je zlatno žute boje, intenzivno razvijenog sortnog mirisa, sa cvjetnim notama gdje dominira miris ruža. U okusu je puno, harmonično i meko s dugim slatkastim okusom. Traminac se poslužuje uz jela od bijelog mesa, posebno uz deserte. Temperatura serviranja je 10-12 ºC.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....