Hrvati pola svog bogatstva drže u novcu – zašto je to loše?

 Promo

Prema najnovijim podacima, financijsko bogatstvo hrvatskih građana prošle je godine dosegnulo približno 90 milijardi eura. Financijsko bogatstvo pritom ne uključuje realnu imovinu poput zlata i nekretnina, već se radi o novcu i novčanim instrumentima te vrijednosnicama.

Hrvatska se ističe i visokim udjelom financijskog bogatstva u dugoročnim mirovinskim i životnim osiguranjima, dok depoziti u bankama i gotovina predstavljaju 50% ukupnog bogatstva hrvatskog naroda, što je iznad svjetskog prosjeka od 30%. Takav omjer razlog je zbog kojeg visoka inflacija posebno jako pogađa hrvatske građane čije bogatstvo zbog nje gubi vrijednost.

Inflacija najviše pogađa one koji štede u novcu

Inflacija se često percipira kao rast cijena proizvoda i usluga u gospodarstvu, no to je samo posljedica inflacije. Inflaciju je ispravnije promatrati kao pad vrijednosti novca. Kada novac gubi vrijednost, svakom proizvodu ili usluzi kojemu je vrijednost iskazana upravo u tom novcu cijena ide prema gore, stvarajući dojam kako sada vrijedi više, dok je prava istina da novac vrijedi manje.

Upravo iz tog razloga, držanje značajnog dijela vlastitog bogatstva u obliku novca, bilo da se radi o gotovini ili novcu na bankovnim računima, nije isplativo. To je gotovo uvijek istina, ali neisplativost štednje u novcu posebno je izražena u periodima visokih inflacija, kao što je ovaj u kojemu se trenutno nalazimo.

Stručnjaci stoga preporučaju ne držati svo bogatstvo u obliku novca, već se preporuča uložiti višak sredstava u neki drugi oblik imovine, a u periodima inflacije posebno je popularna realna imovina kao što je investicijsko zlato ili nekretnine.

Kako zaštititi novac od gubitka vrijednosti?

Već spomenuto investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika idealan je oblik imovine koji se već stoljećima smatra zaštitom od inflacije i ekonomskih kriza. Ne čudi stoga da potražnja za žutim plemenitim metalom u Hrvatskoj, ali i u ostatku svijeta zadnjih godina raste ubrzanim tempom, budući da se sve više štediša i investitora okreće od neisplative bankovne štednje k zlatu.

image

Investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika raznih veličina

Promo

Glavni razlog zbog kojeg sve više ljudi prebacuje novac u zlato treba tražiti u visokom prinosu. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina narasla za više od 450%, odnosno u prosjeku više od 8% godišnje. Takav je prinos viši ne samo od prosječne stope inflacije u istom periodu, već i od većine drugih oblika ulaganja, što je mnogim investitorima u zlato osiguralo pozamašnu zaradu.

Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku u potpunosti je oslobođeno svih poreza prilikom kupnje i prodaje te se radi o prenosivoj i vrlo likvidnoj imovini koju je moguće zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu. Ukratko, investicijsko zlato nudi sve prednosti novca (likvidnost, prenosivost i priznatost) bez njegovih nedostataka (neisplativost, gubitak vrijednosti, ovisnost o bankama).

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer vodećih europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

image

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće

Promo

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći proizvode raznih veličina – od onih najmanjih mase jednog grama do najvećih mase jednog kilograma – tako da postoji ponešto za svakoga, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Svaki proizvod investicijskog zlata ima transparentno naznačenu kupovnu i otkupnu cijenu, a prosječna razlika kod najprodavanijih proizvoda u pravilu je između 1% i 4%.

Ako i vi želite zaštititi svoj kapital od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:42